bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Ali RECAN, (1951-2002)


1951 yılında Eskişehir'de doğan Ali Recan ilk ve orta öğrenimini burada tamamlamıştır. 1966 yılında girişimci ruhuyla kendisine yeni iş imkanları sağlamak amacıyla İstanbul'a gitmiştir. Birkaç ay avukat katipliği yaptıktan sonra çizim yeteneğini devreye sokmaya karar vermiş ve reklam firmalarında ve gazetelerde grafikerliğe başlamıştır.

Karikatürden vinyet ressamlığına kadar resim sektörünün pek çok alanında çalıştıktan sonra Mit Ajanı Selim Sargın ve Orta Asyalı kahraman Alp Tiğin adlı kısa çizgiroman denemeleri gerçekleştirmiştir. Ardından bunlara Akdeniz Korsanı Şahin Reis'i eklemiştir. Günlük gazetelere Mutlugiller ve Fingirdek Filiz gibi karikatürize bantlar hazırlamıştır. Bu arada da yarım kalan eğitimini tamamlamak için önce Vefa Lisesi sonra da Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin gece bölümlerine devam etmiştir.

1972 yılından itibaren ise en kalıcı ve bilinen çizgiroman kahramanı olan Yüzbaşı Volkan'ı çizmeye başlamıştır. Bu kahraman ilk olarak Son Havadis, Akşam ve Tercüman gazetelerinde yayınlanmıştır. Ancak Volkan esas büyük başarısını henüz 1976 yılında Tay Yayınları'nın haftalık çizgiroman dergilerinden biri olan Bonanza'da dolgu malzemesi olarak kullanırken yakalamıştır. Yayınevinin sahibi bu potansiyeli görerek Yüzbaşı Volkan'ı kendi bağımsız başlığında okuyucuya sunmaya karar vererek Ali Recan'la anlaşma yapmıştır. Böylece 1976 yılında Yüzbaşı Volkan'ın haftalık dergisi yayına başlamış ve 176 hafta/sayı boyunca Tay Yayınları logosuyla boy göstermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi485.jpg

Çizgi kahramanının popülaritesinden emin olan Ali Recan, bu yayınevinden ayrılarak Alfa Yayınları adıyla kendi yayınevini kurmuş ve Yüzbaşı Volkan, 1978 yılından itibaren bu yayınevinin logosuyla yayınını sürdürmüştür. Tercüman Çocuk, Türkiye Çocuk dergileriyle bu yayın organlarının gazetelerinde de ünlü kahramanının maceralarını satmayı başaran Ali Recan'ın hazırladığı bir diğer çizgiroman başlığı da Kaptan Venüs'dür. Ayrıca 1980 yılından itibaren telif haklarını aldığı Conan'ın uzun yıllar tek yayıncısı olmuştur. 1982 yılında Alfa Yayınları'nın düştüğü ekonomik darboğazı aşmak için Turgut Sağıroğlu ile ortak olmuş ve bu tarihten sonra yayınevinin Genel Yayın Müdürlüğü'nü üstlenmiştir. 1986 yılında ise bazı görüş ayrılıklarından dolayı kuruluşunu yaptığı Alfa Yayınlarından ayrılmak zorunda kalmış, ertesi yıl Marvel Yayınları'nın Genel Yayın Müdürlüğü'ne getirilmiştir. Kesim Ajans sahibi Nurcihan Kesim ve Aslı Karasuil'in sahibi olduğu Marvel Yayınları'nda genelde Amerikan süper kahramanlarının maceralarını yayınlamış, ancak burada da bazı görüş ayrılıklarından dolayı fazla barınamamıştır.

Recan, 1989 yılında Dede Korkut hikayelerinden 'Tepegöz'ü Damla Animasyon adlı şirketin yapımcılığında bir çizgifilm olarak Kültür Bakanlığı'na hazırlamıştır. Bu tarihten sonra Ali Recan çizgiroman kulvanndaki çalışmalarına bir süre ara vererek bazı politikacıların seçim çalışmalarını hazırlamıştır. 1989'da Resmi Gazete'de çıkan özel bir hükümle Adnan Kahveci'nin danışmanlığına getirilmiş ve bu görevini Adnan Kahveci bir trafik kazasında hayatını kaybedinceye dek sürdürmüştür. 1990'lann sonuna doğru Türkiye Çocuk dergisinde ilk kez yeni bir çizgiroman başlığıyla yeniden boy göstermiş, ancak 1965-1967 yıllarında Doğan Kardeş'de yayınlanan Yıldırım Kaptan/Buck Rogers ve Ateştop çizgiromanlarından yaptığı kolaj bu kez başarısız olmuş ve seri tutmamıştır. Recan, 1999 yılı sonunda Alfa adıyla ancak ticari unvanı değişik bir yayınevi kurmuş ve yeniden çizgiroman yayıncılığına dönmüştür. Bu dönemde Star Trek, Red Sonja, Conan, Kral Conan, Süper Korku, Yüzbaşı Volkan gibi çeşitli başlıkları değişik formatlarda okuyucuyla buluşturmuş, ancak hiçbir serisi beklenen popülariteyi tekrar yakalayamamıştır. Biri kız, biri erkek ikil çocuğu olmuş ve geçirdiği ani bir beyin rahatsızlığı nedeniyle 14 Mayıs 2002 tarihinde İstanbul'da ölmüştür.
 

bortecinefb

Süper Üye
12 Ara 2009
2,815
4,396
Deliler Köyü
Genç sayılacak bir yaşta yitirdiğimiz Ali Recan bence en önemli Türk çizeri. Bildiğim kadarıyla Volkan'ı binbaşılığa terfi ettirdikten sonra Amerikalılara sattı. Gerçi daha sonra tuğgeneral oldu ama hep yüzbaşı olarak anıldı ve sevildi. "Yüzbaşı Volkan'ı Amerika'ya sattınız" lafına karşı ise Ali Recan'ın yanıtı şöyleydi: "Biz zaten Amerikalı olmuşuz. Bu işe son noktayı da Yüzbaşı Volkan koymuş oluyor."
Wikipedia'da Yüzbaşı Volkan hakkında çıkan yazıyı ekliyeyim bende :)

Yüzbaşı Volkan, Gazete ressamı ve karikatür çizeri Ali Recan'ın kaleme aldığı çizgi roman kahramanı.

1971 yılı sonlarında ülkemizde konuk olarak bulunan Amerikan Hava Kuvetlerine ait bir U-8 uçağı, Kars'a giderken yanlışlıkla Rus hududuna geçmiş ve Migler tarafından yolu kesilerek Ermenistan'ın Erivan hava limanına inişe zorlanmıştı.Bu olaydan esinlenen Ali Recan, Yüzbaşı Volkan'ın ilk macerası Kafkas Dağları nda Ölüm ü ortaya çıkardı. Ve böylece Yüzbaşı Volkan Efsanesi başlamış oldu.1971'de gazete yayınlarıyla başlayan Yüzbaşı Volkan 1975 yılında bağımsız dergi olarak çıktı. 1993 yılına kadar yayınlandı.2000 yılında aylık olarak yeniden yayınlanmaya başladı. Bu seri 4 sayı sürdü.

2006 yılında bu kez Merlin Yayınları altında, yayıncı Ahmet Ziya Sekendiz tarafından "Bütün maceralar" dizisi adı altında yayınlanmaya başlamıştır. Seri devam etmektedir.

Yüzbaşı Volkan Türk Hava Kuvvetleri 'nin kahraman pilotlarını sembolize eder. Savaş için eğitim görmüş olmasına rağmen savaşa karşıdır. Fakat barış sürecini sürdürebilmek için güçlü ve caydırıcı olmak gerektiğine inanır. Yüzbaşı Volkan barışçı ve insancıldır fakat "görevi gerektirdiğinde, bir makineli tüfeğin mermileri kadar hızlı ve yok edeci" olur.

Türk Hava Kuvvetlerine mensup genç bir pilotun fazla komplike olmayan ve daha sonradan hazırlayacağı Yüzbaşı Volkan'lara göre daha az sayfa sayısına sahip bu çizgi-romanı beklenilenin üzerinde bir ilgi gördü. İşte 1970'lerle kariyerine başlayan -ve o tarihte adı henüz Volkan olmayan Yüzbaşı Volkan'ın kısa başlangıç öyküsü buydu.

Yüzbaşı Volkan Türk Hava Kuvetlerinin kahraman pilotlarını sembolize eder. Savaş için eğitim görmüş olmasına rağmen savaşa karşıdır. Fakat barış sürecini sürdürebilmek için güçlü ve caydırıcı olmak gerektiğine inanır. Yüzbaşı Volkan barışçı ve insancıldır fakat görevi gerektirdiğinde, bir makineli tüfeğin mermileri kadar hızlı ve yok edici olur. Her Türk askeri gibi Yüzbaşı Volkan da "Önce Vatan" prensibine inanır ve ona göre "Vatan sevgisi her türlü ideolojinin üstündedir." Bu tür konulara değinmek Yüzbaşı Volkan'ın 25 yıllık yayın yaşamı boyunca çeşitli çevrelerde yankılara yol açmış, övgü ve sövgülere neden olmuştur.

Yüzbaşı Volkan'ın yanında sevgilisi Gazeteci Funda ve yakın arkadaşı Hakkı Başcavuş vardır. Tabii Sovyet pilotu Yüzbaşı Olga'yı unutmak ne mümkün?

14 Temmuz 1975 tarihinde, yani "Bonanza"daki ilk yayından bir yıl sonra, Tay Yayınları sahibi Sezen Yalçıner'le yeni bir anlaşma imzalayan Ali Recan, Yüzbaşı Volkan karakterini bağımsız bir dergi olarak çıkarmak üzere hazırlıklara koyuldu. Haftalık bir derginin yayıncılık zorluklarina karşı yedek sayfa ve macera stokları hazırlayabilmek için yardımcı çizerler de buldu.

Böylece ilk Yüzbaşı Volkan çizim ekibi kurulmuştu. "Son İmdat Çağrısı" adını taşıyan ilk Tay Yayınları amblemli Volkan macerası 9 Temmuz 1976'da çıktı. Daha sonra Alfa yayınlarından çıkarak 1987 yılına kadar dergi olarak, Tercüman gazetesinin kapandığı 1993 yılına kadar da gazete sütunlarında boy göstermeye devam etti.

Hatırladığım ilginç bir olay da, Ali Recan tarafından bir röportaj sırasında anlatılmıştı: Yüzbaşı Volkan'ı izlemiş olanlar hatırlayacaklardır. Tay yayınlarından çıktığı sıralarda, her bir kitabın iç kapaklarında, bazı savaş uçaklarının teknik bilgileri verilirdi. Hatta, çizgi-roman maceralarında geçen dialoglarda, hangi savaş uçağından hangi hava Kuvvetlerinde ne kadar bulunduğundan falan da bahsedilirdi. Bütün bunlarda bir casusluk kokusu alan MİT, Ali Recan'a sorguya alarak 'Sen bunları nerden biliyorsun? Bunlar gizlidir..' deyince, Ali Recan 'Aviation Weekly' ve 'Jane's Defense Weekly' gibi Amerikan dergilerini göstererek "Bütün bu uçakların teknik özellikleri ve sayılarını Amerikan dergilerinden alıyorum.." diye cevap vermişti.

Yüzbaşı Volkan, Ali Recan tarafından 1990'ların sonunda gündeme oturan Susurluk Olayının çözümü için yeniden göreve çağrılmıştı. Üstelik bu kez Tuğgeneral rütbesine sahipti. Ancak eski maceralardan kırpılanlardan kolajla üretilen ve sadece 4 sayı çıkabilen 'Karanlığın Kartalları' adlı bu seri, Volkan'ın da popülaritesinin bir sonu olduğunu göstermişti. Çocuk dergilerinden gazetelere değin pek çok yayın organında kariyerini zenginleştiren Yüzbaşı Volkan, yaratıcısı Ali Recan'ın vefatıyla sona erdi.

Vefatından kısa bir süre önce Ali Recan, macera sayısı iyice çoğalan pilot kahramanını İtalya'daki yayınevlerine de pazarlamak için girişimlerde bulunmuştu. Oradaki yayınevleri bir Türk pilottan ziyade Amerikalı bir pilotun yayın şansının daha fazla olacağına karar vermişlerdi. Artık onun adı "Capitano Volcano" olacaktı. US Air Force'ta bir pilot olarak, Kaddafi'nin, Saddam'ın tozunu attıracaktı. Bugüne kadar Avrupalılar'ın, Amerikalılar'ın kafasına vura vura Türk pilotlarının yeteneğini ve gücünü ispat eden, "it dalaşı" adı verilen küçük kapışmalarda Yunan pilotlarını elaleme maskara eden, belki yüzlerce kez Türkiye'yi komünist olmaktan kurtaran ve 3. Dünya Savaşı'nın çıkmasını önleyen Yüzbaşı Volkan, artık Amerika'ya hizmet edecek; o zamana kadar hep Türkiye'nin çıkarlarını koruyan ve Türkiye'ye yönelik komploları bozan kahramanımız, artık Amerika'nın çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapacaktı.

"Yüzbaşı Volkan'ı Amerika'ya sattınız" lafına karşı ise Ali Recan'ın yanıtı şöyleydi: "Biz zaten Amerikalı olmuşuz. Bu işe son noktayı da Yüzbaşı Volkan koymuş oluyor."
 
Üst