bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
CONAN


Conan, ilk kez 1932 yılında yaratıcısı Robert Erwin Howard tarafından keleme alınarak kurgu/fantezi türü bir dergi olan Weird Tales'de görünen roman çıkışlı bir karakterdir. Howard, 1932-1936 yılları arasında yaklaşık iki düzine Kimmeryalı Conan öyküsü yazmıştır. Yaratıcısının 1936'daki trajik intiharından sonra Conan öyküleri ancak 1950'lerde yeniden bir seri kitap halinde yayınlanabilmiştir. Howard'ın öykülerinin haricinde bu karakteri konu alan yeni öyküler ise, yine bu seride L. Sprag ve De Bjorn Nyberg tarafından yazılmıştır. 1960'lardaki tekrar basımlarında bu kez ünlü illüstratör Frank Frazetta'nın kapak resimleri sayesinde beklenen popülarite yakalanmıştır.


izgiromanAnsiklopedisi127.jpg


Ali Recan'ın vefatından hemen önce çıkardığı son Conan fasikülünün kapağı.​

Klasik Amerikan çizgiroman dergilerindeki formata sahip renkli ilk Conan The Barbarian sayısı Ekim 1970'de yayınlanmıştır. Ve anında ilgi görerek, Marvel Comics'in önemli başlıklarından biri haline gelmiştir. Tabii genelde olduğu gibi, dergi çıkar çıkmaz Amerikan çizgiroman endüstrisindeki eleştirmenler tarafından yerin dibine batırılmış olmasına rağmen. Herşeye karşın Conan the Barbarian, önce Amerikan halkının ve ardından da yayınlandığı her ülkedeki çizgiroman severlerin beğenisini kazanmıştır. Conan çizgiromanı, Howard'ın metinlerinden alınan ve giderek klişeleşen şu satırlarla başlıyordu:


"...Şunu bilin ki Prensim, kabaran okyanusların Atlantis'i ve onun görkemli kentlerini yutmasından sonra Dünya'da o güne değin görülmemiş bir çağ başlamıştı. Aryas'ın oğullarının doğduğu bu çağda, Dünya üzerindeki imparatorluklar ve uygarlıklar, gökteki yıldızların mavi parıltıları kadar dağınık fakat belirgindi, işte bu sıralarda Kimmeryalı Conan geldi. Çelik bilekli elinden kılıcını hiç bırakmayan bu karasaçlı, şahin gözlü yiğit, tüm imparatorlukları sandallı ayağının altında çiğnemek istiyordu.."

-Bir Nemedya Efsanesinden-


Yayın bir yandan devam ederken senarist Roy Thomas'ın Conan'ın vahşi olması gereken doğal karakteriyle çizgiroman yayıncılığındaki genel ahlak kurallarını çok iyi dengelediği görülmüştür. Çünkü R.E.Howard onu kelimenin tam anlamıyla bir barbar olarak karakterize etmiştir. Conan yeri geldiğinde kötü, acımasız, düşüncesiz, nezaketsiz ve sadece hayatta kalmakla uğraşan paralı bir askerdir. Ancak bu tip Roy Thomas'ın özel çabalarıyla, hem orjinalitesini bozmadan hem de seviyeli ve ustaca kotarılan bir kurgu yapısı ile klasik bîr Marvel Comics süper kahramanına dönüşmemiştir. Conan o zamana dek sıradışı olarak start alan, ancak geçen süreçte diğer pekçok Marvel Comics alt tiplemesinin başına geldiği gibi 'belli standartlara uyma' dertlerinden sıyrılarak kendi yolunu çizmiştir.

Conan kişilik olarak da sıradışıydı. Hiborya denilen hayali bir çağda yaşadığı iddia edilen Conan, günümüzden yaklaşık 12.000 yıl evvel ve Atlantis'in sulara gömülmesinden de 8000 yıl sonra yaşamış Kimmeryalı bir savaşçı ve iri yarı, güçlü, her tür silahı kullanabilen sıkı bir dövüşçüdür (Zaten kahraman dediğin iyi bir aileden gelir, başı diktir, yüz kızartıcı bir suç işlememiştir). Normal zekalı, düşüncelidir -ve insanüstü güçlerle donatılmamıştır. Roy Thomas, R.E.Howard'dan ilham alarak Conan'ı doğaüstü fenomenlerle savaşan bir yarı insan yarı tanrı pozisyonunda tutmayı başarmıştı. Böylece Conan, Marvel Dünyası'nın problemli süper kahramanlarıyla dolu evreninde varolan
sıralamalara tabi olmamıştır.

Yazar Roy Thomas, aynı zamanda serinin editörlüğünü de yapmış ve çoğunlukla Howard öykülerinin adaptasyonlarına yaslanarak hareket etmiştir. Ancak serinin ilerleyen sayılarında yaratıcısının 36 yaşındaki talihsiz intiharıyla yarım kalıp henüz bit(irile)memiş metinlerini de adapte etmiştir. Nihayet tüm Howard materyali bitip, ardından Decamp, Carter, Nyborg gibi 'kılıç ve büyü' yazarlarının Conan çalışmaları kontratlar yüzünden kullanımdan uzak kaldığında Roy Thomas mecburen Edgar Rice Burroughs, Gardner ve F.Fox gibi kılıç ve büyü türünün usta kalemlerinin öykülerinden uyarlamalar yapmaya başlamıştır. Bu önemli kalemşor yazarlardan yapılan uyarlamalarla hazırlanan Conan The Barbarian peşpeşe bir dizi çizgiroman ödülü kazanma başarısı göstermiştir. Bunlar arasında bazıları periyodik olarak düzenlenen çizgiroman sanat ödülleridir, bir kısmı ise okurların yoğun ilgisine karşılık olarak verilmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi128.jpg
izgiromanAnsiklopedisi128a.jpg


Conan'ın Alfa Yayınevi logolu 1981, 1981 Özel Dizi, 1982, 1984, Tam Maceralı Koleksiyon, 1990, 1991 ve 1994 serilerinden birer dergi kapağı.​


Dergi sonraki yıllarda bir çok değişiklikten geçmiştir. Bunlardan ilki, genç ressam Barry 'Windsor' Smith ile ilgilidir. Hızla ilerleme kaydetmiş olmasına karşın R.E.Howard'ın tarif ettiği kadar vahşi olmayan bir Conan çizmiştir. Ancak yine de beğeni kazanan bu tarz, sonraları takip edilmiştir. Onun çalışmaları ayrıntılı tasarımlarla doludur, hatta bazen kendinden geçerek süslü Art Deco'msu sahneler ve arka fonlar çizerek deyim yerindeyse adeta 'uçmuştur'. Barry Smith'in göz zevkine hitap eden sayfa kompozisyonu ve düzenlemeleri hep beğenilmiştir. Ayrıca renklendirmesi de özenli ve uyumludur. Ancak Barry Smith, 1973 yılı başlarında Marvel Comics ile yaşadığı pürüzlerden dolayı giderek azalttığı çalışmalarını tamamen bırakarak seriden ve bu şirketten ayrılmıştır. Onun yerini, yazar Gerry Conway'ın aleminden çıkan senaryolarda önce Neal Adams, ardından da Alfredo Alcala, Ernie Chan, Tony de Zuniga gibi artistik yönden fırçası güçlü yeni çizerler alarak seriye katılmışlardır. 1978 yılından itibaren varolan siyah-beyaz serisinin yanına bir de aylık renkli Conan çizgiroman dergisi eklenmiştir.

Conan, ülkemizde ilk olarak Ekim 1976 tarihli bir Korku sayısında yayınlanan bir tek öyküsüyle boy göstermiştir. Başlık, periyodik dergi olarak ise, önce on beş günde bir, birkaç sayı sonra da haftalık olarak 20 Haziran 1980 tarihinde Ali Recan'ın sahipliğindeki Alfa Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Haftalık fasiküller halinde yayınlanan ve en uzun tarihlisi 1981'de olmak üzere birkaç değişik şekilde ciltlenen bu ilk serisini takiben, 1981 yılı içinde 'tam maceralı özel dizi'; Aralık 1982'de on beş günlük 'yeni maceralar cep dizisi'; 1983 yılında renkli; 1984'de 'tam maceralı koleksiyon dizisi'; 1985'den itibaren yeni maceralar dizisi' (bu seri 144. sayısından itibaren aylık büyük boy olarak çıkmaya başlamış ve Ocak 1995'de çıkan 204. sayısıyla yayınını noktalamıştır); 1987'de başlayan kalın ciltli kırmızı kapaklı seri; 1987, 1990 ve 1991'de haftalık 'tam maceralı koleksiyon dizisi'nin ikinci, üçüncü ve dördüncü versiyonları (1991 serisi sonradan Altın Seri adı altında dörder sayı bir araya getirilerek yeniden ciltlenmiştir); 1982'de haftalık büyük boy serisi; iki adet 'grafik albümü' ve iki adet de 'film özel' sayısı çıkmıştır. Aynca 1984 yılında Bulvar Gazetesinin günlük çizgiroman ilavesi Bulvar Dergi'de bir macerası, 1990'da Günaydın Sobe'de ise bir diğeri basılmıştır.


izgiromanAnsiklopedisi129fd.jpg


Alfa Yayınlarının 1987 'süper cilt', Lal Kitap'ın Conan, 1994 serileri ile Aksoy Yayınları ve
Ali Recan'ın Alfa'sının 2000 yılında yayına başladığı Conan ve Kral Conan sayılarından kapaklar.

Ekim 1993 tarihinden itibaren ilk yuvası, Alfa'dan çıkmaya başlayan Conan ve Barbarlar başlıklı aylık dergi serisi de çok uzun ömürlü olmamış ve sekiz ay sonra kapanmış, onu bu kez yeniden Alfa'ya geri dönen Ali Recan'ın yönetiminde ilk sayısı 10 Haziran 1994'de basılan ve üç ay kadar çıkan haftalık ve 16 Temmuz 1999'da fasikül olarak başlayan Conan ve Kral Conan başlıklı on beş günlük diğerleri onu izlemiştir. Son olarak Aksoy Yayınları'nın 2000 yılı içinde başlattığı ciltli ve aylık bir Conan serisi de ertesi yıl bitirilmiştir. Haziran 2004'den sonra Dark Horse Comics konseptindeki Conan serisini Türk okuruyla buluşturan Lal Kitap, aynı yılın Mart ayından itibaren de renkli bir 'klasik seri' albüm dizisinin yayınına başlamıştır.

Conan, Türkiye'de en fazla dergi serisi yayınlanan başlık ve kahraman olarak önemli bir kariyerle, ciddi olduğu kadar karmaşık bir koleksiyona sahiptir.

Son olarak Aksoy Yayınları'nın 2000 yılı içinde başlattığı ciltli ve aylık bir Conan serisi de ertesi yıl bitirilmiş ve başlık Mart 2004'den itibaren Lal Kitap logosuna geçmiştir.
 

OSMAN MUMCU

Yeni Üye
20 Ağu 2011
2
12
Benim hayatımda 20-25 yıllık bir serüveni olan muhteşem bir kahraman;adeta bir fenomen.Derlemiş olduğunuz Conan bilgilerine göz atarken çoğu çizer ve tarzları gözümün önünde canlandı.Ancak galiba benim favorim Alfredo ALCALA elinden çıkmış ve adeta 3 boyutlu bir sanat eseri hissi yaratan Conan serisi.Ancak yine de her bir aşaması büyük bir emek ve özgünlük içeren okunması daima insana keyif veren bir süper kahraman.Teşekkürler Conan;merhaba Conan severler.
 

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,901
1-31 lik conan tam maceralı kolleksiyon dizisi
1-kanlı hendek : conanın zuagirlerin şefi olduğu zamanda geçen bir macera. bahreen sultanı onan galen'in kalesinin etrafı hendekle çevrilidir ve hendek asla aşılamamaktadır. sultanın danışmanı rashidin kızı tamara birgün çölde bir bitki bulur ve onu evlerine getirir. radhid onun suda yaşayan ve insan yiyen bir bitki olduğunu keşfeder. bitkiyi kalenin etrafındaki hendeğe atar bitki orada büyür ve kalenin hendeği aşılamaz bir savunma haline gelir. sultanın hizmetkarlığını yapan kızlar kaybolmaktadır. sultan onları hendeğe atmakta ve insan yiyen bitkiye vermektedir.sultan halkını ağır vergilerle ezmektedir. conan birgün kaleyi basar , sultan kaçmak isterken arabası devrilir ve hendeğe düşer. conan macera sonunda çöllere geri döner.
2-korsan rhan'ın çocukları: conan piktlerden kaçarken bir adaya sığınır. piktler adadan çok korktukları için conanın peşini bırakırlar. conan çalı arkasında duyduğu bir sese düşman zannıyla kılıç sallar. bir kadın öldürmüştür. yanında da küçük bir kız çocuğu vardır. annesini öldürdüğünü sanarak kızı yanına alır ve yola çıkar. kız her gün 3-4 yaş büyümektedir. tesadüfen bir gemi kalıntısı bulur. gemi korsan rhan'a aittir ve kaptanın günlüğünde hergün büyüyen çocuğun sırrını öğrenir. çocuk ana vatanı olan adadan uzaklaştığı zaman canavar haline gelmektedir. hatasını anlayan conan çocuk canavar haline gelmeden geri dönmeye çalışır fakat vaktinde dönemez. macera sonunda canavarla köprüde dövüşmektedir. canavardan kurtulmak için köprünün iplerini keser, canavar düşerek ölür öldüğü yer anavatanıdır. eski haline gelir. conan mı ?canavar ölmeden önce onuda öldürür maalesef :)
3-dönüşü olmayan deniz: conan kılıcını kiralamak için dolaşmaktadır. bir komploya kurban gider zindana atılır. saray lordlarından birisi bir iş karşılığı özgürlüğünü teklif eder. bir gemi yolculuğunda koruma olacaktır. zaten işin içinde saray, lord , soytarı, prenses varsa entrikası bol olur. düğümü yine conan çözecektir.
4-kara pelerinliler :conanın ophirde geçen bir macerası. ophirin başkentine girerken bir hatun kişinin katillerce kuşatılmış olduğunu görür. yardımlarını esirgemez ve onu kurtarır. hatun kişi ophirde kadın birliğinin komutanı saheladır.onunla tanışarak saraya kapağı atar. sarayda kara pelerinliler grubu vardır. onun da komutanı balthistir. ikisi entirayla (saray varsa kaçınılmaz ) kraliceyi hapse atmışlardır. ikiside yönetimi ele geçirme planları yaparlar. conan bunların ikisininde üçkağıtcı olduğunu anlar. kraliçenin kuzeniyle birlik olup kraliçeyi kurtarır. iki komutanında birliğini dağıtır.
5-büyücünün gözleri: çok acaip bir macera olduğunu belirtmeden gecemeyeceğim. bir kadının yönetiminde bir kervan uzaklarda o bir yere hediyeler götürmektedir. o zamanlar sigorta şirketleri yok. hırsızdan , uğursuzdan koruyalım şu kervanı diye paralı askerler tutarlar. conanda kervana kılıcını kiralar. uzun bir süreç, arada geçen nefes kesici sahneler, maceralar.. kervan bir büyücüye hediyeler götürmektedir. büyücü 3 gözü olan pis adamın biri. en yakın kankasını büyüyle domuz yapmış, adamda bu durumdan kurtar beni diye incik, boncukla büyücüyü kandırmaya (iknaya) çalışır. büyücü ikna olmaz vs vs conan macera sonunda gene vakur bir şekilde düşmanını alt etmenin mutluluğunu yaşıyor.
 

sbilge

Yeni Üye
22 Eki 2011
6
7
Sadece iki çizgi romanın koleksiyonunu elimde tutuyorum. Birisi Conan, diğeri Örümcek Adam. Ama Conan'ın yeri bambaşka ilk göz ağrısı. İlk mesajı da tabii ki bu başlık hak ediyor.
 

''Yiğit''

Aktif Üye
8 Nis 2012
401
233
Mudanya/Bursa
Conanın Hırsızlar kenti diye bir sayısı var elimde 2004-2005 tarihlerinde almıştım...Sonradan kitapçı kitapçı dolaşıp diğer sayılarını keşfe çıktım eheheh :)
 

ernesto

Yeni Üye
13 Haz 2012
43
12
istanbul
Tüm çizgi romanlar arasında her zaman bambaşka bir yeri vardır. Doğaüstü güçleri yoktur. Bazen bir korsan, bazen bir hırsız olmasına rağmen, o kadar iyi kurgulanmıştır ki - içinde yaşadığı çağın özellikleri, mücadele ettiği varlıklar ve şartları - hiçbir zaman ne kötüdür ne de iyilik timsali saf kahraman. Çizgi diyarına, CONAN ve diğer kahramanları yeniden canladırıp, hayatımıza girmesini sağladığı için teşekkürler... Emek kutsaldır, elinize sağlık.
 

Lord Baelish

Yeni Üye
23 Ağu 2012
1
1
Merhaba arkadaşlar ,forumda yeniyim ve bu da ilk iletim.

Çizgiroman dendi mi Barbar Konan ilk göz ağrımdır.Daha 10'lu yaşlarımın başındayken sağdan soldan bulduğum o enfes hikayeleri okuyup ,Konan ve maceralarının hayranı oldum.

Öteden beri Konan serisinin koleksiyonunu yapmak istemişimdir ama bir türlü kısmet olmadı.Ta ki bugüne kadar...1 ay içerisinde yurt dışına gideceğim.Türkiye'den ayrılmadan önce yapmak istediğim son şey serinin Türkiye'de yayınlanmış bütün sayılarını almak.Siyah-Beyaz ya da Renkli farketmez.

Ben Ankara'da yaşıyorum ,fakat yurt dışına gitmeden önce İstanbul'a da uğrayacağım.Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak;

Konan serisini sıralı halde (yani ilk hikayeden son hikayeye doğru) satın alabileceğim yerler nereler? İstanbul ve Ankara için en sağlam kolleksiyonu nerelerden bulabilirim?
 

mustafaata

Yeni Üye
12 Mar 2013
1
6
Yaşım 40, aradan geçen 20 yılın ardından Conan okumaya tekrar başladım. Spartaküs veya GoT gibi diziler mi ateşledi bunu bilemiyorum ama Conan okurken bu modern dizileri izlerken aldığımdan daha fazla keyif alıyorum . Yaratıcısı Conan'la Orta Dünya'ya yakın ayrıntı içeren bir dünya yaratmış fakat az bir farkla bir Hobbit ve LOTR olma fırsatını harcamış sanki. Bir de keşke Conan'ın gerçek karakterini yansıtabilen bir film çekebilseler. Son filmi hiç saymıyorum (alakası bile yoktu Conan'la), bence Arnold bile onun stilini yansıtamıyordu. Kaslı vücut ok. ama davranış, konuşma ve tarz açısından karakterini karşılayamamış. Bu da tabi oyuncudan çok yönetmenin ve senaristin biraz Conan okuyup onun kişiliğini öğrenmesiyle doğru orantılı sanki (bkz.Peter Jackson), Conan okuyan biri oyunculuğun Conan'ı tam olarak yansıtamadığını anlar bence. Keşke bir film yerine bir çizgi film ya da tenten gibi 3D bir animesini yapsalar, belki de böylesi daha gerçekçi olurdu. Özlemişim Kimmeryalıyı gerçekten...
 
Son düzenleme:

q_shooter

Yeni Üye
5 Ağu 2013
21
19
Antalya
Merhaba, çizgi roman dünyasında Conan'ın yeri benim için de bambaşkadır. Okuduğum diğer tüm karakterlerden çok Conan beni etkilemiştir. gençliğimde oluşturduğum koleksiyonumu bir "arkadaşa" verme gafletinde bulunduktan sonra pek azını geri alabildim. Şimdi yıllar sonra tekrar toparlamaya çalışıyorum. Eksik sayılarım var ve ısrarla onların peşindeyim. Paylaşımlar için teşekkürler, saygılar.
 

mrtbbr

Yeni Üye
1 Eyl 2013
1
5
Barbar Conan... O sandaletli ayağının altında kralların tahtını çiğneyecek, her macerada en güzel kızlarla yatacak diye ben yemez içmez para biriktirirdim. Hey gidinin Conan'ı... Red Sonja ile olan ortak maceraları da ayrı güzeldir... Annemin, yanılmıyorsam 187 kitaplık koleksiyonumu tek tek sobada yakışını hatırladım şimdi...
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Conan The Barbarian serisinin yeniden basımı ne yazık ki ülkemizde 10. sayıda kaldı.

146054


Amerika'da seri Chronicles of Conan adıyla 25. ciltte.
Acaba bu seriyi bir yayın evi devam ettirmez mi?

3409405-25.jpg
 

Jrtxs2001

Yeni Üye
24 Şub 2021
1
1
Anyone into comics have any of these digitally?

Conan İlkel Çağlarin Yenilmez Savaşçisi #57 (1983) (Turkey)
Conan İlkel Çağlarin Yenilmez Savaşçisi #198 (1994, Alfa Yayinlari) (Turkey)
Conan İlkel Çağlarin Yenilmez Savaşçisi #199 (1994, Alfa Yayinlari) (Turkey)
 

ed86

Süper Üye
3 Kas 2018
824
1,609
Kitaplarını almak istiyorum da, forum üstatları hangisini önerir? İthaki'nin iki ciltlik kitabını tavsiye eder misiniz?
 
Üst