bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,876
NeverLand
DERIB, (1944- )


Gerçek adı Claude de Ribaupierre olan ve soyadını oluşturan beş harfi kendisine çalışmalarında kullanmak üzere lakap olarak seçen Derib, 1944 yılında isviçre, Vevey'de doğmuştur. Henüz minicik bir bebekken çizgiromanlarla beraber yaşamaya, onları incelemeye başlayan sanatçı yirmi bir yaşında adını ve eserlerini çok yakından takip ettiği ve hayran olduğu sanatçı Peyo'nun stüdyosunda çalışmaya başlamıştır.


Derib.jpg

Derib, Peyo'nun yanında kalarak sonradan dünyaca şöhrete kavuşacak Schtroumpfs/Şirinler'in yaratılmasına katkı sağlama şansına erişen ender çizerden biri olmayı başarmıştır. Yıllarca Spirou dergisinde çizgiroman çalışmalarına imza atan Derib, 1970 yılında Job kısa adını kullanan Andre Jobin'in senaryolarından yola çıkarak sevimli kızılderili çocuğu Yakari'yi yaratmıştır.


yakari_1_5_orig.jpg


Derib, Yakari'den iki yıl sonra, 1972'de ondan daha da meşhur olacak başlığı Buddy Longway'i Tintin dergisi için çizmeye başlamıştır. Romantik bir western olan ve ülkemizde Korkusuz Badi adıyla yayınlanan çizgiroman çalışması avcı Buddy'nin vahşi batıda bir kızılderiliye aşık olmasını ve ondan iki tane çocuğunun olmasını hikaye edinir. Derib, 1988 yılından itibaren ise yeni yarattığı bir çizgiroman başlığı olan American Buffalo üzerine çalışmaktadır.

buddy_1_5_orig.jpg
 
Üst