Babalar, Evlatl(ık)ar ve Kızılmaske

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Babalar, Evlatl(ık)lar ve Kızılmaske

Fantom, bir aile geleneğine sahip nadir çizgi kahramanlardandır. Dostumuzun dünyasında onu –ve dahi atalarını-büyüten, soyunu sopunu öğreten, yaşamının anlamlı olmasını sağlayan bir baba, anne, dede her zaman var olmuştur. Kızılmaske, özellikle klasik çizgi romanlarda karşımıza en sık çıkan şablonlardan olan “yetim kahraman” kavramından, çok keskin bir şekilde ayrılır. Şöyle bir incelersek;

Jeriko (orijinial adıyla Jesus) daha ilk macerası İntikam Yemini’nde öksüz kalmasının, kendisini evlatlık alan Arrapaho yerlilerinin hikayesini anlatır. Tabii arkasından “katledilen ebeveynlerinin intikamının alınması” şablonu gelir. Kripton’dan gelip dünyamıza yerleşen Clark, çizgi roman tarihinin belkide en eski evlatlık hikayesini işler. Üstelik gezegeni yok olduğu için alacağı bir intikamı bile ol(a)mayan bir yetim. Tarkan’ın bana göre en etkileyici, en unutulmaz macerası Gümüş Eyer, başlı başına bir öksüzlük, evlatlık ve intikam hikayesi harikasıdır. Üstelik kahramanımızı büyütüp bakan üvey ailesi insan değil kurtlardır. Birlikte büyüdüğü biride “Atıl Kurt” diye dalga geçtiğimiz can yoldaşı olmuştur. Oysa o kurt, Tarkan’ın Gümüş Eyer’ini okuyupta gözyaşı dökmemenin çok zor olduğu bir trajedinin üç tanığından biridir. Kimbilir bu klişenin altında da Burne Hogarth’ın Tarzan’ı yatıyordur belkide. Tommiks (küçük kızımın deyişiyle “Tomik” :) ), çoğu macerasında Konyakçı’nın büyüttüğü bir yetim olduğunu dile getirir. Ancak esseGesse, maceralarda geçmişiyle ilgili pekte fazla bir ipucu vermez. Karaoğlan’ımız babası hayatta olmasına rağmen bir şekilde babasının değil Baysungar alayının yetiştirmesidir. Acaba o yüzden mi Baybora’ya baba yerine sürekli “Baybora” der? Örnekler çoğaltılabilir. Kimi yetimi, kör olduğu halde bir rahip büyütüp avukat yapmıştır, kimini ailenin uşağı büyütmüş işlerin başına geçmesini sağlamıştır. Ama onlar hep kahraman olmayı seçmişlerdir.

Fantom’a gelirsek, katıksız biçimde evlatlık alınan değil, evlatlık alan, evladı olan bir kahramandır. Bu yüzden benim için en “baba” kahramandır ve bu yönüyle de yeri kolay doldurulamaz bir karakterdir. Tom ve Reks isimli evlatlıkları hepimizce malum. Ama sadece Şeytanın Öyküsü’nü okuyanlar aslında Şeytan’ın da onun evlatlığı olduğunu bilirler. Öyleki Şeytan’ın ailesi bir şekilde dostumuzun ölümüne neden olabilecekken. Eden Adası’nda bakılan bir dizi hayvan dünyanın herhalde en şanslı evlatlık alınan yaratıklarıdır. Bunların arasında bir dinazor “Steggy” bile vardır. İşin boyutunu büyütüp aslında tüm orman popülasyonunu onun evlatları sayabiliriz.

Fantom, diğer kahramanlar gibi evlatlık alınan değil evlat edinen birisi olduğu için onun hayata ve sorumluluklarına bakışı çok daha farklı, çok daha hümanisttir. Öyle olmak zorundadır. Ettiği bir İntikam Yemini yoktur. Tam tersine zevki için bir yerlinin ölümüne neden olan bir kötü polisi bile timsahların kaynadığı bir ırmakta ölümden kurtarıp, öldürdüğü yerlinin kabilesinde ömür boyu gönüllü çalışmasına katkı sağlayarak bir çeşit suç rehabilitasyonuna bile soyunabilen üstün bir insandır(Kötü Şaka, Tay 273-274). Böylesine bir büyüklük, “soğukkanlı evlatlık kahramanlardan” çok farklı olarak çok büyük fedakarlık isteyen, öyle her babayiğidin anlayamayacağı “baba bir karakter” ister. Böylesine yoğun bir babalık sorumluluğu altında olan bir kahraman ister istemez bizim gönlümüzün baş köşesinin babası olmayı da hakediyor. Kimin kimi soyduğu, ezdiği, öldürdüğü belli olmayan, kapital kapmak uğruna en sıkı ideallerin ve idealistlerin tek tek yere düştüğü gerçek dünyamızda böylesine baba kahramanlara o kadar çok ihtiyaç varki. Dilerim hiç olmazsa sanal dünyamızdan Kızılmaske’miz asla eksik olmaz.

Selamlar
Lami
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,679
İstanbul
Kızılmaske'nin baba figürüyle diğer kahramanlara göre daha fazla özdeşleşmesinin birkaç başka sebebi daha var bence. Bir kere sahiden baba... Üstelik ikiz çocuk babası. Aklıma gerçekten de baba olan Teks'ten başka bir kahraman daha gelmiyor. Öte yandan yüzünü gizleyen maskesi nedeniyle yaşı hakkında çok fazla bilgi sahibi olamıyoruz ve duruşu, ciddiyeti itibariyle görece yaşlı bir insan görüntüsü veriyor. Tom Miks'in, Kaptan Swing'in temiz ve genç yüzünün onda olup olmadığını bilmiyoruz. Tolga'nın ya da Mister No'nun çapkınlığı da yok onda.

Ama bir anne ya da babaları olmadan büyüseler dahi diğer kahramanlarımız arasında da en az Kızılmaske kadar hümanist olanlar var. Bir Örümcek Adam böyle birisi mesela. Ya da Mister No'nun hümanistliğini kim sorgulayabilir ki?

Üstad, eğlenceli ve keyifli yazılarını zevkle okuyorum. Teşekkürler...
 
Üst