bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
BOB MORANE


Fransız bilimkurgu edebiyatının epey tanınan bir roman kahramanı olan Bob Morane, 1959 yılında yayınlanan çizgiroman versiyonuyla dokuzuncu sanata da adım atmıştır. Bu ilk macerayı seriye sonradan birkaç macera daha çizecek olan Dino Attanasio resimlemiş, yazar Henri Vernes de senaryolaştırmıştır. 1962 yılında Attanasio'nun yerini genç çizer Gerald Forton almıştır. Forton, diziyi hem haftalık bir kadın dergisine hazırlarken hem de 1965'den itibaren ünlü Pilote dergisi için çizmeye başlamıştır. Daha sonra Bob Morane'ı çizme sırası bir başka genç ressam, Coria'ya gelmiştir. Coria, başlığı 1980 yılında asistanı William Vance'a devrettiğinde Bob Morane, Tintin dergisi de dahil olmak üzere birçok yerde çoktan yayınlanma başarısı göstermiştir. 1980'lerden sonra ise 20. yayın yılını aşmış olan Bob Morane, o eski popülaritesinden oldukça uzaklaşmıştır.

Bu çizgiroman serisi, kumandan Bob Morane ve İskoçyalı arkadaşı Bill Ballantine'in maceralarını konu almaktadır. İki arkadaşın başlıca amacı, amansız ve yeri doldurulamaz düşmanları Mösyö Ming ile müttefiği Sarı Gölge'yi yakalamak ve adaleti yerine getirmektir. Bu eski roman kahramanı, sonradan uyarlandığı çizgiroman serisini bir yana bırakırsak, adına yazılan şarkılardan tutun da, televizyon dizilerine ve çok sayıda fan kulübe değin uzanan bir yoldan geçmiştir. Zaten bu sayede oldukça uzun bir süre popüleritesini yitirmeden korumayı başarmıştır. Marabout yayınları tarafından değişik dergilerde yayınlanan tüm serüvenleri özel bir koleksiyon olarak tekrar basılmıştır.


izgiromanAnsiklopedisi082a.jpg


Bob Morane'ın kapak olduğu Milliyet Çocuk dergisinin 1973'de çıkan 35. sayısı.​

Türk çizgiroman okuru Bob Morane'ı 1971'de 'Kara Şövalye Harekatı' adlı öyküsüyle Amatör adlı dergide tanımıştır. Milliyet Çocuk'da ve 1973 yılında Bob Moran adı altında ve 1983'de de bu kez orijinal başlığıyla yayınlanan birkaç macerasının çıkmasıyla beraber bu tanınmışlığın oranı biraz daha artmıştır. Bob Morane, ayrıca 1970'li yılların sonunda Yaman Çocuk dergisinde Bob Moran adı altında basılan maceralarıyla Türk okuyucusuna ulaşmıştır. 1992 yılı sonunda Milliyet Gazetesinin Galaksi adlı ilavesinde yine Bob Moran adı altında ve 1990'larda da İnkılâp Yayınevi'nin çıkardığı iki kitapla son kez gözükmüştür.
 
Üst