Charlie Chan

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
CHARLIE CHAN


Yazar Earl Derr Biggers'in 1925 yılında roman kahramanı olarak yarattığı detektif Charlie Chan, yayımlanmasının üzerinden henüz iki sene geçmemiş olmasına rağmen Hollywood'lu olmayı başarmıştır. 'House Without a Key' isimli filmle 1926'da şöhretine şöhret katma yoluna girmiştir. Bu ilk Charlie Chan polisiyesinde George Kawa başroldeydi. Kawa'nın ayağının uğurlu gelmesinden olsa gerek, polisiye Charlie Chan sinemaya rekor sayıda uyarlanmıştır. 1928'de Kamiyama Sojin, 1929'da E.L. Park, 1931 1937 yılları arasında ardarda çevrilen 16 filmde Warner Oland, 1938-1947 yılları arasındaki 22 filmde Sidney Toler, 1948-1952 arası çekilen 6 filmde de Roland Winters ve 1957'deki televizyon dizisinde toplam 39 bölümde J.Carroll Naish, sinemaya en çok aktarılan bu ilginç roman/çizgiroman karakterini canlandırmıştır.

Warner Oland'ın detektif Charlie Chan'ı sinemada canlandırdığı yıllarda, Honolulu polis departmanında görevli bu Çinli kahramanın çizgiromana uyarlanması gündeme gelmiştir. Ve ressam Alfred Andriola'nın aktör Oland'dan yararlanarak çizdiği Charlie Chan çizgiroman bantları, McNaught Syndicate'in dağıtımında hem günlük hem de Pazar sayfalarında yayımlanmaya başlamıştır.

Zekice diyaloglara ve çok ince, iyi işlenmiş senaryolara sahip Charlie Chan, kısa sürede Milton Caniff Okulu'nun en iyilerinden biri olan Andriola'nın fırçasından sanki yeniden hayat bulmuştur. O, bu okulun en cin fikirli ve çabuk öğrenen öğrencilerinden biridir. Basit ve sade denilebilecek bir çizim stiline sahiptir. Canlı bir kurgu anlayışıyla ressamlar arasında kısa sürede saygın bir isme kavuşmuştur. Bütün kareleri özenle kadrajlanmış ve detayla çizilmiştir. Bu özelliklerinin yanı sıra onun çalışmaları okurunu eğlendiren çizimlerdir. Charlie Chan gazete bantlarının dışında çizgiroman dergisi olarak da yayınlanmıştır. Hatta bu yayın formatı gazete bantlarından daha uzun ömürlü olmuştur.

Prize Publication şirketi, 1948-1949 yılları arasında 9 adet Charlie Chan çizgiroman kitabı yayınlamıştır. Bu serilere katkıda bulunan değişik yazar ve çizerlerin içerisinde, daha sonra yaptıkları çalışmalarla çok daha fazla ünlenecek Joe Simon ve Jack Kirby de vardı. 1955-1959 yılları arasındaysa Charlie Chan'ın Yeni Maceraları adı altında yeni bir seri Charlie Chan dergisi Charlton Publication tarafından yayına yeniden sunulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi121.jpg


23 Haziran 1943 tarihli Çocuk Dünvası dergisinin 14. sayısında yayınlanan Çarli Çan başlıklı Andriola sayfası.

Charlie Chan'ın ülkemizi ilk ziyareti 1943 yılında yayına başlayan Çocuk Dünyası dergisinin 23 Haziran tarihli 14. sayısında olmuştur. Derginin arka kapağında tam sayfalık renkli tefrikalar halinde ve Çarli Çan başlığıyla sunulan kahraman 'Honolulu Haydutları' adlı macerayı yaşamıştır.
 
Üst