bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
DON WINSLOW of the NAVY


Bell Syndicate'e bağlı bir çizgiroman olan Don Winslow of the Navy, yaratıcısı Frank V. Martinek tarafından 1934 yılında hazırlanmaya başlanmıştır.

Don Winslow'un oldukça enteresan bir yayın hikayesi vardır: Amerikan Ordusunda görevli bir subay olan Frank V.Martinek ve 9. Donanma Bölgesi ve Chicago yakınlarındaki Great Lakes Eğitim istasyonu Komutanı Amiral Watson T. Cluverius tarafından Amerika'nın Ortabatı kesiminden donanmaya katılım sağlayabilmek maksadıyla başlangıçta fikir olarak ortaya çıkmıştır. Bu fikre göre, eğer orduda görevli ve muhteşem işler yapıp, maceralar yaşayan bir roman kahramanının maceraları hazırlanıp, ülkenin Ortabatı kesiminde yayın yapan gazetetere pazarlanırsa, bunları okuyan gençlerin orduyu tercih etmeleri daha kolaylaşacaktır. Gerçekten de bu ilginç fikir başarılı olmuş ve Don Winslow'un serüvenlerini okuyan pek çok gencin tereddütsüz bir şekilde orduya katılımı hızlanmıştır.

Böylece Frank V.Martinek, Don Winslow adını verdiği genç bir ordu ofis memuru olan karakterini bu proje için kabul ettirmiştir. Don Winslow'un bir seri romanı hemen piyasaya çıkmıştır bile. Ordu sekreteri Albay Frank Knox, bu roman karakteriyle ilgilenerek konseptin çizgiroman haklarını Bell Syndicate'e satılmasında yardımcı olmuştur. Donanma departmanınca da onaylanan senaryoyla hazırlanan ilk çizgiroman bantı yayınlandığında tarihler 5 Mart 1934'ü göstermektedir. İlk Don Winslow günlük bantlarının çizerliği teğmen rütbeli Donanma Subayı Leon A.Beroth yapmıştır. Bu bantın hazırlanmasında ona Carl Hammond asistanlık desteğinde bulunmuştur.

Öykü kurgusu kısaca şöyle şekillenmiştir: Ordu Haberalma'da görevli Komutan Don Winslow ve partneri olan Teğmen Red, Pennington'un da yardımlarıyla casusluk örgütlerine ve Amerika'nın iyiliği ve güvenliğini tehdit eden yeraltı gruplarına karşı uzun fakat başarılı bir savaş yürütmektedirler. 1930'lu yıllardaki baş düşmanları da becerikli ve acımasız Scorpio'dur. Bu cani, Scorpia adıyla bilinen dünya çapındaki casus ağının güçlü lideridir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Don Winslow ve Teğmen Red dikkatlerini Almanlara, Japonlara, kendi yurtiçi müttefiklerine ve destekçilerine çevirmiştir. Bu yoğun savaş temposunun içinde Don Winslow zaman zaman, ezeli nişanlısının kollarında dinlenme hakkı kazanmaktadır. Aslında bu durum gönüllü asker bulmanın cazip gösterilen üçkağıtlarından biriydi. Güzel nişanlısının adı Mercedes Colby'ydi. Ve o, Don Winslow'un kumandanı olan Amiral Colby'nin biricik kızıydı...

1940 yılından 1942'ye kadar Ken Ernst banta yardımcı olmuştur. 1942'den itibaren ise, Hammond'un yerini Ed Moore almış, onun ardından ise, seriyi Al Levin hazırlamıştır. 1950'li yıllar boyunca Don Winslow'un çekiciliği devamlı azalmış ve 30 Temmuz 1955 tarihinde ise, bantın yayını tamamen bitmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi181.jpg


Çocuk Alemi dergisinin 28. sayısında yayınlanan bir Don Winslow sayfası.


Seri ülkemizde ilk olarak 1944 yılında Çocuk Alemi dergisi vasıtasıyla girmiş ve Dan Winslow başlığıyla yayınlanmıştır. Bu tarihten sonraki yayın serüvenine ise, 1950 tarihli 101 Roman dergisinde devam edecekken ve Dan Vinslov başlığıyla defalarca anons edilmesine rağmen yayınlanamamış ve böylece başlığın Türkçe macerası sona ermiştir.
 
Üst