bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
AKIM

Tarzan çizgiromanları 1950 ve 1970 yılları arasında italya'da seyrek olarak da olsa yayınlanmıştır. Bu durum yeni fikir ve esinlenmeler için fırsat kollayan taklitçilere yaramış, dönemin İtalyan çizgiroman dergileri bu türden yayınlarla dolmuştur. Başarıdan istifade etmek isteyenlerin hepsi E.R.Burroughs'un sinema sahnesindeki orman kahramanı tarafindan tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Dönemin sayısız Tarzan taklitinden bir tanesi çok popüler olmayı başarmış ve yüksek tirajlara ulaşmıştır: Akim.

izgiromanAnsiklopedisi016b.jpg


Pedrazza'dan orijinal bir Akim sayısı kapağı.

Akim, Roberto Renzi eliyle senaryolaştırılıp Augusto Pedrazza'nın fırçasıyla resimlenmiş ve ilk olarak 'Albo Gioello' koleksiyonunda 32 sayfalık bir çizgiroman kitapçığı olarak Edizioni Tomasina adlı yayın kuruluşu tarafından 10 Şubat 1950'de basılmaya başlamıştır. Birinci bölümde, anlatılanların gerçekçiliğinin sağlanması için Burrougus tarafından yazılan orijinal hikayeye tamamen benzer ifadeler kullanılmıştır. Bunlardan bazıları şöyledir: Calcutta'daki İngiliz konsolosunun oğlu Kont Frederick Rank'ı taşıyan gemi, İngiltere'ye dönüş yolculuğunda gemi kaptanının ihmalkârlığı yüzünden batmıştır. Tüm gemiden sağ olarak sadece Bayan Rank ve oğlu Jim kurtulur. Bilinmeyen bir yerde kıyıya çıkan zavallı kadın, kendi ve oğlu için bir baraka inşa eder. Ancak bir panter bir süre sonra anneye saldırarak parçalayacak ve çocuğu da mağarasına götürecektir. Bir goril de bu arada pantere saldırarak yaralanan hayvanın pençesinden çocuğu kurtarmış ve onu alıp yuvasına götürmüştür. 16 yıl sonra (tıpkı orijinal Tarzan hikayesinde olduğu gibi) irileşen ve gelişen bu genç, maymunlar gibi bir ağacın tepesinden diğer ağaçların tepesine atlayarak ormanda ilerler hale gelmiştir. Bu, adı Akim olan 'beyaz bir maymun'dur. Tabii ki, o da hayvanların diliyle konuşma yeteneğine sahiptir ve hepsi tarafından hürmet görür, kendisine itaat ederler. Ancak aslında bu orman çocuğu Jim Rank'dan başkası değildir. Daha sonra iki sevimli maymun, Kar ve Zug ile arkadaş olur, ayrıca aşık olduğu beyaz kız Rita'yla tanışmıştır, bunların dışında Akim'in kendi oğlu gibi koruduğu bir genç daha sonradan seriye katılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi016c.jpg
izgiromanAnsiklopedisi016.jpg


Burhan Yayınlarının 1967 ve 1969 serilerinden birer sayı.​

Tarzan destanından tek farkı Akim ve Rita'nın nikâhla birbirlerine bağlı olmamalarıdır. Bilindiği gibi geçen zaman içinde Tarzan ve Jane arasında ilerleyen maceralarında bu kutsal bağ kurulmuştur. Bunun dışında konular özellikle de film senaryoları tamamen Tarzan hikayelerini takip eder. Medeniyet tarafından (Akim'in seyehatlerinde) ormanda veya New York'da Akim için sevgi mücadelesi ve iyi insanlarla caniler arasındaki belirli fikir çarpışmaları ortaya çıkar. Yine de çevre ve karakterlerin fiziksel özellikleri İtalyan versiyonundaki çizim tarzı dışında çok farklı değildir. Bu durum da tamamen Pedrazzi'nin verimliliğine bağlıdır. Çizgiroman serisinde ve 'one-shot'lardakilerle 100'den fazla kitabı çıkan ve hâlâ diğer ülkelerde de basılmakta olan Akim, 1990'larda Roberto Renzi'nin yazdığı konuları kullanmıştır. Ancak çizer Pedrazzi seriyi bırakmamıştır. Akim, Fransa'da da yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi017.jpg


Şilliler Yayınevi tarafından Tarzan başlığı verilerek yayına sürülmüş 1971 serisinden bir kapak.

Türkiye'de maalesef kendi orijinal başlığıyla hiç yayınlanmayan Akim, daima orijini Tarzan'ın (bazı - serileri Süper Tarzan başlığıyla) bilinen, marka logosuyla maceralar yaşamaya mahkum olmuştur. Ve ilk olarak 1967 ve 1969 yıllarında iki seri olarak fasikül formatında Burhan Yayınları tarafından çıkış yapmıştır. 21 Eylül 1971 tarihinden ve 1974 başından itibaren iki ayrı seride daha haftalık fasiküller halinde ve 21 Haziran 1977'de başlayan ciltli serisiyle Yaşar ile Coşar Şilliler kardeşlerin sahibi olduğu yayınevinden; Ayrıca 1973 yılı başında Burhanettin Şener'in sahibi olduğu Burhan Yayınevi tarafından basılan King adlı haftalık dergide yine Tarzan başlığıyla maceraları basılmıştır. 1979 ve 1981 yılları sonundan ve 1984 ile 1987 yılları ortasından itibaren dört seri halinde Yaşar Şilliler tarafından ciltli olarak; ve 3 Haziran 1980'den sonra ciltler halinde Nil Yayınevi etiketiyle Akim'in Türkiye koleksiyonu son bulmuştur. Tüm bu seriler arasında okuyucularının iltifatına en çok mazhar olanları 1967, 1971 ve 1974 baskılılar olmuş, herbiri birkaç yıl süreyle yayında kalmıştır. Ağustos 2005'de Demirbaş Yayıncılık tarafından orijinal başlığıyla Akim adı altındaki serisiyle uzun bir aradan sonra Türk okuruyla yeniden buluşmuştur.
 
Üst