esseGesse Teksas'ta Kızılmaske Esintisi

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
esseGesse Teksas Çelik Blek (Il Grande Blek) ve Fantom maceraları arasında ormandaki hakimiyeti, kurulu düzeni korumaları gibi biraz zorlamayla da olsa bir takım benzerliklerden sözedilebilir. Ancak bir tanesi varki bu kadar benzerliğe şapka çıkartılır...

esseGesse yapımı “YARASA” başlıklı Teksas macerası, Hoz kaynaklı orijinal sıralamada 16. sıraya denk gelir. Aşağı yukarı 74 sayfalık bu macera aslında yaklaşık 150 sayfa civarında süren bir sonraki hikayede devam eder ve tüm 6. cilde yayılan devasa bir bütünlemeye dönüşür. Blek ve arkadaşlarına kök söktüren esaslı kötü adamlardandır Yarasa. Pelerinli, kara cübbeli, kapişonlu kimliği meçhul ve oldukça zeki olan bu şahsın önemli bir özelliği rakiplerini sol yumruğuyla saf dışı ederken suratlarına yumruğundaki yüzükle kocaman bir “GB” işareti bırakıyor olmasıdır. Tıpkı Fantom’un kötülük mührü gibi sevgili Yarasa’mız da patakladığı kimselerin suratına esaslı bir işaret bırakmaktadır. Macera içinde Profesör Öklitus’da bu işaretten nasibini alanlar arasındadır.

Maceranın yazıldığı 50’li yılların ortası ya da 60’ların başındaki The Phantom maceralarında Kızılmaske’nin “kötülük mührü uygulaması” yapıp yapmadığını hatırlamıyorum ama esseGesse ve Lee Falk arasında biraz ters yönde ve sevimli bir benzerlik sözkonusu. Esinlenme var mıdır bilemem. Varsa da çok hoş olmuş, gülümseyerek okudum Yarasa’yı. Ha, bu arada Yarasa dediğimde oldukça hoş bir macera. Su gibi okunup gidiyor, tavsiye ederim.

Yayın Kronolojisi(ulaşabildiklerim):
1-Ceylan, Hey Teksas, Fasikül No:18’de başlıyor, 1968
2-Ceylan Teksas, Beyaz Kapaklı Seri, Sayı:15’de başlıyor, 1982
3-Milliyet Gazetesi Eki, Teksas Sayı:1-3, 1997
4-Hozcomics, Teksas Sayı:6, Haziran 2005

Selamlar
Lami
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,642
Teksas'ta Yarasa, Tommiks'te Binbirsurat, kahramanlarımızın en zorlu düşmanları oldular.

Hoz'un ciltlerinde bildiğim kadar tam cildi kapsayan tek macera bu düşmanlara aittir.

Bu iki cilt, bence harika essegesse'nin en harikasıdır. Defalarca okumaktan bıkmadım, bıkmam.

Söz açılmışken, Teksas Tommiksle gözümü açtığım çizgi roman dünyasında, Hoz'a gelinceye kadar sıralı, düzenli yayınları yapılmamıştı. İlk kez Hoz Comics sayesinde tüm essegesseleri bir arada ve düzenli okumak, biriktirmek nasip oldu. Hoz Comics'e ne kadar teşekkür etsem azdır.

Bir kaç gün önce diyarda paylaşılan bir Kızılmaske kapağı, bana bir Teksas kapağını anımsatmıştı. Lami Tiryaki'nin ilginç tespiti onu tekrar anımsattı bana.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Teksas'ta Söz açılmışken, Teksas Tommiksle gözümü açtığım çizgi roman dünyasında, Hoz'a gelinceye kadar sıralı, düzenli yayınları yapılmamıştı. İlk kez Hoz Comics sayesinde tüm essegesseleri bir arada ve düzenli okumak, biriktirmek nasip oldu. Hoz Comics'e ne kadar teşekkür etsem azdır.
.

Dostum, 70'lerin ortasında 363 sayı süren Oval Seri'de hem Teksas hem Tommiks'e ait iki defa esseGesse macera başlangıç ve bitişlerini tespit ettim. Ancak sayıların hepsine sahip olmadığım için aralara frankofonların serpiştirilmediğinden emin değilim. Üstelik fasikül numaralarında düzensizlik var. Hangi serilerden ciltlendiği belli değil(hatta bazı kısımlarının eski serilerden ciltlendiğinden bile şüpheliyim:S). Emin olduğum tek dizi Beyaz kapaklı dizidir. 1. sayıda başlayan esseGesse Teksas maceraları 70'li sayılarda Hoz'un yayınladığı 95. sıradaki son macerayı da içerir biçimde yayınlanmıştır. Sonraki sayılarda frankofon Teksas'larla yoluna devam etmiştir. Bu serinin de düzensiz olmasına sebep kapak tasarımlarıdır. Başlarda Serdar Hızlı, Yücel gibi yerli çizerlerin çizdiği şeffaf kapaklarla yola çıkmışken 30'lu sayılarda beyaz kapağa dönüş yapılır. Çoğunda da orijinal kapak illüstrasyonları kullanılır. Seri sonunda yine yerli çizerlere dönüş yapılır. Kapak detaylarını bilmeyen koleksiyoncular beyaz dizinin ilk sayılarını epey aramışlardır:) Hoz bu açıdan gerçekten takdire şayan bir iş yapmıştır. Ah bir de renkli seri şeklinde de devam edebilseydi. Renklendirmeler güzeldi hakikaten. Şimdi aklıma geldi, Ömer Muz kapaklarıyla yayınlanan 50 sayfalık son bir fasikül dizisi daha vardır. Çok hoştur. 103. sayıda 75. maceraya gelinmiştir(11 Şubat 1987). Bundan sonraki sayılar elinde olan arkadaşlar varsa esseGesse'lerin bitip bitmediğini kontrol edebilirler.

Selamlar
Lami
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,678
İstanbul
Üstad keyifli yazılarına kaldığın yerden devam ediyorsun.

İlginç bir yazıydı. Sevgili yeryüzü de tüm çalışkanlığıyla ilgili sayıyı hemen yeniledi.

Yazı eşliğinde okuyacağım "Yarasa"yı.

Teşekkür ederim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Bu bilgilendirmeden ve sohbetten bende çok keyif aldım..
yeryüzü düzenlemesi, lami tiryaki açıklaması ve sevgili profesör'ün gazı ile hemen, yeniden ve daima Teksas diyorum..
Ancak anlamadım Hoz Teksas'ı tamamen bitirmedi mi? Renkli sayılara devam edebilseydi ne demek?
Saygılar..
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Güzel bir ayrıntı yakalamışsın Lami abi . Çelik Blek'i çokta sevmem temelini pekte sağlam görmüyorum , bir avcı ama özgürlük savaşçısı görevi mi üstleniyor nasıl bir rol üstleniyor? fransızlarla ilişkisi ne ? kalelerinde nasıl cirit atıyor ? Bu gibi sebeplerden özel bir birlik oluşturup yöneten Kaptan Swing'i daha temeli sağlam buluyorum.

Ama hakkını vermek lazım yarasa macerası fumetti standartlarında üst seviye bir öykü , muhteşem bir gizem hikayesi var , yarasa kim ? o karakter mi bu karakter mi? diye okuyucunun sürekli ilgisini canlı tutuyor gerçi ihtimaller azaldıkça kim olduğunu tahmin edebiliyoruz ama yinede tempo üst seviyede . Ayrıca kimliği açığa çıksada Blek ile savaşı devam ediyor ve olay örgüleri güzel kurulduğu için hikaye kendini okutturuyor , bu Tommiks'in Binbirsurat ile sonraki karşılaşmalarında göremediğim bir özellik (sadece ilk karşılaşması bence ilgi çekici).

Malesef Yarasa ve Blek mücadelesinin sonunu göremedim , ben hikayeyi akşam eklerinde okumuştum hikaye yarıda kesildi , seneler geçti hâla sonucu bilmiyorum :D , neyse hikayenin hangi sayıdan başladığını Lami abi sayesinde öğrendik belki bir ara tamamlarım.

Bu arada yarasanın bıraktığı GB damgasının anlamı Great Britain'dir merak edenler için :D . Yarasa İngiliz ordusunun en yetenekli casusudur , emrindeki adamlara da çok sadıktır sadece bir tane adamını kurşuna dizilmek üzereyken koca Fransız kalesinden kurtarmayı başarmıştır , zekası ve kurnazlığı en büyük silahıdır ki bence kas gücünü kullanan kahramanlara karşı çıkarılabilecek en iyi düşman türü. Blek ve Yarasa harika bir eşleşmedir.
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
71,895
Ben özellikle sevgili Lami'den bu tür sohbetler rica ediyorum daha önceleri çizgi romanların 2.ve 3 sayfalarında yazılarını takip ederdim.Burada artık sevgili lamininde özel köşesi oldun.TEŞEKKÜRLER SEVGİLİ LAMİ TİRYAKİ.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Bu bilgilendirmeden ve sohbetten bende çok keyif aldım..
yeryüzü düzenlemesi, lami tiryaki açıklaması ve sevgili profesör'ün gazı ile hemen, yeniden ve daima Teksas diyorum..
Ancak anlamadım Hoz Teksas'ı tamamen bitirmedi mi? Renkli sayılara devam edebilseydi ne demek?
Saygılar..

Arkadaşlar, içten yanıtlarınız için ben de size teşekkür ederim. Siz ne kadar çok muhabbete dahil olursanız bende o kadar çok "ateşi canlı tutarım". Burada editoryal muhabbetler etmek keyifli gerçekten. Ben çizgi roman kültürü üzerine sohbet etmeyi neredeyse çizgi roman okumaktan daha çok seviyorum. Aldığım keyfi bir nebze de olsa paylaşmak aldığım keyfi bir kat arttırıyor. Güzel sohbetler için tekrar teşekkürler.

Gelelim soruna Savok Kardeş. Hoz esseGesse Teksas maceralarını bitirdi. Hatta esseGesse Magazin kitapları ve 26. ciltte tekrar ettiği "Black" hikayesiyle Çelik Blek'in yaratılış sürecini bile bastı. Ancak hatırlarsanız 2004 Haziran'ında bu işe 32 sayfalık renkli fasiküllerle başlamıştı. Kuşe kağıda basılı nefis Tommiks Teksas sayılarıydı. Ancak maliyet ve düşük satış gerkeçesiyle 14. sayılarında Tommiks ve Teksas'a 2005 yılında siyah beyaz 200 küsur sayfalık ciltler halinde renkli serinin kaldığı yerden devam etti. Üstelik ilk sayılara yeniden dönmek üzere Cilt serisini 3. sayıdan başlattı. Tüm seriyi bitirdikten sonra renkli fasiküllerde yayınlanan ilk 4 macerayı 1. ve 2. cilt halinde yayınlayarak seriyi siyah beyaz şeklinde bitirdi. O yüzden 1. ve 2. ciltlerin tarihleri diğerlerinden daha yenidir. Benzer bir uygulamayı Aksoy'dan çıkan Swingleri tekrar etmek için de yapmıştı. Siyah beyazın tadı başka tabii. Ama o renkli fasiküllerde iyiydi be. Kutu bile yapmıştı üzeri resimli...

Selamlar
Lami
 
23 Ara 2014
12
33
Çelik Blek'in ve Tommiks'in uzun süre mücadele ettiği, akıllarda kalan epey düşmanı vardı, mesela Teksas'ta Sihirbaz Kundura, Tommiks'te General Kalavera vardı. Fakat ben bunlardan birini merak ediyorum. Teksas'ta 'Yorik' adlı biri vardı, hatırladığım kadarıyla iriyarı sakallı bir adamdı. Daha sonraları onun macerasını bulamadım. Bir de dikkat ettim, daha sonra çıkan kitaplarda isimler de değişiyordu.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Sohbet başlayalı tam 2 yıl olmuş ben yeni okuyorum.
Bu da benim ayıbım olsun.
Ne hoş ne bilgilendirici bir sohbet.
Tüm katkıda bulunan dostlara çok çok teşekkürler.
Teksas'da YARASA ve Tom Miks'te BİNBİRSURAT Macreaları benim de çok severek ve defalarca okuduğum maceralardır.
Selam,sevgi ve saygılarımla...
HACILI
 
23 Ara 2014
12
33
Yarasa, Çelik Blek'in elinden yüksek bir köprüden aşağıya atlayarak kurtuluyor. Bu köprünün altına gerdiği ağ kurtarıyor onu. Blek, aşağıya inip bu ağı yerinden söküyor.
Daha sonra Blek, Yarasa'yı gene yakalıyor ve gene aynı köprüden geçerken Yarasa gene kahkaha atarak aşağıya atlıyor. Blek, o anda 'Dur atlama ağı söktüm' diyor ama o atlamış oluyor. İşte Yarasa'nın sonu böyle oluyor.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,944
23,719
Kıbrıs
Yorik bir korsan idi.Kambur diye anılan (gerçekten kambur)bir yardımcısı
vardı.Kendisi çok çirkin biri olduğundan kendisine maymun dendiğinde
çıldırıp ortalığı kırıp döken bir adamdı.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Çelik Blek'in ve Tommiks'in uzun süre mücadele ettiği, akıllarda kalan epey düşmanı vardı, mesela Teksas'ta Sihirbaz Kundura, Tommiks'te General Kalavera vardı. Fakat ben bunlardan birini merak ediyorum. Teksas'ta 'Yorik' adlı biri vardı, hatırladığım kadarıyla iriyarı sakallı bir adamdı. Daha sonraları onun macerasını bulamadım. Bir de dikkat ettim, daha sonra çıkan kitaplarda isimler de değişiyordu.

Merhaba,
Küçük bir düzeltme; "Sihirbaz Kunduro" Teksas'ta değil Tommiks'te yeralan bir kötü karakter(illüzyonist)dir (Teksas'ta da benzeri illüzyonist kötü krakterlere zaman zaman yer verilmiştir. Ancak benim favori illüzyonistim Profesör Öklitus'dur! Üstüne tanımam).

Gelelim Yorik'e. macera detayını arkadaşlar yukarıda vermişler. Hozcomics macera sıralamasında 43. maceraya denk gelir. 14. sayının 77. sayfasının 5. karesinde başlayıp kitabın sonuna kadar süren esseGesse hikayeleri arasında uzun sayılabilecek bir öyküdür. Hozcomis'te "Y'nin Esrarı" diye adlandırılan öykü Ceylan ciltlerinde "Öldüren Define" diye geçer. Maceranın bu isimleri, başlangıç karesinin olduğu sayfadan sonraki 5. sayfada yeralır. Maceranın başlangıç karesinde isim yazmaz.

Maceranın Ceylan'daki ilk tekrarları hakkında net bir bilgim yok. Yorik'e önce ünlü 363'lük Oval Seri'nin 324-325. sayılarında rastlıyoruz.

Daha Sonra Beyaz Kapaklı 130 küsur sayılık serinin 38-40. sayıları arasında yeralır. Bundan sonra kapaklarını Ömer Muz'un çizdiği 1986 tarihli 50'şer sayfalık fasiküllerden oluşan serinin 67-70. sayıları arasında da tekrarını gördüm.

Son olarak Aksoy dev albümlerin 5. sayısının 271. sayfasında başlayıp 6. cildin 132. sayfasında bitecek şekilde tekrar yayınlanmış. Burada macera ismi "Suskunluk Komplosu" şeklinde geçiyor.

Başlıklar yayınevlerine göre şöyle:

Hozcomics:
YENİ MACERA
Y'nin Esrarı
Dehşet Çetesi
Esirler
Korsanın Kızı
Hazine Adası
Greta'nın Sırrı
Sultan'ın Gözdesi
Dehşet Kasabası
Yorik'e Oyun

Ceylan Yayınları:
YENİ MACERA
Öldüren Define
Meçhul Takipçi
Greta'nın Esrarı
Yorik'in İntikamı
Sultanın Gözdesi
Korku Kasabası
Yorik İle Bir Alay
Bozgun

Aksoy Yayıncılık:
YENİ MACERA, 5.Kare
Suskunluk Komplosu
Bataklığın Efendisi
Tutsaklar
Korsanın Kızı
Hazine Adası
Greta'nın Sırrı
Sultanın Gözdesi
Yorik'e Oyun


Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,944
23,719
Kıbrıs
Teksas'daki illüzyonist kötü karakter Barker'dir.Siyah pelerinli,siyah uzun
çizmeli ve dazlak kafalı bir tiptir.Atabaska kızılderilileardarinin prensesi
Tahamila'yı ipnotize ederek kaçırır.Prenses'in kardeşi Uzakgökgürültüsü'nü de yaralar.Maceranın sonunda Uzakgökgürültüsü
tarafından vurularak öldürülür.Son sahnede prenses"Mert Blek gidiyor,
kalbimi de beraber götürüyor"der.Ceylan Teksas 1971 20-27 Aralık
tarihli 30-31 sayılarda bu macera yayınlandı.
 
23 Ara 2014
12
33
Verdiğiniz etraflı bilgiler için teşekkürler Sayın Lami Tiryaki. Evet, Teksas ve Tommiks'te zaman zaman illüzyonistler ortaya çıkıyor. Ben Kunduro ile Barker'i karıştırdım, Sayın Caretta'ya da teşekkürler. Herhalde eski maceraları yeniden okumam gerekecek, 50 yıl içinde unutmuşum. Selam ve saygılarımla.
 

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
262
1,442
Hem Lami Tiryaki'nin ilginç tesbiti ve hem de sonrasında gelişen sohbet çok hoş, herkese teşekkürler.

...Siz ne kadar çok muhabbete dahil olursanız bende o kadar çok "ateşi canlı tutarım".

Caretta'nın sözünü ettiği Teksas'taki illüzyonist Barker'in yer aldığı maceradan ilgi çekici bir kare de ateşi canlı tutma adına benden gelsin... :)

Hal Foster'in sanat eseri tadındaki ünlü panelini bu kez de EsseGesse kendi tarzlarıyla alıntılayıp yorumlamış. Bu arada alıntı derken, bunun sadece
benim düşüncem olduğunu da belirtmeliyim. :)

Tesadüfi bir benzerlik, sadece denk gelmiş diye de düşünen olabilir tabi ki...





4qshut.jpg
jrct53.jpg
 
Son düzenleme:

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
262
1,442



Örnekleme tesadüfün kol gezdiği yerden gelmiş… :)

Uzun kılıçlı kahramanlarımızın az yada çok, bi’ şekilde Foster ile yolu kesişiyor ama Karaoğlan’da durum biraz daha farklı gibi,
Altay’dan gelen yiğitin Kahraman Prens ile neredeyse yediği-içtiği ayrı gitmiyor. :)

Bu arada Like tuşuyla ilgili sorun benden mi kaynaklanıyor bilemiyorum, bazı mesajlar için beğeni tuşuna bastığım halde görünmüyor..
 
12 Şub 2010
15,006
543,642

Bu arada Like tuşuyla ilgili sorun benden mi kaynaklanıyor bilemiyorum, bazı mesajlar için beğeni tuşuna bastığım halde görünmüyor..

Ben de aynı sorunu yaşıyorum bazen
O zaman sayfayı yeniledikten sonra like tuşuna basıyorum:)

" Ateşi canlı tutma " bahsindeki harika örneklemeler için sevgi ve saygılarımı sunuyorum...

Sizden öğreneceğimiz çok şey var bu bahiste...
 
23 Ara 2014
12
33
Teksas-Tommiks'in maceralarını küçük yaştayken okumak başka bir şeydi. İnsan o macerayla yatıp kalkıyordu. Mesela 'Sahte Blek' macerasını anımsıyorum. Bu maceranın kitaptaki orijinal adını şu anda bulamayacağım ama zaten herkes bilir bunu, sahte Blek zaten ortaya bir kere çıkmıştı. Neyse, bu sahte Blek İngiltere'den geliyor ve avcıları imha etmek amacıyla, onları tuzağa düşürmekle görevlendiriliyor. Profesör ve Rodi dahil, onun acayip tavırlarından herkes şüphelense de, gene de emirlerine riayet ederler. Tüm avcılar sahte Blek sayesinde tuzağa doğru giderken, Çelik Blek'te başından yaralı olduğu halde onları kurtarmaya koşmaktadır, derken macera tam burada kesilir, devamı gelecek dergidedir. Yıl 1962-63, bizlerde bir merak. Gelecek sayıda iki Blek karşılaşırlarsa, ki karşılaşacaklar elbet, acaba hangisi galip gelecek? Bu maceranın devamını okuyabilmek için o haftayı iple çekmiştik. Bizim için hiç bir film bu kadar heyecanlı olamazdı. Yani çocukken bu maceraları okumak bambaşka bir şeydi. Bir de o zamanlar aileler çocuklarının bu dergileri okumalarını istemezlerdi, yani dergileri büyüklerimizden gizlerdik. Ne diyelim, geçmiş zaman olur ki...
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Teksas-Tommiks'in maceralarını küçük yaştayken okumak başka bir şeydi. İnsan o macerayla yatıp kalkıyordu. Mesela 'Sahte Blek' macerasını anımsıyorum. Bu maceranın kitaptaki orijinal adını şu anda bulamayacağım ama zaten herkes bilir bunu, sahte Blek zaten ortaya bir kere çıkmıştı.

Bu, kahramanın sahte benzeri teması, çizgi romanlarda en çok işlenen konulardan biri olsa gerek. Orijinal sıralamada 8. macera olan Sahte Vikont, Tuzak gibi isimlerle okuduğumuz Blek'in Benzeri öyküsü, diğer kahramanlar için de aynen işlenmiştir. Mesela Tommiks'in orijinal 14. sıraya denk gelen "Güleç Jack" isimli macerasında, Tom sahte bir Tommiks'le mücadele eder. Bu macera kimi zaman "Sırıtkan Jack"(Milliyet Yayınları), kimi zaman da "Mütebessim Jack"(Ceylan Yayınları) isimleriyle yayınlanmıştır. Buradaki kötü adam Jack'e bayılırım. Yahu bir insanın kötülüğü sırıtkanlık şeklinde bu kadar mı yüze yansır. Jack'in o basit çizimlerinde muhteşem bir yaratıcılık mevcuttur. Neyse lafı uzatmayayım, Jack'i hallettikten sonraki aylarda Tom, kumara dadanır, soygunlar yapar, dostlarını üzer... Bu duruma çok şaşıran(!?..) biz çocuklar durumu maceranın sonunda anladık. Güleç Jack'in kızı da işin içindedir ve tahmin ettiğiniz üzere Tom'dan muhteşem bir intikam almaktadır. Ayrıca Binbir Surat'ın tüm hikayeleri bu çerçeve içinde değerlendirilmeli bence.

Eh, bu kadar muhabbete girdikten sonra Zagor'a değinmeden geçmemek lazım. Dönemin kuralı aynen işler ve sahte Zagor'u da görürüz. Ferri'nin hem yazıp hem çizdiği orijinal 4 ve 5. sayılarda yayınlanan öykü(Tay fasikül 91-92) daha sonra iki devam hikayesine de konu oldu. Sonuncu hikaye biraz içimi burktu ne yalan söyleyeyim. Öyle olmamalıydı be...

Bir de bu klişenin tersi vardır. Alan Mistero nam-ı diğer Tom Braks, haydut, iyi adam demeden sıkça diğer karakterlerin kılığına girip milleti şaşırtmasıyla ünlüdür. Gerçi burada sözkonusu olan benzerlik değil kılık değiştirmedir ama öykünün oturduğu senaryo zemini itibariyle tersinden yansıma şeklinde düşünebiliriz.

Hmmm... Ufak ufak üzerinde çalışılabilecek bir dosya oluşmaya başladı. Fikir için teşekkürler Raşit hocam.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Son düzenleme:
23 Ara 2014
12
33
Değerli Lami Bey Üstadım
Değindiğiniz konular bana hep eskileri hatırlatıyor. Mütebessim Jack beni de çok etkilemiş bir tiptir ve sıradan biri değildir. Nedense adı benim aklımda "Tebessüm Jack" olarak kalmış. Hatırladığım kadarıyla Tommiks'te bir veya iki tane daha mütebessim tip vardı ama onların isimleri başkaydı.
Tommiks'te sıradan bir tip olmayan "Kedi" takma adlı bir çete reisi vardı. Ama ne adamdı "Kasabanın aptalı" gibi yaşayıp koca çeteyi yönetiyordu. Tommiks bu çeteyi çökertebilmek için rancerlikten atılmış gibi görünüp arkadaşlarını bile küstürmüştü
Bir de, Teksas -Tommik'te bazı tipler vardı ki bunlara iyi mi kötü mü demek konusunda insan ikircikli kalıyordu. Mesela Tommiks'te "Estrellito" adında biri vardı, nereden aklıma geldiyse. Berduş bir adamdı. Bu adam "kötü" bir kişilikten ziyade eğlenceli biriydi.
Bazı tipler de baştan haydut olarak ortaya çıksa da daha sonra kahramanlarımıza yardım ediyorlardı. Mesela Teksas’ta, güzel bir kızı olan "Piyer" adında iri yarı bir haydut vardı. İlkin Blek’e va arkadaşlarına kötülük yapsa da sonradan yardımcı oluyor.
Teksas-Tommiks’te benim sevdiğim sahneler, haydutların konuşmalarıydı. Mesela bir lokantaya veya bir hana giren haydut şöyle seslenir:"Hey mendebur hancı neredesin?" veya: "Bu iğrenç yerde yiyecek bir şey var mı?"
Hancı yemeği ve birayı getirir, haydut şöyle cevap verir: "Defol git şimdi, senin iğrenç yüzünü görmek istemiyorum"
Dağ başında haydut kovboyların yaptığı yemeğin daima "berbat" bir tadı vardır.
Haydutların çoğunlukla yaşlılara da saygısı yoktur, iyice çökmüş bir yaşlıya "Bunak ihtiyar" diyerek bir tekme de haydut vurur.
Daldan dala atlıyorum ama dikkatimi çeken başka bir nokta da şuydu: Tommiks bütün rancerleri adıyla bilir ama bunların hiçbiri daha sonraki dergilere kalıcı değildir. Yani kahramanımızın Kulver Kalesi‘nden sadece iki arkadaşı vardır: Konyakçı ve Doktor. Benim Kulver Kalesi’nden tanıdıklarım. Tommiks, Konyakçı, Doktor, Albay, Albay’ın kızı Suzi bir de Rancer Napoli‘li Gennaro, bir de Suzi’nin dadısı var. Kale’de başka kimler yaşıyor ismen bilmiyorum. Aynı durum Teksas için de geçerli. Blek’te her avcının adını biliyor ama o kadar.
Efendim herkese selamlar
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Dosyan için küçük bir katkı:

Rakar'ın Büyük R isimli macerası: http://www.cizgidiyari.com/forum/rakar/81499-rakar-buyuk-r-05-tam-macera.html

Rakar'ın tam tersi... Yani yine Rakar :)

Doğrudur hocam... Hatta Kırmızı Rakar, Mavi Rakar'a karşı da diyebiliriz. Bu açıdan düşününce, kahramana öykünen tiplemeleri de incelemek gerekir. Meslea Süpermayk bu konuda süper bir örnektir bence. Bilgi için teşekkürler.

Bu arada... Ateş iyice harlanmış. Sucukları mı koysak önden kanatları mı? Kar da bastırdı zaten. Hadi getirin malzemeleri arkadaşlar.

Selamlar
Lami Tiryaki
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,946
denize sıfır
Teksas öykülerinde her korsan teknesinde mutlaka dazlak biri olur. Ve tabi ki halka küpe. Renkli basımlarda da başlarındaki renkli puanlı veya kareli bandana olur ve korsanlara çok yakışır. Tom miks ve diğer westernlerde herkesin boynunda mutlaka bir bez veya büyük bir mendil olmak zorundadır. Yoksa vahşi batının çöl tozunu mu yutsalardı?:D
 

extreme

Çeviri & Balonlama
5 Eyl 2012
785
5,378
Daha önce bahsedildi mi tam hatirlamiyorum ama Bonelli'de de ayni esinlenme var özellikle Mandrake ve Martin Mystere arasinda benzerlik degil nerdeyse birbirinin aynisi, iki kahramani maceralarda yer degistirin hic siritmayacaktir.
Mandrake'nin de Martin'in de iki devasa ve inanilmaz güclü yardimcisi var.
Mandrake'nin de Martin'in de cok asil sevgilileri var. Burda Bonelli Narda'nin yerine Fantom'un sevgilisini yerlestirmis yani ikiside sosyal hizmetler falan gibi yerlerde calisiyor ve ikisinin de ismi Diana.
Ikisinin de Kut Humi'si var ve biri kuple biri ucuncu gözle baglantiya gecebiliyor.
Ikisinin de bas dusmanlari Tibet'te ki manastirdan ve kötü yolu seciyorlar ve ikisinin de yüzleri yaniyor ve maske takiyorlar.
Ikisi de Kut Humi'lerinden essiz hediyeler aliyorlar. (Küp ve Isin tabancasi)
Ikisinin de polis teskilatinda ve cok gizli serviste koruyuculari var.
Ikisinin de adi Ma ile basliyor :p
Daha bunun gibi onlarca benzerlik ve maceralarda da göndermeler var.
 
Son düzenleme:

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,322
Bandırma
Benim hep aklıma takılan şey "İyi Adam-Kötü Adam" ikiziyle/klonuyla/sahtesiyle karşılaşır ve onu alt eder. Bu yukarıda sayılan Blek, Zagor, Martin... vb. tahta sırada defter kitap arasında okunmuş tüm eski Bonelli karakterlerinde olağan ve sıradan bir durumdur. Tutup da DAMPYR'den böyle bir şey beklense;

Kötü Dampyr çıktı geldi,
Tesla ona aşık oldu,
Kurjak yoldaş oldu,
Bütün Prag hayran oldu,
Nerdesin kanlılar padişahı;
Sensiz Caleb ağlar oldu...

Diye Sahtekar Nikolaus'un güzelleme düzecek hali yok elbette ancak;

Bizim Mister No'nun nesi eksiktir arkadaş ?! Bu adamcağızın 1 tanecik olsa bile düşmanı yeltenmez mi bugüne bugün şakakları beyazlatıp, çizmeyi tozluğu giyinip, koluna 4 yapraklı kızıl yoncayı koyup, altı patları da beline asıp Manaus çarşı esnafını dolandırmaya, çarpmaya ? Bu kadar mı berduş bu adam... Kimse yeltenmez mi sahte Jerry olmaya ? Bu kadar mı gözden çıkarılmış ? Neticede bu da Bonelli çocuğu. Jerry zaten kendisi başlı başına bela saçan bir adam, ayak bastığı kabilede gece rahat uyunmaz, içtiği barda kavgasız gürültüsüz oturulmaz. Tam kılığına girilip ortalık karıştırılacak adam aslında...
 

korsanmurat

Yeni Üye
31 Tem 2009
39
6
1970 lerin sonu idi takasla okuduğumuz zamanlar teksas oval kapaklı cild 3te okumuştum tabi macera yarıda kalmıştı sonunu yıllar sonra bulup okuyabildim
 
Üst