Kıbrıs Barış Harekatı ve Zafere Uçuş

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
514
3,746
39 yıl önce Temmuz ayında Kıbrıs Barış Harekatı'nı başlatmıştık. Zamanın cesur başbakanı Bülent Ecevit önderliğinde Amerika ve diğer dış zorbalara gerçek anlamda "hop!" dedik, çıktık Kıbrıs'a. Tabii zamanın şartları gereği trajediler de yaşandı. Hava kuvvetlerimiz Kocatepe muhribimizi yetersiz muhabere yüzünden yanlışlıkla bombalayarak batırdı. Şehitlerimiz oldu. Yakınındaki Adatepe ve Mareşal Çakmak muhriplerine de ciddi zarar verdi. Sonuçta her ne kadar bu gün "verip kurtulmaya" çalışsak ta, bazı Kıbrıs'lı hemşerilerimiz bizleri pek te adam yerine koymak istemese de adayı önce garantörlüğümüze, sonra da son kurulan Türk devleti kimliğine büründürmeyi başardık.

Tabii bütün bu tarihi, basının dışında biz çizgi roman çocukları, Yüzbaşı Volkan maceralarında da izledik. Ali Recan gündemi çok iyi değerlendiren girişimleriyle bizlere o yıllarda müthiş Kıbrıs öyküleri anlatıyordu. Daha Volkan süreli yayın olarak ortada yokken Bonanza dergisinde "Mehmetçik Kıbrıs'ta" ismiyle yayınlattığı macerayla giriş yapmış, sonra Volkan maceralarında güzel Kıbrıs hikayeleriyle bu günün koşullarında çok zor hissedilebilecek muhteşem bir romantizm ve okuma mutluluğu yaşatmıştı.

Bu maceralardan birisi de Yüzbaşı Nusret'le ilk kez tanıştığımız öykü Zafere Uçuş'tur. Nusret, Ali Recan tarafından bizlere Kıbrıs çıkarmasında Kocatepe'yi yanlışlıkla bombalayarak arkadaşlarının tepkisini çeken Türk pilot olarak tanıştırıldı. Tabii 3 ve 4. fasiküllerde yayınlanan bu macerada biz Nusret'in ileride Volkan'ın en yakın "kanat arkadaşı" olacağını henüz bilmiyorduk.

Zafere Uçuş tam bu sıralar tekrardan okunmayı hakeden güzel bir öykü.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:
Üst