Buster Brown

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
BUSTER BROWN


Buster Brown, ilk ortaya çıkışını 4 Mayıs 1902'de New York Herald gazetesinin büyük ve renkli sayfalarından birinde yapmıştır. Yaratıcısı Richard F. Outcault, yedi sene daha önce çizdiği Yellow Kid adlı ilk çizgiroman tipiyle zaten ismi bilinen bir sanatçı konumundaydı. Bu sayede de hazırladığı bantın içeriğini istediği gibi değiştirmeye gazete sahiplerini daha rahat ikna etmeyi başarmıştır. Bu sayede de varoşlardaki sosyal sorunları geride bırakarak sosyetik ve zengin yaşama perspektiflerini açtı.

Buster Brown; telefonları, uşakları ve kaloriferi olan büyük bir burjuva evinin tek çocuğudur. Henüz XX. yüzyılın başında olunduğundan bütün bunlara sahip olmak lüks bir yaşam tarzı sayılmaktadır. Ayrıca ailesinin bir de otomobili vardır ve onunla onu sık sık Amerika'nın değişik yerlerine ve hatta Atlantik'i gemiyle aşıp Avrupa'ya dahi gitmişlerdir. Bu küçük ve tatlı afacan çocuğun çizgiroman tarihindeki ilk kahramanlardan olduğu hatırlanırsa, tüm bu ayrıntıların aslında ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.


izgiromanAnsiklopedisi103.jpg


Bir Buster Brown bantı.​

Buster Brown'un her macerasında yanında olan, akıllı ve konuşabilen Tiger adlı bir köpeği mevcuttur. İyi bir ailede yetişen Buster, sürekli olarak ailesini kızdıracak oyunlar oynar. Ceza aldığındaysa poposuna yediği şaplaklara rağmen uslanmaz ve büyük bir gönül rahatlığıyla aynı muzurlukları tekrarlamayı sürdürür. Yumurcak/Dennis the Menace'in öncül prototipi gibidir sanki.

Outcault, 1906 yılında çalıştığı gazetenin rakibi olan New York World'e geçmiş ve Buster Brown serisini orada da sürdürmüştür. Ancak eski gazetesi New York Herald'da, anonim ressamlara çizdirmeyi sürdürdüğü Buster Brown başlığını 1910 yılına dek yayınlamaya devam etmiştir. İki yayın organı arasında devam eden mahkemeler sanatçıyı zaman içinde fazlasıyla usandırmıştır. Bundan dolayı kendini resim sanatına adamaya zaten yatkın olan Outcault, Buster Brown'ı çizmeyi erken denebilecek bir dönemde, 1920'de tamamen bırakmıştır. Ancak çalışmakta olduğu New York World, bu karakterin eskiden yayınlanmış olan bantlarının tekrar baskılarını okurlarına sunmaya devam etmiştir. Üstelik bu 'tekrar baskı' işi 1926 yılına değin aralıksız sürmüştür. Buster Brown, Amerika'dan Avrupa'ya en hızlı transfer olan çizgiroman başlıklarından biridir ve henüz yayınlanmaya başladığı yıl olan 1902'de Fransa'da da basılmaya başlanmıştır.
 
Üst