Karanlığın Kartalları

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
1997’de hazırlanıp piyasaya sürülen Yüzbaşı Volkan’ın Karanlığın Kartalları isimli renkli macerası Ali Recan ve Yüzbaşı Volkan külliyatında önemli bir dönüm noktasını (yoksa bitiş noktası mı desek?) temsil eder.

1990’larda durgunluğa giren çizgi roman piyasasında yeni yayın oranı gittikçe azalıp, çizgi romanın gündeminin gazete ekleriyle belirlendiği günlerde Ali abi her zamanki gibi bir şeyler üretmenin peşindedir. Alfa’nın eski sayılarının ve Bilka yayınlarının bayilerde vb mekanlarda çokça boy gösterdiği bir dönemde, 90’ların ortalarında, AD Yayıncılık fumetti çizgi romanları yayınlamaya başlar ve piyasayı ilk canlandıran yayınevi olur. Yaşadığı her dönemde kafasında sürekli olarak piyasa analizi ve fikir jimnastiği yapan Ali Recan’ın bu gidişte katkısı olmaması düşünülemezdi elbette. Esas oğlu Volkan’ı derhal yeniden piyasaya sürdü. Volkan’ın maceralarının günlük siyasi ve sosyal olaylara dayanan senaryo yapısı aynen korundu ve ortaya Karanlığın Kartalları çıktı. Dönemin popüler siyasi skandalı Susurluk olayı, bu çalışmaya deyim yerindeyse “cuk oturmuştu”. Tamamı bilgisayarda hazırlanmış, tamamı eski maceralardaki karakterler-bazı kareler birebir kullanılmış-kullanılarak daha basit bir kolajla oluşturulup piyasaya sürüldü. Çizimlerin neredeyse tamamının hazır medya kullanılarak yapıldığını bir keanara bırakırsak, macera oldukça esaslı bir altyapıya sahiptir. Volkan eski arkadaşı Metin karakteri vasıtasıyla Susurluk skandalının merkezine “jet hızıyla” oturtulmuştur. Girişteki klişe “it dalaşı” sekansını geçtikten sonra, motosiklet kullanan, daha çağdaş yepyeni bir Funda karşılar bizi. Volkan’la ilişkisi de ilerlemiştir bu arada. Metin’le buluşma, üç silahşörlerle çatışma vs derken kahramanımız bir anda kendisini Susurluk skandalının merkezindeki kilit adam olarak bulur. Bundan sonra devlet içinde ve dışında yuvalanmış şer odakları Volkan’ın yeni uğraşı olacaktı. Ama olmadı. Macera yarım kaldı...

Maceranın çizim özellikleri, sayfa sayısı, yayının kalitesi, fiyatı vs derken bu işte Ali Recan’ın tek başına olduğu açık seçik bellidir. Eski çizer ekibi desteği, yayınevi desteği vs yoktur. Yokluk içinde çıktığı belli bu yayın denemesinde Volkan’ımız bir kez daha Yeni Dünya Düzeni’ne yenik düşmüştür. 4. sayının sonunda yayınına son verilir. Ali Recan’ın sunuş yazılarından anlaşıldığı kadarıyla 12 sayılık hazırlanan macera 50 küsur sayfa sürmüştür sadece. Bahsedilen 12 sayının 20 sayfalık mı yoksa yayındaki gibi 8 sayfalık 12 sayı mı olduğu da belirsizdir.

Ali abi alışık oduğumuz üzere tek bir kahramana dayalı yayın yerine karma yayını tercih etmiş ve Volkan’ının yanına en sevdiği ikinci kahramanını Conan’ı yerleştirmiştir. Bu konuyla ilgili kendisiyle sohbet etme imkanım da oldu. Bunu başka bir yazıda anlatırım. Ancak Karanlığın Kartalları, yayınlandığı geçiş döneminde Ali Recan’ın girişimci kararlılığını yansıtan ve hikaye olarakta oldukça hoş, yeni ve çağdaş bir hikayedir. Eminim Ali abi yeterli maddi desteği bulsa bu macera çok daha farklı olarak çıkardı ortaya. Üstelik yarım da kalmazdı. Daha sonra piyasanın yeni şekillendiği yıllarda Volkan Arşiv Serisi’ni yayınlarken Karanlığın Kartalları’na bir daha dönüş yapmadı. Ancak Karanlığın Kartalları, Yüzbaşı Volkan’ın yarım da olsa son macerası olması, Tercüman ve Türkiye Çocuk dönemlerini saymazsak ilk defa büyük boy renkli olarak yayınlanması, günümüzden ögeler taşıması vb özellikleri itibariyle diğer Volkan hikayelerinden ayrılır. Hikayedeki Veli Küçük, Abdullah Çatlı, üç silahşör polisler’e yapılan detaylı ve cesur göndermeleri, Ali Recan’ın devlet hizmetinde edindiği bilgileri bu macerada kullanmaya kararlı olduğunu da göstermektedir.

Arşiv Serisi’ni saymazsak, Karanlığın Kartalları Yüzbaşı Volkan döneminin kapanış hikayesidir. Gönül isterdiki Türkiye’nin bilimum yazar çizer takımı bu görkemli bitişe destek versin, ortaya muhteşem bir Volkan jübilesi çıksın. Ben böyle bir senaryo yazılım ekibinde olmayı çok isterdim mesela. Ne hayaller... Ama eminim Ali abi Karanlığın Kartalları’nı yazarken bir jübile değil, yeni bir balangıç yaptığını düşünüyordu. O sürekli işleyen beyninde kimbilir ne yeni fikirler üretip duruyordu. Nereden bilsin fikirlerin kaynadığı o beyninde onu 5 yıl sonra öldürecek kötülüğün yuvalandığını!..

Karanlığın Kartalları, bir anlamda o en kötü edisyonuyla Volkan’ın en önemli macerasıdır aslında. Ali abi’nin bize son Yüzbaşı Volkan hatırasıdır. Elinde olanlar kıymetini bilsinler.

Selamlar
Lami
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Tim Burton'un filmlerini hiç kaçırmam.
Bir filmi vardı "Ed Wood" diye 1994'te çekilmiş.Çok kötü filmler çeken Ed Wood
hakkındadır bu film...Filmi izleyince o yönetmeni çok sevdiğiniz gibi "kötü" filmlerini de
merak ediyorsunuz...
Sevgili Lami Tiryaki üstadın yazısını okuduktan sonra hem Ali Recan'ı bir kez daha
saygı ve sevgiyle anmış olduk hem de
"Allahtan forumda mevcut olan) "Karanlığın Kartalları" macerasını hemen okuma isteği oluştu.
Yüreğinize,kaleminize sağlık üstat...
 
Üst