bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Cemal DÜNDAR, (1937-2004)


24 Eylül 1937 tarihinde İstanbul'da doğan Cemal Dündar, profesyonel kariyerine gazete sayfalarında başlayan ressamlardandır. 1955 yılında Ethem izzet Benice'nin Son Saat Gazetesinde çizerlik yapan Nejat Erhan'ın asistanlığını yapmış, ardından 1956 yılında yayınlanan Roket dergisi kapaklarını çizmiş, Selek Yayınları tarafından 1958 yılında basılan Resimlerle Hikayeler Dergisi ve Resimlerle Keşifler ve icatlar Dergisi çizer ekibine dahil olmuş, aynı yıl Renk dergisine çeşitli illüstrasyonlar hazırlamıştır.

Cemal Dündar, kendisine göre kıdemli çizer Fuat Yılmaz'ın organizatörlüğünde Mehmet Tekdal gibi Babıali ressamlarıyla beraber pek çok ders kitabı resimleyerek yeteneğini ve deneyimini zenginleştirmiştir. 1958 yılında yayına giren Çocuk Haftası dergisi için Türkiye Yayınevi bünyesine dahil olan çizer, burada da bazı yabancı ve renkli çizgiromanları aydıngerle kopyalayarak dergi sayfalarına kazandırmıştır. Tahsin Demiray'ın popüler yayınevi için pek çok roman kapağı da illüstre eden Dündar, 1962 yılından itibaren Akşam Gazetesinin hafta sonu ilavesi olarak verilmeye başlayan dergiciğin sayfalarında kısa süreyle çıkan Turgut Demir adlı polisiye bir kahraman yaratmıştır. 1960'ların ortalarında sinemacı Kadri Yurdatapan'ın firması için meslektaşı Remzi Türemen ve Oral Orhan ile birlikte sayısız film afişi ve aralarında İnkılâp, Akba ve Remzi yayınevlerinin bulunduğu pek çok yayınevi için roman kapakları hazırlamış, bir süre sonra bu çalışmalara yalnız başına imza atmaya başlamıştır. 1969'da yedek subaylığını tamamlamış ve 1971'de Hürriyet Gazetesi tarafından yayınlanan '100 Ünlü Türk' gibi kitaplar için illüstrasyonlar hazırlamıştır. Yine aynı yıl içinde Günaydın Gazetesi için Hazreti Ali ve Kerbela, Lale Devri-Patrona Halil, Esma Sultan, Şeyh Şamil gibi illüstratif çizgiromanları resimlemiş, bunlara sonradan 'soap opera' tarzı birkaç resimli roman eklemiştir. 1970'lerle beraber çizgiroman piyasasına da işler yapmaya başlayan Dündar, Ceylan Yayınları için başta Teks olmak üzere ve Sümer Yayınevi bünyesinden çıkan Zembla ile İlhami Alpagut için de Kaptan Swing ve Bilge Şakrak için Dago/Altın Kanat kapakları çizmiştir.

img070.jpg


Cemal Dündar'ın renkli fırçasından çıkan bir Yaşanmış Efsane Aşklar sayfası.

1977'den itibaren piyasada iki yıl serbest çalıştıktan sonra, 1979 yılından 1999 yılına dek çalıştığı Hürriyet Gazetesinden fikir çatışmasından dolayı ayrılıncaya dek burada kadrolu çizer olarak çalışan Dündar, bu zaman aralığında ayrıca Suat Yalaz için Karaoğlan, Abdullah Turhan için Tolga ile Sezgin Burak'ın Tarkan'ı için kapak resimlemeleri yapmıştır. Hürriyet'de çalışırken Batı'da örnekleri çok olan 'olay resmi' denilen tarzda pek çok önemli ve tarihi olayın illüstratif resmini gazetenin ön kapağından yayınlanmak üzere çizmiştir. Bunlara sonradan 19 Mayıs yıldönümleri, 30 Ağustos Zafer Bayramları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramları anma günlerinde yayınlananları eklemiştir. Mürekkebin sulandırılarak yapılan lavi tekniğinde de pek çok çizimi olan sanatçı, 1995 yılında Hürriyet Gazetesi sayfalarında hazırladığı Bana Yalan Söyle başlıklı renkli çizgiroman çalışmasında bilhassa sinema dünyasından oyuncuların yüzlerini kullanarak deneysel bir çalışmaya imza atmıştır. Kemal Sunal'dan Bili Clinton'a, Tansu Çiller'e varıncaya kadar pek çok ünlü ve aktör/aktrist bu fantastik konulu başlığa konu edilmiş, boy göstermiştir. Hayri Caner'in yazdığı metinler, Dündar'ın elinden estetizme bürünerek okuyucuya iki yılı aşkın bir zaman ulaşmıştır. Mizahi unsurlara da yer verilen Bana Yalan Söyle dışında bazı Yaşar Kemal öyküleri, 'Aşk Romanları' üst başlığı altında Marilyn Monreo, Clark Gable gibi dünyaca ünlü sinema oyuncularının yaşamlarından aşk kesitleri, polisiye seri, Ramazan sayfası resimlemeleri çizmiştir. 1999 yılında geçirdiği ağır bir hastalıktan dolayı çalışmalarını asgariye düşüren sanatçının kendini neredeyse tamamen yağlı boya resim çalışmalarına vermeden önceki son çalışmaları Sabah Grubu'nun yayınladığı Şok Gazetesinde olmuş, burada yıllar önce Günaydın için yaptığı öykülere yeni bir format vererek yeniden yayınlatmıştır. Dündar 15 Mayıs 2004 günü istanbul'da ölmüştür.
 
Üst