scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Angel Umpiérrez
(1919-2002)


Angel_Umpierrez.jpg

Uruguaylı karikatürist Angel Umpierrez

Angel_Umpierrez_kendi_karik.jpg

Kendi fırçasından kendi karikatürü

Angel_Umpierrez3.jpg


Uruguaylı karikatürist "Angel Umpierrez" 22 Temmuz 1919'da Montevideo'da dünyaya geldi. Dört yıl mimarlık öğrenimi gördü, arkasından iki yıl da heykeltraşlık eğitimi aldı. 1934 yılında karikatür çizmeye başladı, 1936-1939 arasında "Bir Afrika Macerası"nı çizdi. "La Tribuna Popular"ın ressamlığını yaptı. 1942'de Ultimas Noticia'da "Don Cristóbal" bantlarını çizmeye başladı. Bunlar daha sonra Güney Amerika kıtasının birçok ülkesinde günlük gazetelerde tefrika edildi. Umpierrez'in yarattığı diğer çizgi bantlar arasında APLA dağıtım ajansına verdiği "Doña Lala"_Bayan Lala (1945) ve Buenos Aires gazetesi "Estampa"da tefrika edilen "El Falso Duque Bobadilla"-sahte dük Dobadilla (1947) sayılabilir. Bu sonuncusu İspanya, Barcelona'da da yayımlandı.

Uruguay'da ve İspanyolca konuşulan diğer ülkelerde oldukça tanınan bir karikatürist olan Angel Umpierrez hakkında Batı kaynaklarında hemen hemen hiç bilgi yok. Anlaşılan bu ülkelerde fazla tanınmıyordu. Aslında İspanyolca kaynaklarda da hakkında pek fazla bilgi yok (Sadece Lambiek'te, o da birkaç satır). Bizim için önemine gelince: Onun bazı çizgi bantları 1956 yılında "Hayat Mecmuası"nda kısa bir süre tefrika edilmiş. Bilindiği gibi Hayat Mecmuası'nın ilk sayısı 6 Nisan 1956 tarihinde yayımlandı. Ama ondan önceki ay Hayat Mecmua'sının üzerinde sayı numarası olmayan bir pilot sayısı (tanıtım sayısı da denilebilir) çıkmıştı. Bu pilot sayıda "Dilber Abla" adında bir çizgi bandın da dergi sayfalarında yer alacağı ilan edilmişti. "Doña Lala"nın Türkçeleştirilmiş hali olduğunu tahmin ettiğim (çünkü orijinaline hiç rastlamadım) "Dilber Abla" ne yazık ki sadece 6 hafta tefrika edilebildi. (Bunların tamamı aşağıda). Zaten Hayat Mecmuası 11. sayıdan sonra tifdruk kağıdı temin edemediği için yayınına 6,5 ay kadar ara vermiş, SEKA kağıt fabrikasının bu yayınevi için özel olarak yerli tifdruk kağıdı üretmeyi başarması üzerine Aralık ayı sonunda 12. sayısıyla yayınına kaldığı yerden devam etmişti.

Dilber_Abla_HAyt_MEC_56_0_Mar.jpg


Hayat Mecmuası 1956'da yayımlanmaya başladığında "Angel Umpierrez"in
çizgi bantlarına "Dilber Abla" adıyla sayfalarında yer vermişti

Dilber_Abla_Hepsi.jpg


 
Son düzenleme:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,854
Dergilerde gözden kaçan çok güzel karakterler ve çizimler var.
Dilber Abla için teşekkür ederim.:D
 
12 Şub 2010
15,006
543,638
Amerika'nın güneyi hakkındaki bilgilerimiz, kuzeyinin yanında devede kulak kalıyor.

Bizim televole kültürümüz sayesinde en baba bilgilerimiz Rio Festivali ve görüntüleri hakkındaydı bir zamanlar. Şimdi bizim TV lerdeki festivallerimiz:) orayı aratmadığı için pek sözü edilmiyor.

Futbol ve Brezilya sayesindedir bir kısım bilgilerimiz.

Mister No sağ olsun Manaus ve civarını tanıyoruz.

Bilgi dağarcığımıza ve ansiklopedimize Dilber Abla ve Angel Umpierrez de dahil oldu Scanfan üstadın gayretiyle.

Ama sunumdaki şu bilgi beni öyle mutlu etti ki, anlatamam.
O yılların Türkiye ortalamasının çok çok üstündeki Hayat Dergisi baskısı ve kağıdı Tifdruk'un bulunamaması nedeniyle Hayat Dergisi, yayınına 6 ay ara vermiş. Bu biiir.

Kağıt bulunamaması veya zamlanması nedeniyle baskı kalitesinin yerlerde süründüğü (ilk sayıları nispeten güzel olan ) o kadar çok çizgi roman taradım ki, Hayat Dergisinin bu ilkeli tutumuna ve kaliteden ödün vermemek adına yayınına ara vermiş olmasına hayran oldum. Bugüne kadar hiç rastlamadığım böyle ilkeli bir davranış ve yayın politikasının Türkiye'de yaşanmış olmasının şaşkınlığını yaşıyorum.

İkincisi ise en az bunun kadar şaşırtıcı.
Şimdi rahmetli olan SEKA, kültür alanımızda hep eksileri, olumsuzluklarıyla gündeme gelmiştir.

Değerli arşivlerin, basılı eserlerin, iade çizgi romanların katledildiği, hamur haline getirilerek tekrar kâğıda dönüştürüldüğü bir mezbaha imajındaydı SEKA.

İnanabiliyor musunuz? Hayat Dergisi tekrar basılabilsin diye Tifdruk üretimi yapmış Seka.

Bir yaşıma daha girdim ve o dönemin Hayat Dergisi yayıncıları ( Şevket Rado sanırım ) ile SEKA yöneticilerine gecikmeli olsa da saygılarımı, şükranlarımı sunuyorum. Hayat'ta olmayanlarına rahmet diliyorum.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Sevgili "profesör" üstadımın da dikkatini çektiği üzere, Hayat yayınlarının bu vatansever ve ilkeli davranışını takdir etmemek mümkün değil. İsteseler dergiyi başka bir matbaa aracılığıyla gazete kağıdına basabilirlerdi, veya tifdruk kağıdı ithal edebilirlerdi. Öyle yapmayıp SEKA'nın kağıt üretmesini beklemişler. Bir belge bırakmak adına, Hayat Mecmuası'nın altı ay aradan sonra çıkan 28 Aralık 1956 tarihli 12. sayısının 3. sayfasındaki editör yazısını buraya aktarıyorum.

HAYAT_MEC_YEN_DEN_IKIYOR_56_Ara_28_12.jpg


 
Son düzenleme:
Üst