Dalkavuk

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
DALKAVUK


Adını Tanzimat'tan sonra bütün işleri soylu ve zenginleri eğlendirmek olan esnaf sınıfından alan Dalkavuk adlı çizgiroman karakteri, Cemal Nadir Güler taralından ilk kez 1938 yılında Akkaba mizah dergisi sayfalarında çizilmiştir.

Dalkavuk, güzel ve yerinde nüktelerinin yanı sıra iğneleyici dokundurmalar da yapan, ancak kendi hayat ritminin ve rahatının bozulmaması için çevresindekilere ayırım yapmaksızın türlü 'kolaylıklar' yapan bir tiplemedir. Evrensel motiflerin yanında tamamen içimizden biri olan, hep aramızda dolanan kişilerin bir eleştirisi niteliğindeki Dalkavuk, adeta kişilikten yoksun bir rüzgârgülü misali davranışlara sahiptir. Toplumda yüksek konumlarda olanlara karşı saygıda kusur etmemek onun şiarıdır. Mesela herbiri tek sayfalık ve genelde dört bantlık öykülerinden birinde, evinde istirahatte olan Dalkavuk'un telefonu çalar. Arayan validir, Dalkavuk'un ilk işi telefona cevap vermeden önce üzerine takım elbisesini giymek, ve hemen tüm öykülerinde en az bir kere sergilediği gibi kafasını eğerek saygısını daha da belirginleştirmek olur.

izgiromanAnsiklopedisi149.jpg


Güler'den bir Dalkavuk sayfası.

Dalkavuk'un fikir babası Akbaba dergisinin de sahibi olan Yusuf Ziya Ortaç'dır. Güler, eşsiz çizgi ustalığını bu karakterin grafik yönü ağır basan arka planlarında ve tasarımı, kadrajlaması çok iyi yapılmış karelerinde de sergilemiştir. 1943 yılında Dalkavuk Karikatür Albümü adı altında yayınlanmış olanlar arasından yapılan bir seçkiyle bazı öyküleri bir araya getirilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi150.jpg


Cemal Nadir Güler'e ait Dalkavuk Karikatür Albümü'nün kapağı.
 
Üst