Alfredo CASTELLI

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Alfredo CASTELLI, (1947- )


İtalyan yazar ve editör Alfredo Castelli, 26 Haziran 1947'de Milano'da doğmuştur. Meslek hayatına popüler çizgiroman dergilerine metinler yazarak ve çizimler yaparak başlamıştır.

1966'da sonradan ünlenecek bazı filmlere senaryo ve farklı dergiler için yazılar yazmıştır. Diabolik, Pedrito El Drito, Cucciolo, Tramolla ve Mickey Mouse/Miki Fare'nin italyan versiyonu olan Topolino bunlardan en bilinenleridir. 1969 yılında bir grup arkadaşıyla Amerikan mizah dergisi Mad'e benzeyen Tilt'i hazırlamıştır. Hem italyan hem de Amerikan çizgiromanlarından tanınmış karakterlerinden Peanuts, The Wizard of Id, Valentina ve Feiffer gibi tiplemeleri kullanarak onları ti'ye alan çalışmalar ve güncel konular hakkında taşlama tarzında yazılar yayımlamıştır. Bu, Mad tarzı mizahın italya'da tanıtılmasının ilk girişimidir ancak başarısız olmuştur.

Alfredo Castelli, 1969'da korku ve olağanüstü olayları içeren bir dergi olan Horror'un düzenlenmesine yardımcı olmuş ve bu dergi için yazdığı sayısız öykü Dino Battaglia, Sergio Zanibani, Marco Rostagno, Sergio Tuis gibi önde gelen İtalyan çizerler tarafından çizgiromana dönüştürülmüştür. Horror için çılgın bilimadamı ve arkadaşları; vampir, kurtadam ve bir cadının öyküsü olan güldürü dizisi Zio Boris'i yaratmıştır. Zio Boris, başlangıçta Carlo Perini tarafından çizilirken daha sonradan Danielle Fagarazzi tarafından resimlenmiştir. Birçok İtalyan gazetesi ve dergisinde yayınlanan seri, daha sonradan sayısız Avrupa ve Latin Amerika ülkesinde de yayınlanma şansı bulmuştur. Aynı zamanda Alfredo Castelli bir vampirin dedektife dönüşmesiyle ilgili Van Helsing öykülerini ve diğer Tilt tarzı serilerini de kaleme almıştır.

1972'de Alfredo Castelli önde gelen italyan dergisi Corriere dei Ragazzi'nin editörlüğünü üstlenmiştir. Bu arada Otto Kruntz adlı bir güldürü dizisi ve Mario Cubbino'nun çizdiği L'ombra/ Gölge ve Fernando Tacconi'nin çizdiği Gli Aristocratici adlı iki macera dizisi yaratmıştır, ikinci dizi İngiliz asıllı genç hırsızları, çete kahramanlarını konu edinir. Başlık, daha sonradan dünyadaki yaklaşık 15 ülkede tekrar tekrar basılmıştır. Alfredo Castelli, Fransa-Belçika ekolünün önemli haftalık çocuk dergisi Pif'e televizyon komedilerine ve periyodik çizgiroman dergilerine senaryolar yazmıştır. Alaaddin, Sinbad, Güliver gibi masal kahramanları ile ilgili hikâyeleri de bunlara eklenebilir.

1982 yılından itibaren Sergio Bonelli Editore için Martin Mystere adlı arkeolog çizgiroman kahramanını, çizer arkadaşı Giancarlo Allessandrini ile birlikte yaratarak pek çok macerasına imza atmıştır. Sonraki yıllarda aynı yayın grubuna çalışan Franco Bignotti, Giancarlo Casertano, Giovanni Freghieri ve Corrado Roi gibi çizerler için onlarca Martin Mystere macerası kaleme almıştır.
 
Üst