Çılgın Bediş

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
ÇILGIN BEDİŞ


Yaratıcısı Özden Öğrük tarafından ilk kez 1976 yılında Gırgır dergisinde yayınlanan tiplemelerden biri olarak çizilmeye başlayan Çılgın Bediş, uçarı olduğu kadar hayalperest bir kızdır.

Çılgın Bediş, yayınlanışının üzerinden on yıllar geçmesine rağmen ilk ortaya çıkışındaki gibi 17 yaşında kalan bir çizgiroman karakteri olmuştur. Sarı, uzun saçları, en az kendisi kadar çılgın arkadaşlarıyla neşeli tavırları ve esprili yaşam felsefesiyle karakterize edilmiştir. Okuduğu liseden bir türlü -benzer çizgiroman kahramanlarının da başına geldiği gibi- mezun olamamasına karşın ufku daima açıktır. Dansetmeyi çok sevmesinin yanı sıra orta halli ailesinin sahip olduğu maddi imkanlar çerçevesinde lüks ve istediklerine sahip olabildiği bir yaşam sürmeyi başarmaktadır. Gerek aile içindeki konumu, gerekse ataerkil aile yapısının sınırları onun gezi parkuru olmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi139.jpg


17 Ağustos 1990 tarihli Gırgır mizah dergisinin 937. sayısında yayınlanan Çılgın Bediş bantı.

Gırgır dergisinin sayısız erkek karakteri arasından sıyrılan Çılgın Bediş'e maceralarında annesi, babası, dedesi, sevgilisi pozisyonunda hayal ettiği erkek arkadaşı Oktay, Mükü gibi yan karakterler eşlik etmiştir. Bunların içinden Bediş'in dedesi oldukça öne çıkmış, hatta 1976-1977 yıllarında bazı haftalar dizinin başlığı Çılgın'ın Dedesi halini almıştır. Ak sakallı, yaşını başını almış bu dedenin gönlü gençtir ve sürekli olarak çapkınlık yaparak hoşça vakit geçirmektedir. Yaşından ötürü kolayca yaklaştığı kadınların mahrem sırları, dekolteleri, buseleri onun vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Özden Öğrük'ün, 1987 yılında Gırgır dergisinde yayınlanan bantlarından yapılan bir seçme ile özel bir albümü çıkmıştır ki bu bir kadın çizgiromancının ülkemizde yayınlanan ilk albümüdür. 1996 yılından itibaren uzun soluklu bir televizyon dizisine uyarlanan Çılgın Bediş'i şarkıcı Yonca Evcimik canlandırmıştır.
 
Üst