Candy (Şeker Kız)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
CANDY (Şeker Kız)


Japonya'da yayınlanan çizgiroman dergileri başlangıçlarından beri Batı'dakilere oranla hayal bile edilemeyecek tirajlara ulaşmıştır. Candy'de bu Uzakdoğu ülkesindeki ilk yayınlandığında bilhassa genç kesimin en ünlü kahramanı haline gelmiştir. Öyküye göre Chicago'daki bir aile tarafından evlat edinilen Candy, orada tanıştığı Terry'nin arkadaşı ve bakıcısısıdır. Zaman ilerler ve beraber büyüyen iki genç birbirlerine aşık olur. Fakat bir yandan da Terry'ye gizlice aşık olan ve sevgililerin evliliklerini ne pahasına olursa olsun önlemeye çalışan kötü kalpli Susan'la uğraşmaları gerekmektedir. Bu verilerden hareketle yapılacak ilk saptamaya göre Candy, hemen tüm Japon yapıtları gibi tema olarak melodramik bir yapıdadır.

Yazar Mikuzi ve çizeri Igarashi'nin imzalarını taşıyan Candy dizisi, Kodansha Comics tarafından 1971-1974 yılları arasında yayınlanmıştır ve öyküsünün bu süre içinde yayınlanan koleksiyonunun tamamı 3892 sayfadan oluşmaktadır. Candy'nin yer yer dramatik olduğu kadar güzel diyaloglarla bezeli ve Igarashi'nin oldukça rahat kareleme ve sahnelerinden oluşmuş temiz bir çizgisi vardır. Çizgiroman dizisinin yayınının bitiminden iki yıl sonra başlayan Candy çizgifilm serisi, 1979 yılına dek başta Japon televizyon kanalları olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yayın şansı bulmuştur. TOEI tarafından gerçekleştirilen 115 bölümlük bu çizgifilm serisi orijinal çizgiromanın senaryosu üzerine kurulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi108.jpg


1981'de basılan Şeker Kız sayılarından birinin kapağı.​

Türkiye'de TRT tarafından da yayınlanan bu çizgifilm dizisinden sonra, ilk sayısı 14 Aralık 1981'de Çığ Yayınları tarafından Şeker Kız başlığıyla basılan haftalık renkli bir dergisi yaklaşık bir yıl boyunca yayında kalmıştır. Yayınevi sahibi Müzehher Tuncalı'nın Editions Télé-Animations'dan aldığı telifle çıkan bu seride, pek çok okuyucu gönderdikleri mektupların -çoğu yayıncının aksine- dergi sayfalarına taşınmasıyla yayıncısıyla iletişim kurabilmiştir. Ayrıca 1986 yılın başında yayınlanmaya başlayan ve ücretsiz ilave olan Güneş Çocuk dergisinde bazı renkli maceraları Şeker Kız-Candy başlığında okuyucuyla buluşmuştur.
 
Üst