Daredevil

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
DAREDEVIL


Daredevil, 1940 yılında yazar Don Rico ve çizer Jack Binder imzalarıyla Silver Streak adlı çizgiroman dergisinin 6. sayısında ortaya çıkmıştır. 1941-1942 yılları arasında yayınlanan Daredevil Battles Hitler adlı çizgiroman periyodiğinin yaratılmasından sonra bu ikilinin yerini Charles Bira almıştır. Sonraları, başlığın sona erdiği 1955 yılına değin birçok çizer ve senarist seriye profesyonel anlamda katkı sağlamıştır. Ve böylece çizgiroman tarihindeki ilk Daredevil olan karakter Bart Hill'in maceraları son bulmuştur. Ancak pek çok süper kahramanda sık sık gerçekleştiği gibi Daredevil başlığı da yepyeni bir karakter yaratılarak devam ettirilmiştir.


img064.jpg


Bir Daredevil figürü.​

İkinci Daredevil, Marvel Comics editörü Stan Lee tarafından 1969 yılında yaratılmıştır. Bu da ilki gibi bir süper kahramandır ve sarı renk ağırlıklı bir kostümle boy gösteren Bart Hill'in aksine, yeni karakter Matt Murdock kırmızı özel giysisiyle suç ve suçlularla savaşıyordu. Üstelik bu işi iki cephede birden yapmaktaydı. Öncelikle şeytani görünümlü Daredevil kostümüne büründüğünde gerçekleştirdiği adalet savaşçısı konumunda, sonra da kör bir avukat olduğu gerçek kimliği Matt Murdock olarak... İki farklı adaletçi kimliği olsa da, yaşadığı kent olan New York'a musallat olan aynı düşmanlara karşı mücadele vermektedir. Gözleri kör de olsa, aşırı gelişmiş altıncı hissi ve sahip olduğu mekanik donanıma eklenen atletik becerileri sayesinde ve üzerine iki tane 'D' harfi işlenmiş olan kırmızı kostümüyle suçlulara aman vermez. Bunlar bazen küçük suç çeteleri, bazen de suç kralı Kingpin gibi dev holdinglerin patronlarıdır.

0505_daredevil1_lg.jpg


Daredevil Battles Hitler periyodiğinin 1. sayı kapağı.​

Daredevil başlığı, Marvel Comics yazar, çizerleri için her zaman ilk göz ağrısı başlıklardan biri konumunda olmuştur. Birçok sanatçı bu başlık için profesyonel katkı sağlamıştır. Bill Everett, Joe Orlando, Woodr, Kirloy, John Romita Jr., Gene Colan, Carmine Infantino, Brown, Gil Kane, George Tuska, Frank Miller, Roy Thomas ve Isabella bunlardan sadece en çok hatırlananlarıdır.

1-1.jpg


Marvel Comics'den yayınlanan ilk Daredevil sayısının kapağı.

Türk okuyucusu tarafından bilhassa 1983 yılında Bilka Yayınevi tarafından yayınlanmaya başlayan Örümcek-Adam dizisindeki misafir kahraman olarak göründüğü maceralarda tanınmıştır. Alfa Yayınları'ndan çıkan Rom, Silver Surfer gibi başlıklarda da aynı şekilde ve konumda kalan Daredevil, 2000 yılında Arkabahçe Yayınları tarafından basılan bir albümle ilk kez kendi Türkçe başlığıyla hayranlarının karşısına çıkmış, 2003 Mayıs ayından itibaren de ilk kez aylık bir serisi yayına girmiştir. Bu arada tüm dünyada aynı dönemde gösterime giren filminin çizgiroman versiyonu da yine Arkabahçe tarafından okurlarla buluşturulmuştur.


izgiromanAnsiklopedisi154.jpg


Daredevil-Korkusuz adıyla yayınlanan ilk Türkçe albümün kapağı.
 
Üst