King Features Sayfasında Lee Falk

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Aşağıdaki yazı, "Kızılmaske'nin yuvası" King Features Syndicate'in web sitesindeki Lee Falk tanıtım yazısından tarafımca serbest olarak çevrilmiştir. Yazıdan kısmi alıntılar, Martin Mystere serisinde yayınlanan Lee Falk anma yazımda kullanılmıştır.
Selamlar
Lami

1930’lardan bu yana Lee Falk, haftanın yedi günü yorulmak bilmeksizin, ünlü serialleri “The Phantom (Kızılmaske)” ve “Mandrake The Magician” serüvenlerini yazmaktaydı.

Halk arasında çok sevilen “Funny Papers”ların uluslararası popüler kültürün en önemli bileşenlerinden biri olarak kabul görmesinden bu yana 100 küsur yıldır, hiç kimse Falk kadar uzun soluklu ve böylesine sevilen çizgi roman striplerine sahip olamamıştır. Hiç kimse-ne Sir Arthur Conan Doyle, ne Edgar Rice Burroughs, ne Sax Rohmer, ne Erle Stanley Gardner, ne Agatha Christine, ne de bir başka kimse-Falk’ın tek seri kurgusal karakterleriyle elde ettiği başarıya yaklaşamamışlardır.

Lee Falk, St. Louis’de doğdu. Illınois Üniversitesi’nden mezun olduğunda, çok şık bir gençti-dünyanın profesyonel öykücülüğüne, ömrünün en büyüleyici özelliklerini katarak-William Randolph Hearst’ün King Features Syndicate’i için, 1934 yılında, düz saçlı, ipek giysili “Mandrake the Magician”’ı yarattı. O zamanlar, eski gag-a-day’lerde (günübirlik komik eğlenceler) olduğu gibi King’in ve genel olarak çizgi roman piyasasının geliştiği yıllardı. Çizgi roman sektörü, Amerikalıların etkileyici macera ve aksiyon striplerine olan açlığına karşılık veren en canlı sektördü. “Mandrake the Magician”, “Flash Gordon”, “Jungle Jim”, Secret Agent X-9”, ve “Terry and the Pirates” gibi örneklerle bu yıllarda çizgi roman sektörü doğdu ve gelişti. Falk’ın gizemli sihirbazı, tüm dünyada o kadar ani bir ilgi odağı oldu ki, iki yıl sonra genç adam King Features’ın iki numaralı stribinin sahibi olarak anılıyordu. O sıralarda bir yandan da diğer kült kahramanı olan “The Phantom(Kızılmaske)”’yi yaratıyordu.

Daha sonra günlük gazetelerdeki en beğenilen ve en çok ilgi gören iki çizgi roman stribinin yaratıcısı olan Falk dünyayı gezmeye çıktı. Yıllarca, “The Phantom” ve “Mandrake” serüvenleri dünyanın büyük başkentlerinin otellerinde oluşturuldu.

Kolayca tüketilen hikayeler birbiri ardına gelirken, bu arada II. Dünya Savaşı sürüyordu ve yurtsever Falk, Savaş Enformasyon Ofisi ile gizli operasyonlarda görev aldı ve sonra orduya katıldı. Bütün bunlar savaştan sonra da sürdü ve daha sonraları Falk, Massachusetts ve Bahamalardaki faal tiyatrolarda, oyun yazarlığına ve tiyatro prodüksiyonlarına yöneldi. Uzman öykücü, bu arada günlük ve Pazar gazetelerindeki “The Phantom” ve “Mandrake the Magician” serüvenlerinin yöneticiliğini sürdürdü.

Gününde parlayıp sonra yok olan pek çok klasik çizgi roman kahramanlarının aksine, hem “The Phantom” hem de “Mandrake” hala bütün dünyada yüzlerce gazete ve dergide, eskisinden daha popüler olmak üzere boy göstermektedir. Dünyayı sarsmadıkları zamanlarda, kendisi gibi bir tiyatro prodüktörü olan karısı Elizabeth Moxley Falk ile birlikte, New York City Cape Cod’da Central Park’a bakan eski tip bir apartman dairesinde yaşamaktaydılar.
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,833
Olağan üstü!

Lütfen siteye daha çok ziyarette bulunun,
bizi bilgi dağarcığınızdan mahrum etmeyin
saygılar.
 
Üst