Caveman

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
CAVE MAN


İlk kez 1993 yılında Amerika'nın ünlü çizgiroman dergisi Heavy Metal'de yayınlanan Caveman, Tayyar Özkan tarafından bu tarihten yaklaşık bir yıl kadar önce yaratılmıştır.

Caveman, evrim teorisini üzerine göndermeler yapan ve ilkel mağara adamından günümüz toplumsal yaşantısına izdüşümler sergileyen bir çizgiromandır. Tayyar Özkan'ın Neolitik Çağ'daki yaşantıya olan ilgisinin temeli, bir üniversite tezine ve 1986 yılında Playboy dergisinin Türkiye baskısı için çizdiği Tecavüz başlıklı kısa bir öyküye dayanmaktadır. Caveman'de bir yandan ilk insanların ateşle tanışması, tekerleği keşfetmesi gibi insanlık tarihinin kilometretaşı olaylarını izlerken, bir yandan da tüm bunları kullanabiliyor olmanın insanın doğasında fazla birşey değiştir(e)mediği anlatılır. Bir anlamda The Flintstones/Taş Devri'nin daha realist ve 'kirli' olanını yansıtmaktadır. Sadece günümüz dünyasına ait sahnelerde -ki bunlar genelde öykülerin son kareleridir- arasıra yer alanların dışında, hemen hiçbir konuşma balonunun olmadığı Caveman çizgiromanları ikişer sayfalık öykülerden oluşmuştur.

cavveman.jpg

Caveman başlığı ülkemizde ise, ilk kez yine 1993'den itibaren kısa bir süreliğine önce Car & Man adlı otomobil dergisinde yer almıştır. Bunu takiben 1995 yılında Yeni Yüzyıl ve Radikal gazetelerinin Pazar ilavelerinde boy göstermiştir.
 
Üst