bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
DEMİR ADAM
(Iron Man)



Olağanüstü bir mucit ve dolar milyoneri bir işadamı olan Tony Stark uzun çalışmalar sonucu güneş enerjisiyle çalışan demir bir zırh yapmış, böylece dünyanın en güçlü insan silahı haline gelmiştir: Demir Adam.

Vietnam savaşına katılan ve kalbinin yarısını delen bir yarayla Vietkonglulara esir düşen Tony Stark, modern bir silah yapımı karşılığı serbest bırakılma sözü almıştır. Vietnamlı silah uzmanı Profesör Yinsen'le çalışmalara başlayan Stark kalbinin durmasına dakikalar kala icat ettikleri demir zırha bürünerek önce kalp atışlarını düzenler, ardından da adaleti sağlamak üzere yemin etmiş bir kahramana dönüşür. Geçen zaman içinde zırhını sürekli yenileyen ve geliştiren Tony Stark, dev şirket Stark Co.'nun da sahibidir. Zengin işadamı bundan sonra büyük bir kahraman olarak Avengersların arasında kötülere karşı mücadeleye başlamış ve altın renkli zırhıyla bütün dünyada tanınarak suçluların korkulu rüyası haline gelmiştir. Büründüğü kostümüyle paradokslar yaşayan ve temsil ettiği çift kişiliğinden dolayı Tony Stark'ın hayatı zaman zaman karmaşık hale gelir, planları attüst olur. Ancak iyiliğin varolması için buna mecburdur.

izgiromanAnsiklopedisi160.jpg


Demir Adam'ın 1963 yılından beri süregelen altı farklı tasarımla gerçekleşen evrimi...

Okyanusun dibinde veya uzayda dahi rahat hareket etmesini sağlayan altın renkli demir zırhına ustaca monte edilen gizli silahlarla düşmanlarını alt eden Demir Adam'ın başlangıçtan beri en tehlikeli düşmanı, on parmağında on değişik güç yüzüğü olan Mandarin'dir. Demir Adam, aynı zamanda Kaptan Amerika, Thor, Vision gibi pek çok süper kahramanın da üye olduğu The Avengers/Intikamcılar adlı özel bir gruba katılmıştır.

Amerikan periyodik çizgiromanlarının bu büyük klasiği, ilk olarak Mart 1963'de Tales of Suspense dergisinin 39. sayısında ortaya çıkmıştır. Iron Man başlığına ve kendi serisine ise, 1968 yılından itibaren ulaştığı satış başarısıyla kavuşmuştur, ilk senaryolar Stan Lee'nin fikirlerine dayalı olarak Larry Leiber imzalıdır, çizer Don Heck de bunları karelere aktarmıştır. Fakat yıllar ilerledikçe sayısız yazar ve çizer Iron Man'in geleceği üzerinde etkili olmuştur. Archie Goodwin, Gerry Comvay, Mike Friedrich, Bili Manthlo, Dave Micheline, Jack Palmer gibi kalemi kuvvetli senaristlerle; Steve Ditko, Gene Colan, Jack Kirby, George Tuska, Keith Pollard, Mary Severin, Jerry Bingham, Bob Layton, Alan Weiss, Jim Starling gibi başarılı çizerler de çizim boyutunda deneyimlerini Iron Man'e aktarmışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi161.jpg


Demir Adam'ın Marvel Yayınları, Sabah Gazetesi ilavesi ve Alfa Yayınları serilerinden birer kapak.

Demir Adam maceraları ülkemizde ilk kez Hayrettin Önder'in çıkardığı Ajan X adlı haftalık dergide Demir Adam başlığıyla basılmıştır. Devamlı ilk serisi ise, 1988'de Ali Recan'ın yönetimindeki Marvel Yayınları'ndan Iron Man adıyla çıkmış, onu 1989 yılında Alfa Yayınevi logosuyla piyasaya sürüleni izlemiştir. Orijinal serideki 68-108. sayıların arasındaki maceraları içeren toplam 10 sayılık bu ikinci serinin ardından, 1990'ların hemen başında Sabah Gazetesi'yle birlikte verilen büyük boy Yenilmez Demir Adam fasiküllerine sonradan cilt kapağı da eklenmiştir.
 

zuhur

Yeni Üye
17 Eyl 2009
14
1
evet evet...işte yukardaki hulk ile yerde yatan demir adamı istemiştim burada varmı yada paylaşırmısınız ricalarımla bir zahmet... :)
 

RamBam

Yeni Üye
6 Mar 2013
17
63
Hebrew Felsefesi icinde simdiye kadar okudugum izledigim en guzel "alegorik" fantastik roman olma ozelligini tasiyor. Tarzini "Judah Loew ben Bezalel tarafından kilden bir heykel yapılir ve sonra ona halkini korumasi icin ozel komutlar verilir." ilginc tasarimi ile 'Golem' mitolojisinden esinlenerek "Intikamci/Iron man veya Demir Adam" adini aldigina hic kuskum yok.

Cunku "Kalbteki Isigin Uyanisi" K:. Felesefesine uygun bir gelisme harika bir yapit.Ve surekli olarak gelisime acik bir felsefe.

sevgiyle
 

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
538
Değerli "Bam Bam" yorumunuz çok ilginç. İşin doğrusu Amerikalıların yaptığı her işin kökeninde bir Yahudi efsanesi olabilir. Buna kimse şaşırmaz.

Ben Iron Man ile ilgil olumsuz görüşe sahibim. Marvel, 11 Eylül'den sonra arsızca Amerikan hükümetinin saldırgan politikalarının propagandasına yöneldi. Amerikan ordusunun sembolu olan bu zorlama karakter Marvel'in başrol oyunculuğuna getirildi. Avengers'ın resmen patronu olan (kahramanlara maaş ödüyor!) burjuva Tony Stark, Amerikan milliyetçiliğinin sembolü olan Captain America ile Marvel alemini hayal aleminden enperyalist savaş yancılığına sürükledi.
 

Malatyalı

Aktif Üye
15 Şub 2016
287
576
speedforce
En sevdiğim ikinci karakter Robert Downey ile yeniden doğdu sanki. İron Man filmine kadar bir çoğu adını bile bilmezdi. Şimdi devasa bütçeli filmlerde başrol oynuyo. Çok aman aman bi hayal gücü ile ortaya çıkmadı İron Man. Robot İnsan formunun bi ürünü. Ama o kadar güzel desteklendi ki efsane oldu.
 
Üst