Yüzbaşı Volkan Güzel Kaptan'a Karşı

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Yüzbaşı Volkan, Türk çizgi romancılığmızda pek rastlanmayan team-up maceralarıyla da (farklı çizgi roman kahramanlarının aynı macerada biraraya gelmesi) akıllarda kalmıştır. Tabii bu team-uplar Ali Recan’ın oluşturduğu ve sevdiği evrenlerde geçtiği için biri güzel Kaptan’ımız Venüs’le, diğeri de Hem Venüs hem de Thor, Cengiz Han, Odin vb bir dizi karmaşık karakterlerle oluşturulmuştur. Zaman Yolcuları isimli ikincisi bizce pek matah olmasa da ilki yani Kaptan Venüs Yüzbaşı Volkan’a Karşı isimli, kaptan Venüs dizisinin 13. sayısında başlayıp 15. sayısında sona eren sevimlimi sevimli müthiş canayakın serüven kolay unutulur bir hikaye değildir. Yıllar önce Çizgili Hayat Kılavuzu isimli kitabımızda macerayı şöyle anlatmışım:

“Kaptan Venüs’te, Amerikan ekolü haricindeki çizgi romanlarda-en azından o dönemde-olmayan bir özellik göze çarpar. İki macerasında, başka çizgi roman kahramanlarıyla maceralar yaşar. Bunlardan ilki, belkide maceralarının bizim açımızdan en sıcakkanlı olanı, Kaptan Venüs, Yüzbaşı Volkan’a Karşı (Sayı:13-15) isimli olanıdır. Recan, iki ünlü kahramanını başarılı bir öyküde biraraya getirir. Sönmüş bir yıldız artığıyla çarpışan Venüs’ün kumanda ettiği yıldız gemisi, zaman boyunca geriye giderek yirminci yüzyıl semalarına girer ve kendilerini UFO sanan Yüzbaşı Volkan’ın yönetimindeki Starfighter’ıyla karşılaşır. Volkan’ı gemilerine ışınlayan Venüs ve ekibi çeşitli olaylardan sonra gemilerini tamir ederek Volkan’ı yakalandığı ana geri gönderirler. Sonra da kendi uzay-zamanlarına başarılı bir geri dönüş yaparlar. Bu macerada yer alan Volkan ve Venüs’ün öpüşme sahneleri, bizce unutulmazlar arasındadır. Kadın olmasına rağmen, Venüs’te feminist özelliklere pek rastlamayız. Tek tük göndermeler olsa da, bu tür yaklaşımlar, dizinin genel seyri içinde başat olamamıştır. Bu macerada bu yaklaşımlı bir örnek yer alır. Kaptan Venüs, Yüzbaşı Volkan’a Karşı macerasının girişinde, gemi tayfalarından birinin “kadın kaptan” olgusunu alaya alan konuşmalarını duyan Venüs’ün, adama “dersini verdiği” sahneler, oldukça “erkeksi”dir (sayı:14). Çizgili Hayat Kılavuzu-Venüs Başlıklı Bölüm.”

Hakikaten Volkan’ın güzel Kaptan’ımızı öptüğü sahne o yıllarda ilk gençlik dönemlerimizi yaşayan bizler için unutulmazdı. Öylesine güzelmişki bakın hala heyecanlanıyoruz. Gerçi bu kareyle Venüs sevgilisi Orion’a biraz ihanet etmiştir ama Orion’un rakibi de Volkan’dır yani. Hiç şansı yoktur garibin.

Hikaye Star Trek(Uzay Yolu) dizisinin 1. sezonunun 20. bölümü olan Tomorrow Is Yesterday(Yarın Artık Dündür) isimli bölümünden birebir uyarlamadır. Dizideki Starfighter pilotu Volkan olmuştur, Atılgan’ın yerini de Kaptan Venüs’ün Kartal’ı almıştır. Bu vesileyle “Venüs-Volkan hikayelerine de senaristlik yapma şansı yakalamış” olan Uzay Yolu’nun emektar senaristi D.C. (Dorothy Catherine) Fontana’yı da anmış olalım.

Kaptan Venüs Yüzbaşı Volkan’a Karşı, Volkan’ın 4 adet bilim kurgu(yaklaşımlı) maceralarınn, (diğerleri Hayalet Denizaltı, Uçan Daire’nin Sırrı, Uzay Fedaileri) en iyisidir. Çünkü sadece bu macerada güzel Kaptan’ımız Volkan’a eşlik etmiştir. Gerisi “hikaye”dir.

Selamlar
Lami Tiryaki
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,517
Lami bey teşekür ederim. Sayenizde bilmediklerimizi öğreniyoruz. Rahmetliyi lise öğrencisi iken tanıma fırsatım olmuştu. O zamanki kullandığımız tabirle arak kareler ve arak hikayeler kullanmış olsa da, bana göre bir üslubu olan çizgi roman yapmayı başarmıştır. Ali Recan'ın elinde yetenekli çok çizer olsaydı Türkiye'nin Stan Lee'si olabilceğini düşünüyorum. Elbette bu artık mümkün değil. Bizde ekip çalışması yapcak insan bulunmadığı bunları bir araya getirecek bir sermaye de olmadığına göre imkan da kalmamış gibi.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Kaptan Venüs Yüzbaşı Volkan'a Karşı isimli öykü, 19.01.1979 tarihli Kaptan Venüs 13 numaralı fasikül'de başlar. Emre Çıldır tarafından renklendirilen maceranın jenerik sayfası.

kaptanvenusyuzbasivolkanakarsi.jpg



19 Ocak 1979-02 Şubat 1979 tarihleri arasında 13, 14 ve 15. sayılarda yayınlanan maceranın yeraldığı fasiküllerin tamamı 5 numaralı cildin içinde yeralıyor.

venscilt5fasikl1315.jpg



O yıllarda bizlere kapak keyfini doyasıya yaşatan Alfa Yayınlarının 5. cildinin arka kapağı. Her iki kapağın illüstrasyonu Yalçın Dağlı'ya ait.

kaptanvenscilt5.jpg



26 Ocak 1979 tarihli 14. sayı ile 5. cilt aynı kapak illsütrasyonuna sahip.

14gemiinkahraman.jpg



Bu sayının jenerik karesinde Ali Recan iki kahramanını ölümsüzleştirmek istemiş sanki.

volkanvens294.jpg



Ve 14 .sayının arka kapağı. Çizimde yine Yalçın Dağlı ustanın imzası var.

kaptanvensfasikl14.jpg



Venüs ve Volkan'ın öpüşmesi. Ayrılık sahnesi. 15. sayı Zamanda Yolculuk bölümünün son sayfaları.

volkanvens1295.jpg



15. sayıda bundan sonra Yeraltı Dünyası isimli macera başlar. Volkan'ımız Venüs'ümüzün hatıralarında kalır...

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Üst