bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
BIG BEN BOLT


Big Ben Bolt, boksla ilgili bir çizgiroman bantı olan Joe Palooka'nın yayın başarısından esinlenilerek Elliot Caplin tarafından 1949'da King Features Syndicate için yaratılmıştır. Caplin, Collier's adlı bir spor dergisinde mükemmel boks çizimleri yapmış olan John Cullen Murpy'nin de desteğiyle hazırladığı deneme çizimlerini editörlere kabul ettirmiş ve Big Ben Bolt, Şubat 1950' den itibaren Amerikan gazetelerinde görünmeye başlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi068.jpg


Pazar Dergisi'nde yayınlanan bir Big Ben Bolt bantı.

Big Ben Bolt, dünya ağırsiklet boks şampiyonu olan Bolt'u ve onun çoğunluğu sportif alanların ve boks dünyasının dışına taşan maceralarını anlatmaktadır. Uzun boyundan dolayı İngitere' deki saat kulesine benzetilerek 'Big Ben' lakabı verilen Bolt, her ne kadar bu unvanı birkaç kez başka boksörlere kaptırsa da her defasında geri almayı başaracak kadar güçlü ve yeteneklidir. Müşfik teyzesi ve amcasıyla Boston'daki Beacon Caddesi'nde yaşayan Bolt'un çevresindeki bir başka sürekli karakter de Bolt'un boks menajeri Spider Haines'dir. Başlıkta görünen diğer yan karakterlerse bir dizi gelip geçici kız arkadaştır, zira bu sert ve iyi kalpli dövüşçünün her bölümde başından geçen esrarlı olaylarla değişiklik gösteren aşk hayatını yabana atmamak gerekmektedir. Bant formatının ve yayınlandığı gazetenin kısıtlamalarına yaklaşık yirmi sene direnerek hayatta kalmayı başaran Big Ben Bolt, çizeri Murphy'nin gerilim dozu yüksek, heyecanlı, sinematik ve oldukça sade çizilmiş kareleriyle kendini belli etmiştir. Bu sayede de 1971 yılında NCS tarafından 'En iyi Çizgiroman Bantı' seçilmiştir.

Ülkemiz çizgiroman okuyucuları Big Ben Bolt'u ilk kez 1955 yılında Milliyet Gazetesi'nin hafta sonu ilavesinde renkli ve yarım sayfaya yayılan formatıyla ve Demir Yumruk başlığıyla tanımıştır. Onu 1959 yılından itibaren Pazar dergisi sayfalarında yayınlanan Big Ben Bolt, burada Yenilmez Yumruk Ben Bolt adı altında müsabakalara çıkışını izlemiştir.
 
Üst