Brick Bradford

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
BRICK BRADFORD


21 Ağustos 1933 tarihinde yazar William Ritt ve çizer Clarence Gray'in birlikteliğinin ürünü olan ilk günlük Brick Bradford bantı; Kasım 1934'de ise ilk renkli Pazar sayfası Central Press Associations'un ürün dağıtımı yaptığı gazetelerde yayınlanmaya başlamıştır. Bir süre sonra ise Brick Bradford karakterinin tüm yayın hakları King Features Syndicate'in eline geçmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi088.jpg


1 Temmuz 1940 tarihli 1001 Roman'ın 52. sayısının kapağında yayınlanan Brick Bradford öyküsü.​

Brick Bradford karakterinin iki yaratıcısı en baştan beri çok uyumlu bir çalışma gerçekleştirmiştir. Clarence Gray'ın çizim stili, anlaşılması kolay, olayı direkt veren, gevşek olmasına karşın ilgili ayrıntılara karşı oldukça duyarlı ve metinlerle uyumluydu. William Ritt ise, çizgiroman karakterinin senaryo hattını yetenekleriyle sağlama almıştı. 1930'lu yılların 'macera çizgiromanları' geleneğine uygun atraksiyonlarla alışılagelineni yakalamışlardır. Brick Bradford, kişisel nevrozlardan ve belirsiz hareketlerle, düşünce yapısından uzak oturmuş bir karakterdir. Aslına bakılırsa daha eski ve daha iyimser bir çağın temsilcisi gibidir. Hareketlerinin ve macera olgusunun arkasında macera sevgisi merakından başka motivasyonu pek yoktur.

Ve bu da onu değişik yeni keşiflerin, gerilim ve bilimkurgu öyküleri içerisinde harmanlamış, bir şekilde en olmadık durumların ortasına götürmeye yetmiştir. Brick Bradford bu temalar içinde en çok sonuncusuna ait malzeme üretmiş bir çizgiromandır. Ne Edgar Rice Burroughs'un füturistik bakış açısına, ne de Flash Gordon'un epik şatafatına sahip olmadığı halde, inkar edilemez fantazi, şiirsellik ve hayalgücü niteliklerine sahiptir. Bütün bunlar Brick Bradford'u daha iyi tanınan çizgi rakipleriyle eşit seviyeye çıkarmıştır. Brick Bradford'un bakır bir bozuk paranın atom parçacıklarının içine yaptığı unutulmaz yolculuk macerasıyla ve dünyanın merkezine yaptığı yolculuklar onun her zaman hatırlanan en muhteşem doruk serüvenleridir.

Yan tiplemelerin silik halde bırakılmasından dolayı kahramanın kendisi dışında, Brick Bradford çizgiroman serisinde hatırlanmaya değer sadece birkaç karakter daha çıkmıştır. Bu istisnalar şunlardır: Kalla Kopak. Brick Bradford'un bilimadamı dostu, gürültücü ve karamsar huylu arkadaşı Buck O'Brien.

1952 yılı başlarında William Ritt senaryoları yazmayı bırakmış, ve birkaç ay sonra da Clarence Gray de günlük bantı genç çizer Paul Norris'e devretmiştir. Ancak bu yetenekli çizer 1957 yılındaki ölümüne kadar renkli Pazar sayfalarını hazırlamaya devam etmiştir. Norris'in tüm üstün meziyetli çizim yeteneğine rağmen yeni ve sık değişen senaristlerden dolayı başlık, okurlarının çok beğendiği fantastik öğelerini birer birer yitirmesine neden olmuştur.


izgiromanAnsiklopedisi089.jpg


Pazar dergisinde yayınlanan bir Brick Bradford sayfası.​

Bir gazete stribi olarak 1933 yılında başlayan Brick Bradford çizgiromanı ülkemizde haftalık bir yayın olan Afacan dergisinde Ağustos 1936'den itibaren ve Birad Buzlar Ülkesinde adlı macerasıyla yer almıştır. 1001 Roman'da. Brik Bredford adını alarak ilk kez 1939 yılında ve Ekim 1945 tarihli 70 numaralı 1001 Roman Özel Sayı'da boy göstermiştir. 1943 tarihli Çocuk Dünyası dergisinde ise Demirel başlığıyla tam sayfa tefrikalar halinde ve renkli maceralar yaşamıştır. Ayrıca 1952'de yayına başlayan 1001 Özel dergisinin birkaç sayısında da maceraları çıkmıştır. Ardından da Haziran 1958'den sonra ilk sayısından itibaren Renk dergisinde Demir El başlığıyla ve 1950'lerin sonunda Tercüman Gazetesinde; 1960'lann başında Pazar dergisinin çocuk ilavesinde ilk kez orijinal başlığıyla; 1964'de ise Haluk Akgün'ün yayınlamaya başladığı Yuki'de Başka Dünyalarda adı altında ve 1969 yılı başındaki bazı Bücür dergisi sayılarında Brik Bradford adıyla boy göstererek, oldukça zengin bir Türkçe koleksiyona ulaşmış, ve bu ülkedeki kariyerini yaklaşık otuzbeş yıl sonra noktalamıştır.
 
Üst