bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
DARKWOOD SAKİNLERİ


1994 yılında bir grup çizgiroman severin bir araya gelerek Türkiye'de eksikliği hissedilen çizgiroman kültürüne katkı sağlamak amacıyla düzensiz periyotlarla yayınlamaya başladıkları dergi.

Dokuzuncu sanatla ilişkili tarih ve konulara, çizer ve yayıncılarla röportajlara, çizgiroman makale ve araştırmalarına bolca yer veren derginin sahipliğini ve yayın yöneticiliğini başlangıçtan itibaren Hakan Alpin yürütmüştür. Türkiye'de yayınlanan ilk ve tek çizgiroman kültürü dergisi olan Darkwood Sakinleri'nin fikir olarak ortaya çıkışı haftalık siyasi bir gazete olan Express'de olmuştur. Bu yayına çizgiroman hazırlamaya başlayan ve birkaç arkadaşıyla beraber Darkwood Sakinleri mahlasıyla ortak yazılar kaleme alan Alpin'in önerisiyle bir araya gelen dergi, kadrosunun zaman içinde modifiye olmasıyla tam anlamıyla bir tematik dergi halini almıştır. Başlangıçta Türkiye'de yayınlanma şansı bulamamış bazı yabancı kaynaklı çizgiromanlara da yer veren Darkwood Sakinleri, giderek sadece çizgiroman sanatıyla ilgili araştırma-inceleme yazıları yayınlamaya başlamıştır. Bunlar arasında Türk çizgiroman tarihi, Japon çizgiromanları, korku çizgiromanları, yayınlar, değişik kahraman ve çizerlerin hayatlarıyla ilgili olanlar vardır.

izgiromanAnsiklopedisi15.jpg


Darkwood Sakinleri Çizgiroman Kültürü Dergisi'nin 12. sayı kapağı.

Sonradan Maceraperest Çizgiler'e çizgiroman editörlüğü ve çevirmenlik yapmaya başlayan Zeynep Akkuş, Hüsnü Çoruk, Ender Ankara, Melih Tan, yönetmen Kudret Sabancı ve yazar Özlem Alpin'den oluşan çekirdek kadrosu, 2002 yılı itibarıyla toplam 12. sayısı yayınlanan Darkwood Sakinleri'ne sürekli yazı hazırlayan ve katkı sağlayan kişilerdir.
 
Üst