bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
BUGS BUNNY


Bugs Bunny çizgiroman serisi ve albümleri Leon Schlesinger tarafından üretilen çizgifilm karakterine dayanarak hazırlanmıştı. Şakayla karışık iğneli laflar söyleyen tavşan kreasyonu birçok stüdyo çalışanının yardımıyla aşamalar halinde gerçekleştirilmiştir. Başlangıç, Bob Clampett'in öyküsüne dayanan Ben 'Bugs' Hardaway ve Carl Darton tarafından yönetilen 'Porky's Hare Hunt/Porky'nin Yabani Tavşan Avı' adlı bir Porky filminde yapılmıştır. Son şekli verilmeden hemen önceki bu 'Yabani Tavşan' Bugs, bilinenden biraz daha farklı olsa da popülaritesini ispatlamış ve diğer filmlerini de garantilemiştir. Tekrar biçimlendirilen 'Hare-um Scare-um' filmi tavşan versiyonunu ön plana çıkartarak yine aynı yönetmenlerce yapılmıştır. Diğer versiyon Chuck Jones'un yönettiği 'Proste Change' de ortaya çıkmıştır. 1939'da bu tavşanın star olacağı artık iyice belli olduğunda iki film daha yapılmış ve bizzat Chuck Jones'un yönettiği 'Elmer's Candid Camera' ve Fred 'Tex' Avery tarafından yönetilen 'A Wild Hare' izleyiciyle buluşmuştur. Orijinal versiyona çok benzeyen karakterin ve onun ünlü akılda kalıcı sözü, "What's up doc?/Ne var, ne yok ahbap?" da 'A Wild Hare' filminde ilk kez kullanılmıştır.

Bu filmlerin gösteriminden sonra çevredeki stüdyolardan isim önerileri istenmiştir. Nihayet çizer Hardaway'ın lakabından esinlenerek bu tavşan karaktere Bugs Bunny adı verilmiş ve tarihin en meşhur tavşan çizgi karakter efsanesi de böylece doğmuştur. Bugs Bunny çizgifilmlerinin televizyon dizileri ve çizgiroman koleksiyonuyla çeşitlilik kazanan seriler birbiri ardına bunları takip etmiştir. Çizgifilmlerinin yapımı Warner Brothers Stüdyoları tarafından 1969 yılına dek sürdürülmüş, sonra yeniden üretilmeye başlanmıştır. En büyük kısmı ünlü dublajcı Mel Blanc'ın seslendirmesiyle yapılan dizi çizgifilmlerini Avery Clampett, Chuck Jones, Fritz Freleng, Robert Mc Kimson ve Frank Tashlin yönetmiştir. Çizgifilmleri devamlı televizyon kanallarının gözdesi olmuş ve Bugs, yüzlerce oyuncak, kaset, çocuk kitabı ve diğer hediyelik eşyada kullanılmıştır.

1941'de 'Looney Tunes and Merie Melodies' nin ilk yayında ve daha sonraki tüm yayınlarında diğer Warner kahramanlarına katılınca Bugs Bunny'nin Western Publishing'le yakın ilişkisi de başlamıştır. Bu çizgiroman serisinin yayımı 1962'de kesilip, 1975'de tekrar başlatılmıştır. 28. sayısıyla 1953'de düzenli olarak basılmaya başlamadan önce Bugs Bunny çizgiroman koleksiyonu Dell Four Color logosonun bir bölümü olarak yayınlanmıştır. İlk 27 sayısının birçoğu Chase Craig tarafından hazırlanmıştır. Niteliği Golden Comics Digest, March of Comics ve Süper Comics'in basımları da dahil olmak üzere düzinelerce gazete ilavesinde -ayrıca diğer Warner çizgiromanlarına, özellikle de Porky Pig ve Yasmite Sam'a misafir karakter olarak- yer almıştır.

Bugs Bunny öykülerinde çalışan yazarlar arasında Lloyd Turner, Don Christesen, Sid Marcus, Cari Fallberg, Tom Pecker, Cecil Beard ve Mark Evanier vardır. Bunlara ilave edilebilecek ikinci bir yazar kuşağında ise; Wyn Smith, Tom Mc Kimson, Phil DeLara, Ralph Heimdall ve John Carey sayılabilir. Bugs Bunny gazete bantları ise, 1942'de ve sadece renkli Pazar ilavelerinde başlamıştır. İlk birkaçı Chase Craig ve çizgiroman serisindendir. NEA şirketi tarafından gazetelere satılmış, Cari Buettner ve daha sonraları Al Stoffel tarafından denetlenerek Western Publishing'de üretilmişlerdir. Gazete bantlarında Fallberg, Stoffel, Mc Kimson, Roger Armstrong, Jack Taylor ve Heimdahl gibi birçok yazar ve ressam çalışmıştır. 1948 yılında serinin günlük versiyonu başlamış, ilk önce Taylor tarafından yazılan bu bantı sürekli olarak Heimdahl çizmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi095.jpg


Milliyet Yayınlarından çıkan Bugs Bunny ve Arkadaşları isimli derginin kapağı.​

Bugs Bunny, ülkemizde ilk kez Mart 1961 tarihinde yayınlanan Çocuk Haftası sayılarında Zıp Zıp Tavşan başlığı altında yayınlanmıştır. Renkli olarak basılan bu ilk öyküleri sonra bazı az sayıdaki dergi izlemiştir. Ayrıca 1996 yılında Yalvaç Ural'ın yayın yönetmenliğinde büyük boy, aylık Bugs Bunny ve Arkadaşları başlıklı özel bir dergide kısa bir süre boyunca maceralar yaşamıştır.
 
Üst