Danimarka'da çizgiroman

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
DANİMARKA


Danimarka çizgiromanı, 1882-1949 yılları arasında yaşayan Robert Storm-Petersen'in kişisel çabalarıyla şekillenmiştir. Petersen, dönemin ABD gazetelerindeki çizgiroman bantlarına imza atan Rudolph Dirks ve Frederic Barr Opper'ın çalışmalarından sıkça ve bolca esinlenerek ortaya orijinallerinden daha uzun metrajda işler çıkarmıştır. De Tre Sma Maends og Nummermanden adlı popüler başlığında Peter ve Ping isimli iki hınzır çocuğun yakın çevrelerindekilerle yaşadıkları maceraları konu almıştır.

Sonraki yıllarda Kaj Engolm'un Fairtill Fyra'sı ve Oscar Knudsen'in Troldstokken'ı kendini Danimarkalı okura belli eden başlıklardır. Onları izleyenler ise Helge Hall'ın bir Blondie/Fatoş esinlenmesi olan Hang og Gretes'i ve Al Mik lakabını kullanan Henning Dahi Mikkelsen'in Danimarka çizgiromanına pik attıran çalışması Ferd'nand olmuştur. Ferd'nand ilk kez 1936 yılında Amerikan United Feature Syndicate için yaratılmış, ancak uzun süre Danimarka basınında çıktıktan sonra ABD'deki ilk günlük bantı 10 Kasım 1947'de, renkli Pazar sayfası ise 4 Nisan 1948'de yayınlanmıştır. Başlık daha sonraki yıllarda Al Palastino ve Barry Noble tarafından ABD'de yeniden ele alınmıştır.

1940'lardan itibaren yayınlanan çocuk ve çizgiroman dergilerine ABD ve Büyük Britanya patentli başlıklar artık sıkça misafir olmaya ve Prince Valiant, Charlie Brown/Peanuts gibi önemli bantlar Danimarka gazetelerinde kendilerine özel yerler bulmaya başlamıştır. 1947 yılıyla birlikte ABD'li telif hakkı ajansı United Feature Syndicated'in Danimarka'ya dünyaca popüler diğer çizgiroman başlıklarını pazarlamaya başlamasıyla beraber gittikçe genişleyen tür yelpazesi, zaman zaman Wener Wjp-Olsen'in Statministeren'i gibi tutulan çizgiromanlarla Casten Graabaek ve Garry B. Trudeau türü genç çizerlerin belli bir tipleme olmaksızın yaptıkları öykülerle iyice belirginleşmiştir.

Freddy Milton tarafından çizilen ve 1979'da ilk kez yayınlanan Gnuff, kahramanı dedektif olan bir timsahın polisiye ve komik öykülerini anlatmıştır. Sonradan seri haline getirilerek periyodik olarak da basılan Gnuff maceraları ülke çizgiromancılığının son yıllarına damga vurmuştur. Gnuff haricinde ise; Paul A.King'inkilerle, Morten Hesseldahl'ın fantastik öyküleri, ya da Sussi Beck ile Peter Kielland'ınkilere ilaveten Fransız asıllı çizer Claire Bretécher'in çalışmaları da Danimarka çizgiromanının en çok akılda kalanlarıdır.
 
Üst