Corto Maltese

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,875
NeverLand
CORTO MALTESE


Şöhretli çizgiromancı Hugo Pratt, Corto Maltese karakterini 1967 yılında doğum yeri olan Arjantin'e dönüşünde, Ivaldi Yayınevi tarafından basılan Sergeant Kirk dergisi için yaratmıştır. Kahramanın ilk serüveni çok uzun bir öykü olan 'Una Ballata del Mare Salato/Bir Tuz Denizi Şarkısı' adlı çalışmadır. Corto Maltese, 1970-1972 arasında haftalık Pif dergisine yirmişer sayfalık tam maceralarıyla transfer olmuştur. Ardından da, 1985 yılından itibaren italya'da kendi ismini taşıyan yeni bir yayın olan Corto Maltese dergisinde yer almaya başladı. Ancak bu dönemde Corto Maltese çizgiromanını önce tüm Avrupa'ya, sonra da tüm dünyaya tanıtıp sevdiren Fransız yayınevi Casterman devreye girmiştir. Bu yayınevi, yayın politikası gereği en ünlü çizgiroman ustalarının albümlerini yayımlamaktadır. Corto Maltese'de bundan dolayı Casterman logosunu taşımaya hak kazanmıştır.

Corto Maltese, Hugo Pratt'ın fırçasından Malta'nın başkenti La Valetta'da 10 Temmuz 1887'de doğar. Babası Cornouailles asıllı bir İngiliz denizcidir, annesi ise 'Cebelitarıklı Lina' lakaplı ve Sevilla doğumlu bir İspanyol çingenesidir. Sonuçta babasının uyruğundan dolayı İngiliz pasaportu taşıyan Corto'nun resmi ikametgahı Antiller'deki Antigua olacaktır. Oysa sahibi olduğu tek mülk olan ev Hong Kong'dadır.


corto01kw7.jpg


Dost Kitabevi tarafından basılan ilk Türkçe Corto Maltese albümü.

'Bir Tuz Denizi Şarkısı'nın roman versiyonu sayesinde (Corto Maltese, Una Ballata del Mare Salato, Einaudi, 1995) hayranları Corto'nun gençliği hakkında daha çok şey öğrenmiştir. Özellikle de henüz 10 yaşındayken yaşadığı Cordoba'nın Yahudi mahallesindeki günleri üzerine... Roman, 1900 yılında Çin'deki Boxerlar Savaşı'na, 1904-1905 yıllarındaki Mançurya'daki Rus-Japon Savaşı'na, o sıralarda savaş muhabirliği yapan Jack London ile dostluğuna, Çarlık ordusundan kaçmış olan Rasputin'le karşılaşmasına değinir. Rasputin ile birlikte Etiyopya'ya altın aramaya gidecekken gemide çıkan ayaklanma sonucu mecburen Arjantin'e yolları düşer. Bu arada Corto'yla Rasputin, Birleşik Devletler'de aranan ünlü kanun kaçakları Bucth Cassidy, Sundance Kid ve Etta Place ile de tanışacaktır. Daha sonraları ise; italya Ancona'da Cugaşvili adındaki genç Stalin ile, tekrar yolunun kesiştiği Jack London ile, Kominist Enternasyonal'in başkanı olacak John Reed ile, yeniden Rasputin ile ve sayısız serüvenci, kâşifle de yolu kesişecektir. Bu son gelişmelerin bir kısmı 'Oğlak Burcu Altında' ve 'Corto, Git Gidebildiğin Kadar' adlı albümlerinde anlatılmıştır.

Diğer serüvenlerinde Adriyatik'ten Fransa'ya, Venedik'den Yemen'e gezen Corto Maltese nihayet evine, Hong Kong'a döner. Ancak gezgin ruhu yetinmemiştir. Rasputin ile birlikte eski Rus Hanedanı'nın hazinesini bulmaya Sibirya'ya, Şanghay'a, Beyaz Rusya'ya, Venedik'e, Akdeniz ve Ege'ye, Afgan Dağları'na, Büyük İskender'in hazinesinin peşinde Adana'dan Van'a, Azarbaycan'a, Hazar Denizine geçer ve 4 Ağustos 1922'de Türkistan'da Enver Paşa'nın ölümüne Rasputin ile birlikte tanık olurlar. 1924'deyse Corto Maltese, isviçre kantonlarında yazar Hermann Hesse ile karşılaşır, 1925'te Levi Colombia'nın daveti üzerine Rasputin ile birlikte yitik kıta Atlantis'i aramaya koyulur, Aralık 1928'de ise romancı Henry de Monfreid ve paleontolog ve tanrıbilimci Teilhard de Chardin'le birlikte Etiyopya'nın Harar kentinde maceralara atılır. 1936'da uluslararası lejyoner tugayına katılarak ispanya Savaşı'na gider. 1941'de Cush, Corto Maltese için 'Çöl Akrepleri' macerasında şöyle diyecektir:

"Görünüşe bakılırsa İspanyol İç Savaşı sırasında kayboldu." Ancak kaybolmak ölmek değildir. Zaten Corto da bu savaş sırasında ölmüş değildir. Bu, yaratıcısı ve çizeri Hugo Pratt'ın arzusudur aslında. Ona göre, "Herşeyin elektronikleştiği, herşeyin inceden inceye hesaplandığı ve sanayileştiği bir dünyada Corto Maltese gibi birinin yeri yoktur."
 
Üst