bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,915
NeverLand
DRUUNA


Yaratıcısı Serpieri (tam adı Paola Eleuteri Serpieri) tarafından ilk kez 1985 yılında haftalık Fransız çizgiroman dergisi Pilote için çizilen Druuna, maceralarında sık sık göründüğü gibi dolgun ve biçimli vücudunu fütursuzca sergilemekte mahsur görmeyen modern bir Afrodit'dir.

druuna07.jpg

Druuna, 1990'lara damgasını vuran en popüler kadın çizgiroman kahramanıdır. Serpieri'nin çizim stilinin ve bizatihi Druuna'nın vücudunun muhteşemliğine karşın, işlenen konu da yeni bir ekol oluşturacak denli mesaj yüklü ve çok mantıksaldır. Maceralarında Homo Sapiens'den giderek uzaklaşan ve neredeyse birer Neanderthal haline gelen insanların sembolleştirilek sunulduğu karelerde, aslında giderek cinsel ve ticari meta halinde sunulan kadın vücudunun hikayesi resmedilmiştir. Berbat, yaşanılması çok zor hayali bir dünyada ve zamanda bulunmak zorunda kalan Druuna, bu zorunluluğun getirilerine katlanmak mecburiyetindedir. Serpieri narin kadının -ve psikolojisinin-korunmasızlığını aşırı derecede ön plana çıkartabilmenin, iyice belirginleştirebilmenin formülünü, Druuna'nın vücudunun ancak ve sadece alt kısmını örten minik bir giysiyle halletmiştir. Gerçi Druuna çoğu zaman o ufak bez parçasından da yoksundur; yüksünmeleri, tiksintileri, serzenişleri kötü ve kocaman dünyada yitip gider böylece.

izgiromanAnsiklopedisi183.jpg


İthaki Yayınlarından çıkan Druuna albümünün kapağı.​

Druuna, kendi iradesi dışında girdiği ilişkilerde yaşadığı kadın cinselliği ve onun sıradışılığında yüzleştiği çekici gizli yönünü de keşfetmektedir. Kadın cinselliğinin bilinmezine yolculuğunu anlatırken, bilimkurguyu ve onunla birlikte gelen üstün bilgisayarlar, androidler, mutasyona uğramış yaratıklar da öykünün anlatımında devreye girerler. Druuna'nın egzotik, erotik ve sadizm/mazoşizm yüklü düşleri, daima çıplak ve masum olarak bulunduğu ortamlarda gerçekleşir. Cinselliğini her açıdan ve bütün boyutlarıyla yaşaması ve olgunlaşması Druuna'nın anlatım şablonudur adeta. Serpieri'nin karelerinden taşanlar arasında dişi kahramanının garip kentlerin ücra köşelerinde yakala(n)dığı ve tattığı cinsel deneyimler esnasında, konuşma balonlarının ardına gizlenmeye çalışılan, yer yer pornografik çizimler mevcuttur. Druuna'nın ve vücudunun malzeme ve hammadde olarak beşerleşmenin hizmetine koşulsuz olarak sürülmesi, ona beşeri vak'aların yüklenmesiyle gerçekleştirilir. Yaşanılan olayların anlamlandığı ve çerçevelediği değerlerin tecrübeye dönüşmesi doğaldır. Tecrübelerle sabit huy ve yaşantı verileri olan adetler ise, kişiliği bize eşitleyeceği düşünülürse Druuna'nın kişiliği yaşadığı tecrübelerle daha da netleşmektedir. Serpieri'nin fırçasından çıkan toplam yedi adet Druuna macerası ve birkaç tane de illüstrasyonlarının yer aldığı 'portfalio'su vardır.

izgiroman.jpg


Fırt mizah dergisinin ilavesi olarak verilen Çizgi Öyküler başlıklı dergide yer alan Druuna sayısı kapağı.

Bilhassa yansıttığı görüntü ve verdiği imajdan dolayı Druuna, önceleri 1992'-den itibaren yarı erotik-yarı mizahi yayın Uff! dergisinde, ardından da 1990'lann sonunda Fırt mizah dergisinin 16 sayfalık çizgiroman ilavesinde yayınlanmıştır. Ardından 1999 yılında Hakan Alpin'in yayın yönetmenliğini yaptığı bir özel albümle İthaki Yayınları taralından basılan Druuna'nın bu baskısı müstehcenlikten ve sanat içeriği taşımadığı iddiasıyla toplatılmış, görülen mahkemede sanatsal içeriği sabit görülen Druuna, ertesi yıl beraat etmiştir.
 

Malatyalı

Aktif Üye
15 Şub 2016
287
577
speedforce
Artık Serpieri tarafından çizilmiyor diye biliyorum. Acayip fantastik ve bilimkurgu öyküler var gerçi inanılmaz bi açıklık da var orası ayrı :D
 
Üst