Akira

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
AKIRA

Üçüncü Dünya Savaşı'ndan sonra, 2030 yılında yeni baştan kurulmak zorunda kalınan Yeni Tokyo kentinde maceralar yaşayan bir Japon genci olan Akira, bir çizgiroman karakteri olarak ilk kez Katsuhiro Otomo tarafından 1984 yılında yaratılmıştır. Japonya'da üretilen pek çok manganın aksine, sonradan ABD'de de yayın şansı bulan Akira, Marvel Comics logosuyla Amerikan okurlarına sunulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi018.jpg


ABD'de basılan Akira serisinin 1. sayısının kapağı.

Akira, toplamı iki bin sayfayı aşan koleksiyonunu 1993 yılında tamamladığında, geride Amerikan çizgiroman tarihini dahi, teknik anlamında etkileyen ve çizgi stili olarak derin izleri olan bir ekol bırakmıştır. Senaryosu belki pek çok felaket öyküsüne benzer şekilde Üçüncü Dünya Savaşı sonrasında geçmekteydi: Yıkık, harabe halindeki
Yeni Tokyo atmosferinde Keneda isimli bir liderin idaresindeki motorsiklet çetesinin alelade bir üyesi olan Tetsuo'nun geçirdiği bir kaza sonucu üstün güçler kazanması ve 'değişmesi' konu edilmişti. Bu noktadan sonra inanılmaz yüksek bir tempoda akıp giden senaryo, ilginin Akira adı üzerinde yoğunlaşmasını sağlamıştır. Çünkü bu sırada ayakta ve hayatta kalmış üstün teknolojik silahlar kuşanmış Japon Ordusu, Tetsuo'nun peşine düşmüş, onu ele geçirme isteğindedir. Öykü ilerledikçe gizli olarak yürütülen Akira adlı bir askeri projenin varlığı ile Tetsuo'nun felsefîk ve realist çabalarıyla karşılaşılır. Toplumsal değişime karışan Tetsuo'nun kazandığı güç sonrası değişimiyle yoğrulan macera, çarpıcı gelişmelerle sürer gider. 1988 yılında bir animasyon filmi de gerçekleştirilen Akira, Kuzey Amerika Kıtası haricinde pek çok Avrupa ülkesinde de yayınlanmıştır.
 
Üst