bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
DÖRTGÖZ ve DAZLAK
(Mortadel y Filemon)



Filemon, küçük ve zengin ikilinin doğal lideridir. Mortadel ise nerede ve ne zaman olursa olsun istediği her kılığa bürünme yeteneğine sahip olan siyahlar giymiş garip biridir. İkisi de meslek hayatlarına soruşturma bürosunda özel dedektif olarak başlamışlardır. Birkaç maceradan sonra, çok özel ajanların bir araya geldiği TIA Bölümüne girmişlerdir. Burada, Mortadel ve Filemon sinirli bir şefin emirleri doğrultusunda özel görevlerini yerine getimek için çaba sarf edeceklerdir. Bu özel birimde bir mucit olarak görev yapan Dr.Bacterius da bu çılgın gruba dahil olacaktır.

Mortadel y Filemon çizgiroman başlığı, önceleri yalın fakat etkili bir şekilde çizilmiştir. İspanya'ya ait bir hiciv demetine haiz bu karikatürize çizgiroman, mizah dolu hikayelerden oluşmuştur. 1958 yılında haftalık İspanyol dergisi Pulgarcito'da ilk kez ortaya çıkmıştır. Bu dergi ve yayıncısı Bruguerra Yayın Grubuna, 'Mortadello ve Süper Mortadello' başlıklı ilk öykülerini hazırlayan kişi ise çizer Francisco Ibanez'dir. Mortadel y Filemon'un İspanya'daki yayın başarısı, ancak Fransa'daki Asteriks popülaritesiyle ölçülebilir. Yine de 1980'lerden sonra Ibanez'in çalışmalarını başka ürünler üzerine yöneltmesiyle birlikte bu başlığa giderek daha az rastlanır olmuştur.


izgiromanAnsiklopedisi182.jpg


Alfa Yayınevi tarafından basılan Dörtgöz & Dazlak sayılarından biri.

Mortadel y Filemon, ülkemizde Dörtgöz ve Dazlak adıyla 1989 yılında Alfa Yayınları tarafından sadece 6 sayı yayınlanma şansı bulmuştur.
 
Üst