Son Havadis'te Başlayan Macera...

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Yüzbaşı Volkan'ın Kafkas Dağları'nda Ölüm isimli öyküsü, ilk kez 1972 yılında Son Havadis Gazetesi'nde tefrika olarak yayınlanmıştır. Jenerik dahil 81 sayfalık Ali Recan'ın yazıp çizdiği öyküde Yüzbaşı Volkan'ın karakteri, yaşadığı evren ve diğer detaylara ait temeller yer alır. Öykünün 22. sayfası nedense albümlerde ve dergilerde yer almaz. "kayıp sayfa"nın akıbeti hakkında fikir edinebilmek için Son Havadis Gazetesi'nin ilgili sayısına bakmak gerekir. Yüzbaşı Volkan'ın ilk macerası olması açısından oldukça önem arz eden öykü, daha sonra 15.09.1975-19.12.1975 tarihleri arasında, Tay Yayınları tarafından yayınlanan Bonanza dergilerinin 16-30. sayılarında yayınlanmıştır. Sonraki dönemlerde Alfa Yayinları'nın birinci serisinin 6-9. sayılarında da tekrar edilmiştir.

Kafkas Dağları'nda Ölüm'ü hariç tutarsak, aslında Volkan maceralarına esin kaynağı olan bir başka öykü, Mehmetçik Kıbrıs'ta isimli yine Bonanza dergilerinin 14.07.1975-15.09.1975 tarihlerinde, 7-16. sayıları arasında yayınlanan yarı belgesel nitelikteki maceradır. Giriş kısımlarında yer alan belgesel kareler, dikkat çekicidir. İngiliz başbakanının zamanın Türk başbakanı Bülent Ecevit'e yönelttiği, "savaş gemileri sizi engellerse ne yapacaksınız?" sorusuna Bülent Ecevit'in verdiği, "yanlarından geçer gideriz" cevabının olduğu sekanslar gibi ilginç bölümler vardır. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında keşif görevine çıkan bir Türk timinin başından geçenlerin anlatıldığı öyküdeki Teğmen Metin karakteri, daha sonra Yüzbaşı Volkan'a dönüştürülerek Yedi Korkusuz Komando isimli Kıbrıs üçlemesinin üçüncü öyküsü oluşturulmuştur. Bu yapılırken, Yedi Korkusuz Komando'nun girişindeki belgesel bölümler kaldırılarak girişteki olaylar bir miktar değiştirilmiş öykü tipik bir Volkan macerasına hazırlanmıştır. Mehmetçik Kıbrıs'ta, Ali Recan'ın Kafkas Dağları'nda Ölüm sonrası ve Yüzbaşı Volkan dizisi arasında yayınlanmış bütünlük arz eden Volkan harici tek çizgi roman çalışması olup, başka bir yerde tekrarı yapılmamış olması açısından oldukça önemli bir çalışmadır.

Yüzbaşı Volkan maceraları, ilk olarak Kafkas Dağları'nda Ölüm, Akrep Yuvası ve Karanlığın Savaşçısı başlıklı üç öyküsüyle Bonanza dergilerinde boy göstermiştir. Büyük sayfa yapısına sahip bu öyküler, edisyonu açısından farklı ve kıymetlidir. Ayrıca Karanlığın Savaşçısı isimli öykünün jenerik sayfası daha sonra Alfa döneminde değiştirilmiştir. Tay döneminde 128 sayi-40 cilt şeklinde yayınına devam eden Volkan, 1978 sonundan itibaren Alfa Yayınları'na transfer oldu. Bu dönemde sayısız seri başlatıldı ve Volkan maceraları sürekli sil baştan yeniden yayınlandı. Daha sonra Tercüman Çocuk ve Türkiye Çocuk dergilerinde de ilk maceraları-bir miktar sansürlenerek-tekrar edildi. 2000'li yıllardaki bir ara donem Alfa tekrarından sonra günümüzde Merlin Yayınlarınca yine sil baştan tekrar yayınlanmaya çalışıldı, ancak 5. sayıdan öteye gidemedi.

Volkan'ın sürekli sil baştan tekrar edilmesi, genellikle ilk dönem Son İmdat Çağrısı, Hayalet Denizaltı, Ay'da Vuruşanlar, Zafere Uçuş gibi maceralarının tekrar tekrar yayınlanması gibi talihsiz bir durum ortaya çıkarmıştır. Sonraki dönemlerde yayınlanan Paralı Askerler, Gizli Hava Kuvvetleri, Moskova Yolcusu, Rüşvet, Asi Pilotlar gibi güzel maceralar çok az tekrar edilmiş ön plana çıkamamıştır. günümüzde Tommiks Teksas vb gibi Volkan'ın da temiz ve güzel bir edisyonla tüm maceralarının tekrarına ihtiyaç vardır. Aksi takdirde tüm maceraların toparlanabilmesi için Bonanza maceraları, Tay Volkanlar, Alfa Volkanlar, 1997 tarihli 4 sayılık renkli Karanlığın Kartalları(macera yarım kalmıştır), Kaptan Venüs Yüzbaşı Volkan'a Karşı ve Zamanın Sonundaki Tapınak isimli içinde Volkan'ın konuk kahraman olarak yer aldığı Venüs ciltlerini bir araya getirmek gerekmektedir. Bu da zahmetli bir koleksiyonculuk uğraşı gerektirir.

Elimizde Yüzbaşı Volkan gibi bitmiş, kendi içinde bütünlüğü olan detayları incelenebilir ve tarihin tozlu raflarında kaybolmamış bir seri mevcut. Bence bu dizi, günahıyla sevabıyla üzerinde etraflı bir çalışmayı hak ediyor...

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:
Üst