Olga

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Olga, Yüzbaşı Volkan’a maceralarında eşlik etmiş en esaslı kadınlardan bir tanesidir. Hatta belkide en esaslısıdır. Olga ilk kez Tay Yayınları’ndan 1976’da çıkan Yüzbaşı Volkan Fasikül Dizisi’nin 10. sayısında başlayan Çok Gizli isimli öyküde karşıımıza çıkar. 14. sayıya kadar süren öyküde o yıllarda Kıbrıs çıkarmasından dolayı ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosu nedeniyle, Rus savaş uçaklarının satınalınması sürecinin incelenmesi için Volkan gizli bir görevle Rusya’ya gönderilir. Burada kadın subay Yüzbaşı Olga ile birlikte Rus yapımı Mig uçaklarının denenmesi çalışmalarına katılır. Ancak çalışmayı baltalamak isteyen Amerikan ajanlarıyla mücadele eder. Kahramanımızın en zorlu mücadelelerinden birini yaşadığı bu öyküde Olga, Volkan’ı öldürmeye çalışan gizli suikastçı olarak finalde karşımıza çıkar. Oldukça sert karakterli, tam bir asker olan bu güzel kadın Volkan’ı öldürmek üzereyken olaylar çözülür. Aslında geçmişi dolayısıyla Sovyet sistemine içten içe nefret duyan Olga’nın trajik bir geçmişi vardır. Sonunda Vokan’la duygusal bir ilişkiye bile girer. Olga’yı maceranın ikinci bölümü Firar Gecesi’nin girişinde kısa bir süre(sadece iki sayfa) daha görürüz ve Olga geçici olarak bize veda eder. Bundan sonrasında Volkan’ın Rus topraklarındaki ikinci büyük uğraşına “keyifle” tanıklık ederiz. Firar Gecesi Tay’ın 14-18. sayıları arasında yayınlanmıştır.

Olga’yla bir sonraki buluşmamız, Volkan’ın en tatlı, en cana yakın serüvenlerinden biri olan Gizli Hava Kuvvetleri’nin ikinci kısmında, Moskova Yolcusu isimli öyküde olacaktır. 56-61. sayıda yayınlanan bu öyküde kahramanımız üçüncü kez Rusya topraklarında kapana kısılmıştır. Peşinde Ruslar olduğu halde gizlice Moskova’ya geçerek eski sevgilisi Olga’dan yardım ister. Yine kısa bir buluşmanın ardından Volkan Olga’yı bırakarak yoluna devam eder.

Tay’ın 25-26 numaralı Albümlerine denk gelen 81-86. sayılarında yayınlanan Hedefteki Kadın neredeyse tamamiyle Olga karakteri üzerine kurulu müthiş bir öyküdür. Rus gizli bilgilerini Amerikalılara vermek için batıya iltica şartıyla anlaşan Olga’nın tek bir isteği vardır. Buluşmada Volkan’ın da olması! Olga, kimsenin kimseye güveninin olmadığı karanlık soğuk savaş döneminde içi dışı tertemiz tek bir kişi tanır. Oda Volkan’dır. Dolayısıyla Volkan bir Amerikan nükleer denizaltısıyla Kuzey Buz Denizi’ndeki buluşmaya gidebilmek için türlü maceralar yaşar. Buluşma gerçekleşir, ancak Ruslar olaya zamanında müdahale ederler. Olga’nın Volkan’a “beni Gru’nun ajanlarına bırakma!” dediği sahneler unutulmazdır. Amerikan denizaltısına geçen Olga ve Volkan kaçmaya çalışsalarda denizaltı isabet alır ve dibe oturur. Personeli tahliye eden Amerikalılar denizaltı kaptanı ve Olga’yı da almak için son bir sefer düzenlerler. Ancak bu serüvenin sonunda bir trajedi yaşanır. Bu bizim Olga’yı son görüşümüz olur.

80’lerin sonlarına kadar süren soğuk savaşın acımasız ortamında yaşamı trajedilerle dolu güzel Olga’nın hayatında belkide yaşadığı tek güzel şey Volkan’la olan beraberliğidir. Yaşamın bütün ezici darbelerine sağlam karakteri ve iradesiyle karşı koyan Olga, Volkan severlerin de gönlünde bir şekilde taht kurmayı başarmıştır. İlk maceraların tekrar yayını daha fazla olduğu için Çok Gizli macerasıyla Olga’yla çok sık karşılaştım. Funda ve Linda’yla birlikte Volkan maceralarından en çok hatırımda kalan bayan karakter olmuştur Olga. Özellikle Hedefteki Kadın’ın finaliyle daha ilk kez okuduğum zamanlardaki çocuk zihnimin derinliklerine öylesine yerleşmiştir ki, Funda derken gözümün önüne genellikle Olga’nın görüntüsü gelirdi hep. İşte bu müthiş kadın şimdi Volkan seri yazılarımda kendisine bir başlık açılmasını bile başarmıştır.

11. ölüm yıldönümüne yaklaştığımız Ali Recan’a saygıyla.

Selamlar
Lami Tiryaki

Macera Kronolojisi:
Çok Gizli
Tay Yayınları. Fasikül:10-14, Albüm:4-5
Alfa Yayınları, Fasikül:42-46, Cilt:18-20
Alfa Yayınları Arşiv Dizisi (2000): Sayı 2

Firar Gecesi
Tay Yayınları. Fasikül:14-18, Albüm:5-6
Alfa Yayınları, Fasikül:47-51, Cilt:20-22

Moskova Yolcusu
Tay Yayınları. Fasikül:56-61, Albüm:17-19

Hedefteki Kadın
Tay Yayınları. Fasikül:81-86, Albüm:25-26
 
Son düzenleme:

f.erince

Süper Üye
6 Eki 2009
521
2,680
Şahane yazılar yazmaya devam ediyorsunuz. Teşekkürler ederim. Müsaadenizle küçük bir ricada bulunabilir miyim?
Acaba yazılarınızın arasına konuya katkıda bulunacak resimler de serpiştirmeniz mümkün olabilir mi? Eminim böyle çok daha güzel olacaktır.
Saygılar...
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Ne demek ben teşekkür ederim. Ben biraz teknoloji özürlüyüm buraya direk PC'den resim yükleyemiyorum. Nasıl yapıldığını bilsem yaparım tabii. Aynı yazıları-bir yazı gecikmeli olarak-facebook sayfamda da yayınlıyorum. Orada maceralarla ilgili tüm kapak, jenerik vs detay resimleri ekliyorum. Oradan da takip edebilirsiniz. Resimlerle ilgili olarak burada tarama yapan arkadaşların desteğini istesek...

Selamlar
Lami
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Volkan'ın Olga ile tanışması Çok Gizli isimli macerayla başlar. Macera 10. sayının 31. sayfasındaki jenerikle başlar.

okgizlijenerik242.jpg


Sayının kapağı usta Aslan Şükür'ün fırçasından çıkmış. Olga ile olan tüm maceraların sayı kapakları da yine ustanın imzasını taşıyor.

010lmnoktasnadoruokgizli.jpg


11. sayıdaki Gizli Görev başlıklı bölümle kahramanımızın Rusya'daki serüveni devam eder.

011gizligrev.jpg


Bu sayıda Volkan'ın Olga ile efsanevi tanışma sayfası yeralır.

gizligrevsayfa9243.jpg


Volkan ve Olga'nın tatlı atışmalarına tanık oluruz.

gizligrevsayfa31244.jpg


12. sayıda Volkan Rusya'da suikaste uğrar. Zaten sayının başlığı da "Volkan'a Suikast"tir.

012volkanasuikast.jpg


Bu arada Olga ile sevgili olurlar.

volkanasuikastsayfa29245.jpg


13. Sayı : Dokuz Canlı Adam. Volkan CIA ajanları tarafından bıçaklanır.

013dokuzcanladam.jpg


Hastaneye yatan Volkan, Olga'yı arar.

dokuzcanladam28246.jpg


14. Sayı'daki Hain başlıklı bölümle Olga ile ilk macerayı bitiriyoruz.

014hainfirargecesi.jpg


Tabii hainin kimliği bizi biraz üzse de olaylar farklı yönde gelişecektir.

hainsayfa10247.jpg


Aynı sayıda başlayan Firar Gecesi isimli macera, Çok Gizli'nin devamı niteliğini taşır ve Volkan'ın efsanevi maceralarındandır.

firargecesijenerik249.jpg


Hikayenin girişindeki 4 sayfalık Olga-Volkan aşkına şahit olduktan sonra Olga'dan geçici olarak ayrılıyoruz. Tabii Volkan'a veda etmek Olga gibi güçlü bir kadını bile zorlar.

firargecesisayfa17248.jpg


Devamı Gelecek Mesajda
 
Son düzenleme:

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Volkan'ın Olga ile ikinci karşılaşması Gizli Hava Kuvvetleri isimli maceranın devamı olan Moskova Yolcusu isimli macerasında yeralır. Kahramanımızın yolu bir kez daha Rus topraklarından geçer.

moskovayolcusujenerik250.jpg


Macera 56. sayıda başlar.

056nkleerdarbemoskovayolcusu.jpg


Çin sınırındaki görevlerini bitiren pilotlar Rus görevlilerince yakalanmaya çalışırlar. 57. sayı, Kaçaklar.

057kaaklar.jpg


Rus topraklarında ölümüne bir kaçıp kovalamacaya tutulan Volkan'ın burada güvenebileceği tek bir kişi vardır. Olga! Derhal Moskova'ya geçerek Olga ile yeniden buluşur. Olga Volkan'ı yeniden gördüğü için mutludur.

kaaklarsayfa33251.jpg


Olga Volkan'ın Rusya'dan kaçışı için sürpriz bir dosttan yardım sağlar. Ama ne sürpriz. Zaten bölüm başlığının Adı da Eski Düşman Yeni Dost'tur.

058eskidmanyenidost.jpg


Olga ile yeniden buluşmanın tadını çıkarırlar.

eskidmanyenidostsayfa14252.jpg


ve yine ayrılık...

eskidmanyenidostyenidenayrlk253.jpg


Volkan, Olga ile bundan sonra bir kez daha karşılaşacak. Ama hayatının belki de en zor günlerini geçirecek. Volkan'ı ilk ve son defa gözyaşı dökerken göreceğiz.

Devamı Gelecek Mesajda
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Volkan'ın Olga ile son buluşması, 81. sayıda başlayan Hedefteki Kadın isimli macerada yaşanır. Soğuk savaş döneminin en hüzünlü trajedilerinden birine sahne olan maceranın ilk ikisinin aksine karanlık bir havası vardır.

hedeftekikadnjenerik254.jpg


81 sayının yeraldığı 25 numaralı albümün kapağı.

25fasikl8183.jpg


82. sayı, Karlı Dağdaki Buluşma. Burada Volkan'a yeni görevi bildirilir. Volkan görevine konu olan kişiyi duyduğunda zihni eskilere gider.

karldadabuluma4255.jpg


Volkan dostları çağırdığında geri çevirmez. Hele Olga'yı. Asla! Yine vurulmuş hastanede yatıyor olsa bile.

karldadabuluma33256.jpg


83 sayı Akdeniz'de Fırtına'da Olga hayatta güvenebileceği tek kişinin kim olduğunu anlar.

benikurtaracanainanyorum257.jpg


Hikaye 84, 85 ve 86. sayılarda devam eder. Bu sayıları içeren 26 numaralı albümün kapağı, aynı zamanda 85 numaralı sayının da kapağıdır.

26fasikl8486.jpg


Atom Denizaltısı isimli 84. sayıda maceranın bir diğer anıt kahramanı Ranger Atom Denizaltısı Kaptanı Blair'le birlkte oluruz.

kpatanblair259.jpg


Volkan Olga'sına verdiği sözü tutar.

kurtulu258.jpg


Bu hikayede Ali Recan, Olga'nın kişiliğinde sistemleri sorgular.

sistemisorgulama260.jpg


Sistemlerin bozulan çarklarını düzeltmek te yine kahramanların işidir.

sistemikurtarma261.jpg


ve trajik final. Olga ve cesur kaptandan sonsuza dek ayrılık.

lmdenkorkmayanlar262.jpg


Volkan maceralarında sadece bir defa, sevgili Olga'sı için gözyaşı döker. Kimbilir belki bizim de gözlerimiz onunla birlikte nemlenmiştir.

son263.jpg


Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,927
İstanbul
Mükemmel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık Lami ağabeycim. Sayenizde kendimizi güzel bir nostalji fırtınası içinde buluyoruz. Bu arada Aslan Şükür imzalı kapaklar da hemen kendisini belli ediyor. :) Sevgi ve saygı ile..
 
Üst