Boule et Bill

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
BOULE et BILL


Boule, anne babasıyla beraber sıradan bir aile yaşantısı olan, yaramaz ve şakacı bir oğlan çocuğudur. Kendisini 'örnek baba' olarak niteleyip duran babasının beceriksiz ve devamlı pot kıran hareketlerini anlamaya çalışan Boule'un en iyi oyun arkadaşıysa Bill adında akıllı köpeğidir. Zaten çizgiroman maceralarında başlıca rolü de bu üç karakter oynar, annesi ise neredeyse figüran rolündedir. Serinin ilk macerası 1959'da Spirou dergisinde yayınlanan 'Mini Köpekbalıkları' olmuştur. Bunu 1960 yılındaki 'Balık' adlı ikinci serüven izlemiştir. İlk birkaç macerada daima genç Boule ön planda olsa da, köpeği Bill kısa sürede onu ekarte etmeyi, hatta öne geçmeyi başarmıştır.

Bill ne istediğini bilen, 'itaat' kelimesinden haberi olmayan, çekici dişi köpeklerden hoşlanan, kemik biriktirme gibi basit ve anlaşılır hobileri olan bir köpektir. Her ne kadar sahibi Boule'a saygıda kusur etmese de kendi fantazilerini de yerine getirmekten geri durmaz.


izgiromanAnsiklopedisi086.jpg


1993'de Milliyet Kardeş'de basılan Boule et Bill öyküsü.​

Boule et Bill, yaratıcısı Roba'nın elinden hayat bulmuştur. Roba, yuvarlak hatlı ve kaliteli çizgisiyle okurunu, sıradan aile hayatının keşmekeşindeki, komik olayların bol olduğu çizgi evrenine götürür. Boule et Bill'in tek sayfalık maceralardan oluşan albümlerinin her biri birer milyon adetten fazla satmıştır. Oluşan bu popülarite sayesinde çizer Roba, 25'den fazla Boule et Bill albümüne imza atma fırsatı yakalamıştır.

Ülkemizde konu ve içerik olarak birbirinden tamamen farklı birçok çizgiroman yayınında -öykülerinin çoğu birer sayfa olduğundan- dolgu malzemesi olarak kullanılan Boule et Bill, 1966'da Bilge Şakrak'ın yayınladığı Dünya Masalları başlıklı seride renkli olarak; 1968'de Alptekin'de ve Bessi-Teksas Fedailerinde; 1971' de Bilge Şakrak tarafından yayınlanan büyük boy Red Kit'de; 1973'de Doğan Kardeş'de, Afacan ve 1975 yılı ortalarında kısa bir süre yayınlanan 5 Macera adlı haftalık dergide Çomar başlıklarıyla gözükmüştür. 1967'de Bilge Şakrak'ın Arkadaş dergisindeki Çomar başlığının ardından, 1969 tarihli Yataka adlı kısa ömürlü dergide ise Hır Çetin Kepçe Fino gibi oldukça değişik bir adla yayınlanmıştır. 1974 tarihli Mandrake sayılarında Can ile Afacan; 1984 yılında Bulvar Gazetesi'nin ilavesi olan Bulvar Dergisi'nde Cin ile Cingöz adıyla bir süre yayınlanmasının ardından, 1985 Mayıs ayında yayına başlayan Çocuğa Selam dergisinde Kalender'in kopya çizgileriyle Talihsiz başlığıyla yer almıştır. 1990' da ise Günaydın Sobe dergisinde Serdar Edirne'nin çizgileri ve Bizim Ali başlığındaki bant maceralarıyla kısa bir süre boy göstermiş, yine 1990'ların ilk yıllarında Milliyet Kardeş dergisinde Can ile Afacan adıyla tam sayfalık renkli öyküleri basılmıştır. Ayrıca Belçika'daki yayıncısı Dupuis'e bağlı ünlü stüdyolarda yapılan çizgifilm serileri ülkemiz televizyon kanallarından da yayınlanmıştır.
 
Üst