Dedektif Sanlı

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
DEDEKTİF SANLI


Karikatürist Can Barslan tarafından yaratılan ve ilk kez 1996 yılında çıkan bir L-Manyak sayısında boy gösteren polisiye çizgiroman karakteri olan Dedektif Sanlı, 'ilk özel Türk dedektifi' olarak lanse edilmiştir.

Dedektif Sanlı, çok sevdiği ve meslek olarak benimsediği dedektifliği Türkiye gibi bu işin -nedense fazla- varolmadığı bir ülkede gerçekleştirmeye hevesli, ancak işe başladıktan ve saçmasapan davalarla karşılaştığında yaptığı işten sık sık bezen biridir. Eraslan Dedektiflik Ltd.Şti. adıyla kuruluşunu yaptığı dedektiflik bürosunda Amerikalı meslektaşlarına özenen Sanlı, kafasına giydiği geniş kenarlı fötr şapkası ve pardösüsüyle içinde yaşadığı toplumdaki diğer fertlerden en azından şeklen hemen ayrılmıştır. Maceraları genelde benzeri polisiye kurgulardaki gibi ayrıntılarda gizli olan ipuçları üzerine kuruludur.

izgiromanAnsiklopedisi158h.jpg


L-Manyak'ın Ocak 2002'de çıkan 73. sayısındaki Dedektif Sanlı sayfalarından biri.

Ancak Dedektif Sanlı'ya ait olaylardaki en ilginç nokta bir olayın takibindeyken bir başkasının da aynı anda onu bulma katsayısının yüksekliğidir. Böylece bir sonraki sayıda çizilip, çözülecek olan öykünün bir öncekinde girizgâhı yapılmaktadır. Topuklarına kadar inen pardesüsü ve gözlerinin hemen üzerine dek oturan şapkasıyla gizemli bir havası olsa da Sanlı uzaylıların kaçırdığı kızlar, mutasyon geçiren adamlar, sadist ruhlu sinema yer göstercileri, Karakucak güreşçilerini öldüren manyak, katil flütçüler, hatta erkek kurbanının cinsel organını sıkarak ona istiklal Marşı söyleten sapıklara kadar her çeşit suçluyla uğraşmak durumunda kalmıştır.

Can Barslan'ın karikatürize ancak stilize ve kendine has çizgisiyle şekillenen maceralar, yerel motif ve toplumsal gerçekliklerle bezenerek akıcı ve gizem dozu yüksek bir formata bürünmüştür. 2000'li yıllardaki maceralarında bu döneme dek yalnız hareket eden Sanlı'nın Berkay isimli bir yardımcısı olmuştur. Bu atmosferi ve konularıyla kısa sürede popüler bir çizgiroman olan Dedektif Sanlı, kendisinden sonra gelen ve Selçuk Erdem'in çizdiği Penguen Dedektif gibi aynı konuya eğilen başka başlıklara da yol açmıştır. L-Manyak'ın en uzun süre devam eden başlıklarından biri olan Dedektif Sanlı'nın maceraları 1999 yılı ortasından itibaren sarı ile yapılan renkleme terk edilerek dört renkli basılmaya başlamış ve aynı dönemde çizeri Can Barslan tarafından bazı maceralar okur katılımına açılarak interaktif halde sunulmuştur.
 
Üst