Bob De MOOR

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Bob DE MOOR, (1925-1992)


20 Aralık 1925 tarihinde Antwerp, Belçika' da doğan Bob de Moor, Orta Avrupa çizgiromanına has ekollerden biri olan ve 'clear line style/temiz çizgi' şeklinde tanımlanan; gölgesiz, taramasız, figürlerin kontürleri ile arka fonların kontörleri aynı kalınlıkta ve aydınlık renklendirmeye sahip çizgiromanların büyük ustalarından biridir.

izgiromanAnsiklopedisi162.jpg


Bob De Moor'un otoportresi.

Bob de Moor, başkent Brüksel'deki Güzel Sanatlar ve Resim Akademisi'ni bitirdikten sonra Afim adlı bir çizgifilm stüdyosunda dokuzuncu sanat kariyerine başlamıştır. 1945-1946 yıllarında kendi yarattığı bir karakter olan Barty de Scheepsjongen'i Kleine Zondagsvriend adlı bir dergiye çizgiroman olarak yapmasının ardından, 1947'de ilk Fransızca albümü olan Le Mystere du Vieux Château Fort yayınlanmıştır. Henüz yirmi iki yaşında elde ettiği bu başarılı giriş onu sonraki yıllarda Flemish Press adına gerçekleştirdiği Monneke en Johnekke, Janneke en Stanneke, De Leeuw van Vlaanderen ve Tijl Uilenspiegel gibi birbirinden değişik çok sayıda çalışmaya taşımıştır. De Moor, Artec Stüdyoları'nın tüm yayın kreasyonlarını organize ederek geçirdiği bir sürenin ardından 1949'da Hollandalı yayıncısı Flemish'in Tintin'e eşdeğer haftalık Kuifje dergisi için efor harcamaya başlamıştır. Burada Cori, de Scheepsjongen başlığıyla gemiler ve deniz seyehatine olan tutkusunu göstermiştir. Diğer bir ünlü serisi de Barelli'dir, çok yönlü artistik sanatsal yeteneği sayesinde yayıncılar ve çizgiroman dergilerince aranan bir çizer haline gelmiştir.

1950 yılında kendi girişimi ile o tarihe kadar yaptığı çalışmaları koltuğunun altına sıkıştırarak Hergé'in stüdyosuna çizer olarak başvurmuş ve yeteneği sayesinde çok kısa bir sürede onun birinci asistanı olmayı başarmıştır. Bu tarihten sonra elden geçerek yeniden yayına hazırlanmış ve yeni çizilen tüm Tenten maceralarının arka fonlarını kendisine has 'temiz çizgi' stiliyle itinalı olarak tekrardan çizmiştir. Uzun yıllar bu çalışma temposuna devam eden Bob De Moor, nihayet 1972 yılında kendi çizgiroman serisi olan Monsieur Barelli'yi yaratım alanına dahil etmişti. 1977 yılına değin Tenten için çalışmalarını sürdüren Hergé'in diğer iki asistanı Edgar-Pierre Jacobs ve Jacques Martin ile birlikte devam eden Bob De Moor, otuz yıla yaklaşan Tenten kariyerini anlattığı ve ustasına atfettiği 'Tintin et l'Alph'art' adlı bir kuramsal çalışmaya da imza atmıştır. Bu arada 1946 yılından 1972'ye dek Jacobs'la birlikte Blake et Mortimer adlı çizgiromana da ara sıra emek harcayarak okurlara ulaştırmayı sürdürmüştür. İlerleyen zaman içinde, 1980'lerin ortasından sonra Comic Art adlı karma çizgiroman dergisi sayfalarını da renkli ve dolu kariyerine dahil eden De Moor, 1989 yılında Editions Lombard'ın artistik yönetmenliği sıfatını ve görevini üstlenmiş, ve Brüksel'de bulunan Belçika Çizgiroman Merkezi Başkanlık koltuğuna oturmuştur. Bob de Moor'un yayınlanan son çizgiroman albümü Ocak 1993 tarihlidir ve oğlu Johan de Moor tarafından yayına hazırlanmıştır, usta çizer 26 Ağustos 1992 tarihinde ülkesinde ölmüştür.
 
Üst