Yüzbaşı Volkan'da Macera Bütünlemeleri

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
I. Bölüm

Yüzbaşı Volkan maceraları kendi içinde birbirini tamamlayan nitelikleriyle göze çarpar. Özellikle ilk dönem maceralar hem uzun soluklu öyküler içeriyor olmaları hem de baskın yan ve kötü karakterleri nedeniyle daha sonraki dönem maceralarının çoğuna referans ya da kaynak teşkil etmişlerdir. Olga’lı hikayeler bunun en güzel örneklerinden biridir. (bknz. http://www.cizgidiyari.com/forum/ayin-kahramani-bolumu/68528-olga.html )

Giriş dönemi maceraları sayabileceğimiz ilk beş macerada Volkan evreninin alt yapısıyla tanışırız. Bonanza dönemi maceraları öncesi Ali Recan’ın Mehmetçik Kıbrıs’ta isimli öyküsü, Volkan’ın evreni ve kişiliğine çok uygun bir karakter altyapısı oluşturmuştur. Yüzbaşı Volkan’ın "Yedi Korkusuz Komando" isimli macerasına esin kaynağı olan öykü, aynı zamanda Ali Recan'ın 1972 tarihli Son Havadis Gazetesi'nde yayınlanan Kafkas Dağlarında Ölüm hikayesinin sonrasında ve Yüzbaşı Volkan serisinin öncesinde yayınlanan ilk ve tek çizgi roman çalışmasıdır. Jenerik dahil toplam 70 sayfalık öyküde 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'yla ilgili belgesel bölümler dikkat çekicidir.

19karanlnsavasyedikorkusuzkomando1.jpg


Ali Recan'ın yazıp çizdiği Kafkas Dağları'nda Ölüm, 1972 yılında Son Havadis Gazetesi'nde tefrika olarak yayınlanmıştır. Çizimlerin ilk döneme ait olduğu belli olan çalışmada, Yüzbaşı Volkan'ın karakteri, yaşadığı evren ve diğer detaylara ait temeller yeralır. Jenerik dahil toplam 81 sayfa olan öykünün 22.sayfası nedense kitaplarda ve dergilerde yeralmaz. "kayıp sayfa"nın akibeti hakkında fikir edinebilmek için Son Havadis Gazetesi'nin ilgili sayısına bakmak gerekir. Yüzbaşı Volkan'ın ilk macerası olması açısından oldukça önem arzeden öykü, Alfa Yayınları'nda tekrar edilmiştir.

volkan1copymtm.jpg


Kafkas Dağlarında Ölüm ile elde ettiği başarı üzerine Ali Recan, Karanlığın Savaşçısı'nı çizmeye başladı. Bonanza’nın 19.12.1975 tarihli 30. sayısında yayınlanan jenerik sayfası daha sonraki yıllarda Alfa Yayınları'ndaki tekrarlarda kullanılmadı. Su altındaki görüntülü kısım muhafaza edilerek daha zengin bir jenerik sayfası yapılıp kullanıldı. Ancak gerek Bonanza dergisinin sayfa büyüklüğü gerekse sayfanın orjinal olması açısından ilk jeneriğin daha kıymetli olduğu aşikardır. Dönemin sağ-sol çatışmasını sınır ötesine taşıyan ve dönemine göre oldukça cüretkar bir öyküye sahip Karanlığın Savaşçısı, sonraki dönemlerde bolca kullanılacak olan siyasi değinmelerin de temellerini barındırır. Macera jenerik hariç toplam 79 sayfadır.

17karanlnsavas1.jpg


Jenerik hariç toplam 59 sayfa olan Akrep Yuvası, ileride Volkan'ın sık sık başını ağrıtacak olan savaş kışkırtıcılığına tipik bir örnektir. Zamanına göre yüksek teknoloji sayılabilecek dikine havalanabilen İngiliz yapımı Harrier uçaklarıyla Volkan’ın evreninde ilk kez bu macerada tanışıyoruz. Kafkas Dağları’nda Ölüm ve Karanlığın Savaşçısı maceralarında daha çok asker ve karadaki yetenekleri ön plandayken Akrep Yuvası'nda Volkan'ın, "yenilmez pilot" olarak hatırlanmasına neden olacak niteliklerine küçük bir giriş yapılmış.

10fasikl2627.jpg


Daha sonra 09.07.1976 tarihinden itibaren Yüzbaşı Volkan haftalık, kapak dahil, 36 sayfalık edisyonuyla Tay Yayınlari ailesindeki yerini alır. 128 sayı sürecek Tay Yayınları dönemi Volkan'ın her biri çocukluğumuzun rüyalarını süsleyen efsane maceralarını içerir. 1979 yılında Tay yayınlarından ayrılarak Alfa Yayınları dönemine iyi bir giriş yapan Ali Recan ve ekibi ne yazıkki sonraki dönem amatör işi çalışmalarla Volkan'ı yavaş yavaş bitirirler.

Neyse, Alfa’ya daha çok var. Biz tekrar Tay döneminin ilk maceralarına dönelim. Tay’daki ilk öykü Son İmdat Çağrısı önemli bir maceradır. Son İmdat Çağrısı, Bonanza sonrası dönemin ilk macerasıdır. Burada Volkan evreninde karakter tanıtımlarına dayalı anlatım biçiminin pekiştiği hissedilmektedir. Fasikül kapakları 9. sayıya kadar kuşa kağıda basılmış. Bu dönemde Aslan Şükür'ün gözalıcı kapak çalışmaları var. Hemen ardından 3. sayıda başlayan Zafere Uçuş’ta Volkan'ın sürekli olmayan ama sert mizaçlı macera arkadaşı Yüzbaşı Nusret'le tanışıyoruz. Zafere Uçuş, kısa ama zevkle okunan bir macera olarak hafızalarımızda yer etmiş.

004barinsava.jpg


Bu ilk beş macerada Volkan’ın karakteri, evreni geliştirilirken daha uzun soluklu projelere de hazırlık yapılmış. 5. sayıdaki Volkan’ın, tekrar yayınlardan dolayı belkide en çok bilinen, Hayalet Denizaltı isimli macerası başlar. Bu macera aynı zamanda Volkan’ın macera bütünlemelerinin de başlangıcını teşkil eder.

Devam edecek...
Lami Tiryaki
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst