scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

Don Tobin
(Donovan Tobin)

(1916-1995)

Don_Tobin_photo.jpg

Tobin 1950'lerde

Amerikalı karikatürist ve animatör Donovan (Don) Tobin 1916'da Texas'ın Austin kentinde dünyaya geldi. 1936 yılında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'den mezun oldu. Aralarında "Pinokyo", "Fantasia", "Dumbo" ve "Bambi"nin de olduğu birçok uzun metrajlı Disney yapımında animatör olarak çalıştı. Kısa metrajlı serilerden Mickey Mouse ve Donald Duck'ın birçok bölümünde imzası vardır. Bu arada üç yıl boyunca donanmanın eğitim filmlerinin yapımında da görev aldı. 1941 yılındaki ünlü grevden sonra Disney Stüdyoları'ndan ayrıldı ve popüler dergilere karikatür çizmeye başladı. 1953 yılında "The Little Woman" (Küçük Kadın) adlı bir çizgi bant yarattı. Söylediğine göre buradaki karateri kayınvalidesinden esinlenerek oluşturmuştu. King Features Syndicate bu sit-com tarzındaki çizgi bandı çok beğenerek ve 9 Şubat 1953 tarihinden itibaren süreli yayınlara dağıtmaya başladı. "The Little Woman" popülerliğinin zirvesindeyken tam 224 gazetede birden yayımlanıyordu. Bu yayınlar 1982 yılına kadar devam etti. 1965 yılında bu bantlar Pocket Books'tan kitap halinde de çıktı. Bu çizgi bant Türkiye'de "Hamarat Teyze" olarak biliniyor. 1957 yılından başlayarak Hayat Mecmuası'nda tefrika edildi.

Don_Tobin_yak_nda.jpg

Don_Tobin_1970.jpg


Little_Woman_paperback_kapa.jpg


Don Tobin'in çizgi bandı "Little Woman" Türkiye'de Hayat Mecmuası'nda 1958 yılında "Hamarat Teyze" adıyla yayımlanmış. Aşağıdaki bant Hayat Mecmuası'nın 3 Ocak 1958 tarihli nüshasından.
Don_Tobin_HAYAT_MEC_1958_Oca0_65.jpg


Not: Önce Don Tobin'in hayatta olup olmadığı hakkında kuşkularım vardı. Lambiek ve ondan alıntı yapan kaynaklar 1916 doğumlu çizeri yaşıyormuş gibi göstermişler (yaşasaydı 100 yaşında olacaktı). Onun hakkında daha detaylı bilgi veren bir arşiv sitesi ölüm tarihini 19 Ocak 1995 olarak belirtmiş. Bu bilgiyi gazete arşivindeki da doğrulattım.

 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,776
Hamarat Teyze bantlarını hatırlıyorum.
Ortaokuldayken Hayat Mecmuasının koleksiyonundan yüzlercesini roman gibi okumuştum.
İlgimi çeken bölümleri çoktu. Çizgi bantlar, fotoromanlar, Hikmet Feridun Es'in gezi notları, sinema ve aktüalite haberleri, bulmacaları, Şevket rado'nun yazıları...
Şimdi görünce hatırladım ama Hamarat Teyze'yi. İtiraf edeyim unutmuştum. Kim bilir daha neler unutmuşum Hayat ve Ses Mecmuaları içeriğinde.

Hamarat Teyze'nin bu bandı, Basri'de sık işlenen bir konu. Kapıya gelen pazarlamacılarla yaşanan olaylar, boğuşmalar.
Bu satıcılar Amerika'da Uhu gibi yapışkan maddelermiş:).
Türkiye'de o tarihlerde kapıdan pazarlama gibi bir şey yoktu. Bana uzaydan geçen maceralar gibi gelirdi kapıdan pazarlamacılar.

Sonradan Türkiye'de yaygınlaşınca da, en fazla yanıltıcı pazarlama teknikleriyle saf halkın dolandırıldığı öyküler memleketi oldu Türkiye'miz. Kapıdan satışlarla ilgili Tüketiciyi koruma Yasaları çıkarılmak zorunda kalındı.

Gel gelelim bizde Fatoş veya Hamarat Teyze misali hiç çizgi roman yapılmadı bu konularda. Belki mizah dergilerinde bir kaç karikatür yapılmıştır, bilmiyorum.

Ansiklopedimizdeki bir eksiklik daha titiz bir emekle giderilmiş oldu:)
 
Üst