bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
DAMPYR


Dampyr, Sergio Bonelli Editore patentli bir İyalyan çizgiromanı olmasının kendisine sağladığı ayrıcalıkla yayınlanan ciltli serisiyle okuyucuların karşısına ilk kez 2001 yılında çıkmıştır.

'Dampyr' sözcüğü, bu serinin yaratıcıları olan Mario Boselli ve Colombo'nun geniş genel kültürleri ve araştırmaları sonucu buldukları ve Slav inanışlarına göre bir insanla bir vampirin birlikteliğinden dünyaya gelen çocuklara verilen bir isimdir. Ve adını Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Harlan Ellison'dan, soyadını da Bram Stoker'ın başyapıtı Dracula'dan alan Harlan Draka da bir 'dampyr'dir.

Henüz 2001 yılında yayınlanan ve Bosna-Hersek Savaşı'nda geçen ilk sayıda Harlan, ruhunu huzura kavuşturmak için kendi elleriyle hayatına son vermek zorunda kaldığı genç arkadaşı Yuri'nin cesedinin başında ezeli düşmanı olacak Gorka'yla ve diğer karanlık güçlerle savaşıp intikam alacağına yemin eden bir 'dampyr' olduğundan başlangıçta habersizdir. Sadece annesinin kendisini dünyaya getirirken doğum sırasında öldüğünü bilmektedir, babasıyla ilgili bilgisi ise onun bir düşman askeri
olduğu yönündedir. İnsan ve vampir ırkları arasında melez kanlı biri olarak Harlan, kendisini sıradan insanlardan ayıran bazı fizyolojik özelliklere sahiptir. Bunlardan ilki olduğundan daha genç görünmesidir. Ayrıca kanı vampirler üzerinde asit etkisi yaratmaktadır. Ancak sonuçta Harlan bir fanidir, yaralanabilir hatta öldürülebilir.


img063.jpg


Maceraperest Çizgiler tarafından basılan Dampyr serisinden bir kapak.​

Dampyr serisindeki vampirler iki gruba ayrılmaktadır: Normal insanlar gibi yaşayabilen, güneş ışığından, haçtan ya da sarımsaktan etkilenmeyen, Gecenin Efendileri olarak adlandırılan başvampirlerle, onların saldırısına uğrayıp birer 'ölmeyen'e dönüşen ve 'sürü' olarak adlandırılan ikinci sınıf vampirler. Belki de başka bir boyuttan gelmiş olan Efendiler, dünyayı av bölgelerine ayırarak aralarında paylaşmıştır. Yüzyıllardır kendi açlıklarını gidermek için dünyanın belli bölgelerinde savaşlar çıkarmakla kalmayıp suç örgütleri, çeteler ve gizli tarikatlar kurarak da insanlığın kökünü kazımaya çalışmaktadırlar. Aralarından diğerlerine oranla nispeten iyi özelliklere sahip olanları da çıkmaktadır. Harlan'ın babası da, Gecenin Efendileri'nin soyundan gelen Draka adlı bir başvampirdir. Çeşitli maceralarda babasıyla karşılaşan kahraman, her zaman farklı duygular yaşamaktadır.

Maceraları boyunca kahramana, karısı ve küçük oğlu bir bombardımanda ölen Kurjak isimli bir arkadaşı ve Tesla adlı kadın savaşçı eşlik eder. Dampyr, seri ilerledikçe Prag ve Berlin gibi kasvetli Orta Avrupa şehirlerinden Louisianna bataklıklarına dek uzanan geniş bir coğrafyada dolaşma şansı bulmuştur.

Ülkemize ilk yayınlanışının üzerinden sadece bir yıl geçtikten sonra, 2002'de Maceraperest Çizgiler logosuyla giriş yapan Dampyr, burada önce 12 sayı süren aylık bir seride ve ardından da orijinal dört sayısının bir araya getirildiği büyük albümler halinde yayınlanmıştır.
 
Üst