bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,877
NeverLand
Dik BROWNE, (1918-1989)


11 Ağustos 1918 tarihinde New York'da doğan Richard Browne, çizim dünyasına önce New York Journal'a ardından da 1941 yılında Newsweek dergisine çeşitli illüstrasyonlar yaparak başlamıştır.

İkinci Dünya Savaşı sonunda ordudaki görevini bitiren Dik Browne, sivil hayata geçişini kolaylaştırmak için yine çizim işlerine sarılmıştır. Johnstone&Cushing reklam ajansına çalışmalar yapmaya başlamış ve ortaya Amerika çapında tanınacak Chiquita Banana isimli bir çizgi karakter çıkarmıştır. Bunu Campbell Soup Kids karakterleri izlemiş, ardından da 1954 yılında tanıştığı ünlü çizgiromancı Mort Walker'la birlikte Hi and Lois (1981'de Ses dergisinin mizah ilavesi Atmaca'da Nazlı ile Hamza adıyla yayınlanmıştır) adlı günlük bantı hazırlamaya başlamıştır. Mort Walker senaryolara imza atarken, Dik Browne'un sade bir çizgi stili uyguladığı tarzı, gözü okşayan itinalı çizimiyle buluşarak bu aile çizgi roman başlığının dikkatleri üzerine toplamasını sağlamıştır.


izgiromanAnsiklopedisi090.jpg


Dik Brown'un fırçasından çıkan otoportresi.​

1973 yılında Dik Browne en kayde değer ve şöhretli çizgiroman serisinin hazırlıklarına başlamıştı. Hagar the Horrible/Bastır Viking, sulu mizahi öğeleriyle çıkarcı ve serseri bir Viking olan Hagar adlı karakterini tanıtmayı başarmıştır.

Dik Browne, bu çalışmalarıyla Reuben ve Silver Lady gibi çizgiroman dünyasının iki önemli ödülüne layık görülmüş ve sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimiyle 1963-1965 yılları arasın da görev yaptığı Amerika Ulusal Çizerler Birliği Başkanlığı'na seçilmiş ve görevini 5 Ocak 1989 tarihindeki ölümüne değin sürdürmüştür.
 
Üst