Kuzeyden Gelen Ölüm

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Yüzbaşı Volkan’ın Kuzeyden Gelen Ölüm isimli macerasının giriş sekansları, ilginçtir. Soğuk savaş dönemi üzerine oturtulmuş müthiş bir fikrin hayata geçirilmiş hali gibidir. Kuzeydoğu sınırlarından içeri, kimliği belirsiz bir uçak girer. Derhal verilen Scramble(ani uçuş alarmı) üzerine, Yüzbaşı Volkan ve Üsteğmen Selçuk’un kullandığı da dahil olmak üzere, iki Fantom havalanır. Gelen uçak, Rus yapımı bir Mig-25 Foxbat’tır. Yani o yıllarda dünyanın en hızlı ve en iyi uçağı diye bilinen bir uçak!

Türk fantomları, Foxbat’ı havada karşılarlar. Foxbat, türk Fantomlarının yanından saatte 3000km’den fazla bir süratle geçip gider. Fantomlar, Mac 2,27’yle uçmalarına rağmen muhteşem Foxbat’a yetişemezler.

Foxbat, daha sonra Kocaeli’nde yer alan bir çevre yolu inşaatına iniş yapar. Pilot uçaktan çıkarak son süratle kaçar. Arkasından Volkan ve Selçuk’un kullandığı Fantom, yine aynı yola Foxbat’ın yanına iniş yapar.

Mig’in türk uçaklarını sıyırıp geçmesi otoyola iniş yapması çizim ve kurgu açısından mükemmel bir maceranın müjdesini verir bize. Ortalıkta sıkı bir aksiyonun olağanüstü gerginliği hissedilir. Uçakların otoyol gibi “gözle görülür elle tutulur” bir alana inmesi, okuyucunun ağzının sularının akmasına yol açar neredeyse. O yılların Uzay 1999 vb bilim kurgu dizilerinin maketli bilim kurgu havası vardır sanki. Özellikle Fantom’un otoyola inerken sanki dikine iniş yapan bir uzay aracı gibi dizayn edilmesi dikkat çekicidir.

Öykünün girişi, insanı gererek havaya sokar. Hakkında fazla bir şey bilinmeyen bir ülkeden topraklarımıza süper bir uçan araç giriş yapmış ve "arabayı garaja park eder gibi" otoyola inen esrarengiz pilot, kayıplara karışmıştır.

Öykünün bundan sonrasında, sıkı bir takip, gerilim aksiyon ve derinlikli bir yaklaşım bekliyor insan. Ancak, o muhteşem girişin ardından pilotun kendisi gibi öyküde de bir çöküş başlar. Son derece sıradan bir takip, çok seviyesiz bir kurgu ile devam ettirilmiş, sanki hikaye zorla bitirilmeye çalışılmış gibidir. Güzelim giriş bir miktar harcanmışa benzer. Sovyetler Birliği gibi bir coğrafyadan Türkiye’ye bir uçak ve son derece ölümcül biyolojik silahları kaçırmayı başarabilen çok becerikli bir adam, sıradan Holywood filmlerindeki sapık serserilere dönüştürülmüştür. Oysa Binbaşı Aleksoviç’ten Predator filmindeki gibi muhteşem bir düşman yaratılabilirdi diye düşünüyorum. Ve öykünün gidişatı da çok değişik boyutlarda sıkı ve derinlikli bir kurgu ile birleştirilebilirdi.

Yine de çok iyi girişiyle Volkan’ın güzel maceralarından biri olmayı hak eden bu öyküyü dün yeniden okudum. Bazan oturup bu öykünün Türkiye bölümlerini yeniden yazmayı düşündüğüm oluyor. Fena fakir değil aslında…

Maceranın Yayın Kronolojisi:
Tay Yayınları,
Fasikül : 21(26.11.1976)-23(10.12.1976)
Albüm : 7-8

Alfa Yayınları,
Fasikül : 54-55 (Cilt 24)

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
İlginç başlangıçların durağan ve sıradan öykülere dönüşmesi bir çok öyküde başımıza geliyor. Senaryo yazarı geri planda kalınca onlar da bunu normal kabul ediyor sanırım.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Bu müthiş maceranın jenerik sayfası.
kuzeydengelenlm.jpg



Kuzeyden Gelen Ölüm, 2.Bölüm:Kızıl Ölüm Çiçeği'nin yeraldığı 22. sayının Aslan Şükür imzalı kapağı.
022kzllmiei.jpg



Kuzeyden Gelen Ölüm, 3. Bölüm : Sapık. Kapak illüstrasyonu : Aslan Şükür
023sapkmaceraadam.jpg



Öykü, Alfa Yayınları 24. ciltte de tekrar yayınlandı.
24fasikl5455.jpg



Kuzeyden Gelen Ölüm, 21. fasikülün yer aldığı 7 numaralı albümde başlar. 21 numaralı fasikül ve Albüm 7 aynı kapağa sahiptir.
07fasikl1921.jpg



Bu güzel fotoları yüklemem için bana rehberlik eden sevgili Ali(Büyük Beyaz)'ye teşekkür ederim.

Selamlar
Lami
 
Son düzenleme:
Üst