Casper (Sevimli Hayalet)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
CASPER
(Sevimli Hayalet)



Daha sonraları Harvey Comics'in temel tiplemesi haline gelen Sevimli Hayalet Casper, serüvenine çizgi film olarak 1946 yılında başlamıştır. Başlangıç filmi olan 'Sevimli Hayalet, Famous Stüdyosu tarafından üretilmiştir. Hemen ardından da öyküsü, Joe Oriolo tarafından çocuk kitabı olarak tasarlanmıştır. Joe Oriolo ve Sy Reit'in yazdığı senaryolarla şöhreti giderek artmaya başlamıştır. Aslında, Famous Stüdyosu'nda animatörlük yapan Oriolo, bundan tam iki yıl önce, 1944'de hayalgücünün zenginliklerini kullanarak yaratmıştır bu karakteri.

Oriolo, şeffaf, saydam özelliği kendisini ilk kez gören herkesi korkuturken, tek masum isteği arkadaş edinmek olan uysal bir hayaleti konu edinen kitap serisi için sonunda Reit'le birlikte çalışmıştır. Bu işbirliği sayesinde hikayelerin ve çizgifilmin prototipini 1946'da Famous Stüdyolarına sunmuşlardır. 'One-shot' yani tek sayılık bir yayıncılık stratejisi mantığıyla tasarlanan bu ilk kitabın dışında, aynı başlıkla bir çizgifilm serisinin startı da verilmiştir. Ancak o yılın sonbaharında yayınlanarak 'best-seller' olan Casper ve diğer Famous Stüdyo karakterlerine, 1949'da şirketin düştüğü ekonomik zorluklardan dolayı bir nevi jübile çizgiroman albümüyle nokta konulma kararı alınmıştır.

Bu da başarılı olmayınca bir yıl kadar sonra tüm yayın bağlantıları iptal edilerek Famous'la olan anlaşma sona erdirilmiştir. 1950 yılında Casper, yeni bir yayıncı, St.John tararından satın alınmıştır. O tarihte St.John karakterleri, Paul Terry'nin editöryal denetiminden geçmektedir. Bir çizgiroman yayıncısı olan New York Animasyon Stüdyosu ile birlikte hareket eden Terry, pek çok ressama Casper çizimi yaptırmıştır. Diğer çizgi karakterleri de nöbetleşe çizen bu ekip, tiplemeye sadık kalabilmek için, St. John baskılarındaki çizgileri temel almış ve bunları çoğaltmıştır.

Casper serisi, Harvey Publishing Co.'ye bağlanınca Wendy the Good little Witch, Nightmare the Ghost Horse, Spooky and lite Evil Ghostly Trio gibi koleksiyonları içeren karakterler, nihayet kendi niteliklerine ve star statüsüne yükselmeyi başarmıştır.
Harvey'nin Casper ile çizgiroman ilişkisi, 1953 yılında ve artık yeni bir serisinin başladığını belirtmesinin bir ifadesi olarak, direkt 3. sayısıyla devreye girmiştir. Birçok çizgiroman dergisi, Casper ve diğer hayalet karakterlerin isimleri de verilerek; Casper's Ghostland, Casper and Spooky, Casper and Wendy, Casper and Nightmare, Casper and Richie Rich gibi başlıklarla izlenmiştir. Ayrıca yine bazı özel çizgiromanlar da sadece Wendy ve Spooky başrollerinden dolayı bu başlıklarla yayımlanmıştır.

Famous Stüdyosu Üretime son verince, Casper serisi ve onun yan ürünleri hemen Harvey Publishing Co.'nun serisinin dayandığı temel esaslar halinde kullanılmıştır. Ana şirket Paramount Pictures çizgifilmlere ait tüm televizyon hakları da dahil olmak üzere karakterlere ait bütün yasal hakları satmıştır. Filmler 'Harveytoons' logosuyla. tekrardan isimlendirmiş ve sonradan Harvey çizgiromanlarının satışlarını destekleyerek büyük bir popülariteye sahip oluvermiştir. Uygun formattaki yeni basımların yapılması sayesinde Harvey, genç çizgiroman okuyucularını sevindirmek için Casper maceralarının örneklerini yeniden g zete bayisi dağıtım şirketlerine vermiştir. Pek çok Harvey filminde olduğu gibi, Casper ressamları da isimleri koleksiyonlarda hiç geçmediğinden yapıtlarıyla tanınma şansı hemen hemen hiç bulamamışlardır. Onlarca ressam arasından sadece Dom Sileo, Brooklyn Müzesi Cemiyeti Galerisi'nde sergilenen sayfalarıyla tanınmaktadır.

Casper, ülkemizde ilk olarak 1960'k yılların ortasından itibaren Türk Ticaret Bankası'nın yayını olan aylık Çocuk Yuvası dergisinde Görünmez Minik başlığında birer sayfalık öyküleriyle yayınlanmaya başlamıştır. 1992'de ise tekrar yayına başlayan Milliyet Çocuk sayfalarına taşınmıştır. Ancak kendi adıyla çıkan ilk dergi, AD Yayıncılık tarafından 1995 yılı içinde Marvel Comics logosuyla birlikte basılan Sevimli Hayalet Casper'dır. Ertesi yıl ise bu kez bir başka Doğan Medya Gurubu yayını olan Hürriyet Gazetesince okuyuculara gazeteyle beraber bir düzine sayısı ilave olarak verilmiştir. Çok kısa ömürlü olan bu dergiyle beraber bu sevimli kahramanın Türkiye serüveni çizgiroman formatında son bulmuştur.
 
Üst