bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ALAN FORD

İtalyan çizgiroman sektörünün son 30 yılda kaydettiği belki en ünlü fenomen, ilk kez Haziran 1969'da yayınlanan Alan Ford'dur. Başlangıçtan itibaren Alan Ford, şakacı veya insanlıktan çıkan toplumun bir parçası gibi kalan maceralar ve mizahın çizgiromanını yaratan hayalgüçleri fazla yazarları sayesinde olağanüstü bir başarı elde etmiştir. Senarist Luciano Secchi ya da bilinen takma ismiyle Max Bunker ve Roberto Raviola ya da bilinen takma ismiyle Magnus, sevilen başlığı Alan Ford'u Avrupa mizahi çizgiromanlarının doruğuna yaklaştırmışlardır.

izgiromanAnsiklopedisi020.jpg


Alan Ford ve TNT kahramanları bir arada.

İtalyan çizgiroman tarihinde belli bir kahramanı olmayan ilk periyodik yayın olarak kayıtlara geçen Alan Ford, yıllarca kendi türünün tek örneği olmuştur. Çok sağlam ve komik senaryolar üzerine inşa edilen başlık, 120'şer sayfalık çizgiroman sayılarının herbirindeı zengin içerikli fantazi konular sergilemiştir. Yakışıklı ama ürkek ve şanslı kahraman olan Alan Ford, kısaca TNT olarak bilinen şüpheli suçlar biriminin bir üyesidir. Patronu Numero Uno/Bir Numara tarafından esrarengiz görevlerde kullanılmaktadır. Numero Uno, kimsenin kendisini unutmasına izin vermeyen tekerlekli sandalyeye mahkum oldukça yaşlı bir adamdır. Çizeri Magnus'un yüz hatlarından örnek alınan tipleme Bob Rock ise, teşkilatta iki numaralı— sinirli, kızgın ve huysuz adamdır. Sonradan Bunker'in kendisinden örnek alınan Cariatide ise, ebedi bürokratlığın sembolüdür. II Conte/Kont da gizli bir örgüte bağlı olan profesyonel bir hırsızdır; Geramia ise, sürekli şikayetçi olan bir tipdir ve beslediği iki hayvanı— Cirano ve Squitty'e palyaço kıyafetleri giydirip durmaktadır. Tüm bu altyapıyla Alan Ford serüven çizgiromanlarının tam bir eski zaman nostaljisi gibidir.

Halletmek için görevlendirildikleri herhangi bir olayı başarıyla tamamlayamayacaklarını her zaman ispatlayan TNT üyeleri, yine de fiziksel ve psikolojik olarak verilecek her göreve amadedirler. Ayrıca, uygunsuz durumlarda yakalanarak kendi planlarıyla kendi yalanlarını açığa çıkartmaktan da kurtulamazlar. Alan Ford ve arkadaşları tüm kaybedenlerin sembol kahramanları olmuştur, ancak herşeye rağmen kusurları affedilir, çünkü onların bu gezegende yaşayan diğer milyonlarca insandan hemen hemen hiçbir farkı yoktur...
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,480
Bunun türkçesini neden hiç düşünmedik ki? 1-2 adet renklisini foruma türk okurlarına kazandırılsamı?
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
Aylardır aklımda Alan Ford ve Lo Sconosciuto' yu Türkçe'ye çevirip paylaşmak. Şu an üzerimdeki çeviri yükü ile bu pek mümkün görünmese de; önümüzdeki projelerde İtalyan ekolüne ağırlık vermeyi düşünüyorum.
 
Üst