Calvin & Hobbes

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
CALVIN & HOBBES


Bill Watterson tarafından yaratılan ve ilk bantı 28 Kasım 1985 tarihinde günlük olarak yayınlanmaya başlanan Calvin & Hobbes, Universal Press Syndicate'in dağıtımıyla okuyucularına ulaşmıştır.

Calvin & Hobbes başlığında yaramaz bir çocuk ile onun akıllı sarman kedisinin, macera yükü fazla öyküleri anlatılmaktadır. Hobbes, Marslılarla, birtakım garip yaratıklarla, ortalıkta salınan 'tiplerle' mücadele eden haylaz ruhlu Calvin'in aksine iyi huylu ve zekidir. Pek çok bakımdan normal bir kedi gibi dursa da aslında zekasıyla ince sorunları çözen, olaylara mantıkla yaklaşan bir düşünce yapısı vardır. Gururlu, sevecen ancak başına buyruk karakteri, altı yaşında ve muhteşem bir hayalgücüne sahip Calvin'in ondan sürekli yardım bekleyen kişiliğiyle tezat sergilemektedir. İlerisini gerçekçi bakış açılarıyla göremeyen Calvin'e nazaran feraseti sayesinde insan dostunun başının daha büyük belalara girmesine engel olmaya çalışmaktadır.

izgiromanAnsiklopedisi106a.jpg


Calvin & Hobbes'un yayını sona ermeden evvel basılan son günlük bantı.​

Başlık, Peanuts'dan beri ortaya çıkan en başarılı çocuk karakterli banttır. Editöryal bir çizgiromancı olan Watterson, yarattığı malzemenin ticari yönüne kaçmasının sanatsal bütünlüğünü sarsacağına inanmasından dolayı albümleşen öyküleri dışında,karakterlerinin telifi hakkını hemen hemen hiçbir yan sektöre satmamıştır. Bu nedenle sanatsal bütünlük kavramının çizer için fazlasıyla önemli olduğu anlaşılmaktadır. Zira tahminlere göre yalnızca Hobbes bebeklerinin bile ona milyonlar getirmesi sözkonusudur. Aynı bakış açısı üzerinden hareket ederek Gary Larson'un The Far Side başlığında yaptığı gibi bantının en popüler olduğu dönemde, 1996 yılında yayını 400 gazetede birden devam eden serisini sona erdirmiştir. Watterson, yayınının bitmesine yakın dönemlerde Pazar versiyonunu kendi hazırladığı biçimde ve hiçbir format değişikliği yapmadan yayınlamayı kabul etmeyen gazetelere seriyi satın alma şansı tanımamıştır. Bu duruma eleştirmenlerin yanıtı Ulusal Çizerler Birliği'nin verdiği Reuben Ödülü şeklinde gelmiştir, ve Watterson bu ödülü, başlığının yanına girmesini takip eden ilk üç yıl içinde iki kez, 1986 ve 1988 yıllarında almıştır. Çizer başlığının yayına girmesinin ilk üç senesi içinde iki ödül kazanma başarısını gösteren (Shoe bantının ressamı Jeff MacNelly'den sonra) ikinci kişi olmuştur.
 
Üst