bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
BONANZA


1959-1973 yıllan arasında Amerikan televizyonlarında yayınlanan bir western dizisi olan Bonanza, üyelerinin tamamı erkek olan Cartwright Ailesinin, Virginia City'de bulunan Ponderosa isimli çiftliklerinin etrafında gelişen olayları konu almıştır. Yayına girer girmez popüler bir dizi haline gelen Bonanza, aile üyelerini canlandıran Michael Landon, Pernell Roberts, Victor Sen Yung, Lorne Greene ve Dan Blocker'ı da şöhrete ulaştırmıştır.


bonanza292.jpg


Tay Yayınları logolu bir Bonanza sayısı.​

Bonanza dizisinin yakaladığı popülariteyi gören National Broadcasting Co. adlı yayın kuruluşu kapaklarında dizideki ünlü aktörlerin fotoğraflarını kullandığı bir çizgiroman serisinin yayınına başlamıştır. Bu uyarlamada genelde televizyon dizisi bölümlerinin senaryoları kullanılmış ve aralarında Fernando Fusco gibi şöhretli çizgiromancılar da seride performans sergilemişlerdir.

2 Haziran 1975 tarihinde ülkemizde de yayınlanmaya başlayan Bonanza çizgiromanı, Tay Yayınları logosuyla ve Ferdi Sayışman'ın kaligrafisinden okuruna ulaşmıştır. Büyük boy haftalık fasiküller halinde yayınlanan serinin orijinali renkli olduğundan Türk ressamlarca üzerlerinden aydıngere geçilerek yeniden çizilen başlık, bir seneden biraz fazla yayında kalmıştır. 1979 yılında aynı yayınevi tarafından yeniden ve bu kez ciltler hafinde basılan seri, bu kez de 10 adet çıkmıştır. Ayrıca her iki serisi de sonraki yıllarda -gelenek olduğu üzere- satılmayan fasikül iadeleri ciltlenerek tekrar piyasaya sunulmuştur.
 
Üst