Özcan Eralp ve Kızılmaske

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
Ayın kahramanı Kızılmaske olunca Özcan Eralp'ten bahsetmeden geçmek olmaz. Türk çizgi roman tarihinin önemli simalarından olmasına rağmen gerekli ilgiyi göremediğini düşündüğüm Eralp'in özellikle İsveç kökenli Kızılmaske maceralarına katkısının çok büyük olduğunu söylemeliyiz. Forumumuzda Özcan Eralp'le ilgili genişçe bir tanıtım yazısı var:

Özcan Eralp Biyografi

Biz bu biyografide Eralp'in Kızılmaske serüvenine odaklanacağız:

"1967 yılında İsveç'e gittim, orada dört sene kadar kaldım. Ülkenin en büyük yayınevinde çalışıyordum. İtalyanlardan Fantoma'lar (Kızılmaske) geliyor. Çok kötü, uyduruk işler. Satışlar düşüyor. Biz yapalım dedim senaryo ne olacak diye telaşlandılar. İncil değil ya bu kardeşim dedim. Razı oldular. Aynı Amerikalılar gibi tertemiz işler yapıyoruz. Antiskopa koyuyoruz pırıl pırıl çıkartıyoruz. Dergi yüzotuzbinden üçyüzellibin satışa çıktı. Öyle devam etti. Ben Türkiye'ye dönmeye karar verdim. Önce istemediler. Sonra çözümü bulduk. Postayla buradan yollamaya başladım."

Levent Cantek'in "Türkiye'de Çizgi Roman" isimli kitabında Özcan Eralp kendi dilinden böyle özetliyor Kızılmaske ile olan serüvenini.

Önce kimi balonlama işleri ve İtalya'dan gelen maceralarda kimi eklemelerle başlıyor ilişki. Zaman zaman Lee Falk'un gazete bantlarında yer alan öykülerinin yeniden çizimi işine girişiyor. Bu yeniden çizim çalışmalarında orjinaline pek sadık kalmayı tercih etmemiş:

oeralp1.jpg


Yukarıdaki resimde soldaki panel Wilson McCoy tarafından yaratılan orjinal çizim. Sağdaki ise Özcan Eralp tarafından yapılan yeniden çizim.

Eralp'in yukarıdaki örnekte olduğu gibi Falk tarafından yaratılan öykülere yeniden çizerlik yapması, Lundström, Granberg, Broberg gibi kimi İsveçli senaristlerin ürettiği öykülere çizer olarak eşlik etmesi ve nihayetinde kendisinin hem yazdığı hem çizdiği Kızılmaske öyküleri onun Kızılmaske'ye katkısının ne kadar büyük olduğunu gösterir.

İmzasının olduğu çok sayıda Kızılmaske öyküsüyle ilgili tam listeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:



Levent Cantek'ten devam edelim: "Eralp, bu Kızılmaskeler'i uzun yıllar çizmeyi sürdürdü. Bu çalışmalarının bir kısmı, Tay Yayınları'nca Eralp'in sigorta primlerini ödeme karşılığında yayınlandı. Buna karşılık Eralp, yakın arkadaşı Sezgin Burak'ın ailesine onun ölümünden sonra yardım etmek için, hayalet çizer olarak yaptığı 'Tarkanlar' dışında doksanlara kadar iç piyasayla hiç çalışmadı. Geçimini yurt dışına hazırladığı Kızılmaskeler sağlıyordu."


Eralp'in çalışmalarından iki örnek verelim:

tarama0002350x488.jpg
tara030350x488.jpg


Türkiye'de yayımlanmış olan ve forumumuzda bulunan Eralp çalışmalarına da aşağıdaki ilgili linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Esirciler: (Yazarlar: Lundström, Eralp / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #17)

Fantom Hazinesi: (Yazar ve Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #17)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #18)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #92)


Cinayet Zinciri: (Yazar: Donne Avenell / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #92)

Şampiyona Karşı: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #268)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #09)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #10)


Savaş Tehlikesi: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #268)

Beyaz Zehir: (Yazar: Anders Eklund / Çizerler: Bertil Wilhelmsson / Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #09)

Büyük Yarış: (Yazar: Norman Worker / Çizerler: Bertil Wilhelmsson / Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #10)

Banka Soygunu: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #272)

Ormanlar Kralı: (Yazar: Lee Falk / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #272)

Sahte Harita: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #270)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #11)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #12)


Çalınan Elmas: (Yazar: Joe Gill / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #274)

Kralların Mağarası: (Yazar: Joe Gill / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #271)

Firar: (Yazar ve Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları Fasikül 1.Seri #271)

Tagama Zor Durumda: (Yazar: Donne Avenell / Çizer: Eralp)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #13)
(Tay Yayınları 2. Albüm Serisi #87)


ve elbette

Kızılmaske İstanbul'da: (Yazar: Janne Lundström / Çizer: Özcan Eralp)
Kızılmaske İstanbul'da

Yukarıda verdiğim linkler Özcan Eralp'in şu an itibariyle forumumuzda yer alan çalışmaları. Serilerin eksikleri tamamlandıkça üstadın diğer çalışmaları da forumumuzda yer alacaktır. Üstadın Kızılmaske ile ilgili tüm çalışmalarına dair bilgi sahibi olmak isteyenler yukarıda verilen ilgili linke göz atabilirler.

Yararlanılan Kaynaklar:

Levent Cantek, "Türkiye'de Çizgi Roman" (3. Baskı), 2012: İstanbul, s.230-231
(deepwoods.org)

ve elbette Çizgi Roman Diyarı | Çizgi Roman Hepimizin! - Çizgi Roman,Karikatür,Resim Forumu
 
Son düzenleme:

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,829
Vayy canına yandığım!
Ne çok bilinecek şey varmış bu Kızılmaske hakkında.
Bildiğin "Ölümsüz Ruh" deyip geçmemek gerekiyormuş.
Bilgine sağlık.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Hiç bilgim yoktu, gerçekten şok edici gerçek derler ya öyle bir şey oldum. Orijinalden daha güzel bir çizim. Temiz ve özenli. Mühendis olmasından olsa gerek çok temiz çalışmış. Tramları da yerli yerinde kullanmış.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
Merhaba,
sitesinde The Phantom hayranı Andreas Eriksson tarafından yapılmış bir Özcan Eralp çalışması vardır. Siteye Türkiye'den katkı veren kişi olarak bu bölüme de çeviri bağlamında katkı vermek istedim kabul edildi. Egeli muhteşem sanatçımızın İskandinavlar tarafından yere göğe sığdırılamazken türkler tarafından neredeyse hiç bilinmiyor olması bizim ayıbımızdır. Aşağıda yaptığımız çalışmanın türkçe versiyonunu bulacaksınız. Macera listesinin çevirisi bir başka yerde. Bulduğum zaman eklerim.

Not: 90'lı yılların sonunda-şimdi hangi yıl olduğunu unuttum, İsveç'te Eralp adına özel bir almanak yayınlandı ve sanatçının çalışmaları tüm ülkede festival heyecanıyla kutlandı.


ÖZCAN ERALP
Yazan:Andreas Eriksson

Özcan Eralp, İsveç’te üretilen Kızılmaske çizgi romanlarının gerçek emektarlarındandır. 1925’te İzmir’de doğan Eralp, önce mühendislik eğitimi aldı. Fakat bir gazetede iş bulunca okulu bıraktı. 1960 yılından itibaren ticari çizerliğe başlayarak, çizgi film üretiminde çalıştı.

Özcan Eralp, İsveç’te taşayan ağabeyini ziyeret etmek üzere, 1967 yılında bu ülkeye geldi. Fakat ziyaret, planladığından daha uzun sürecekti. Bir kaç ay sonunda kendini çizer olarak iş aramaya başlamış bir halde buldu ve Semic Press’te çalışmaya karar verdi. İlk işi, konuşma balonlarının çizimi gibi basit stüdyo çalışmaları oldu. Bir süre sonra, çizgileri sanatçı Torsten Bjarre’ye ait olan dönemin oldukça popüler çizgi romanı Lilla Fridolf’ta asistan çizer olarak çalışmaya başladı. Bjarre’ın hastalandığı dönemlerde arada bir hayalet çizer olarak tamamı kendisine ait olan bölümler resimledi. (Not: Daha sonraları 1990-1994 yıllarında Lilla Fridolf’un çizimleri, bir başka Kızılmaske çizeri olan Hans Lindahl tarafından gerçekleştirildi.)

Eralp’in hayali, memleketinde 1940’lı yıllarda eski Tom Tyler seriyallerini izlediği ve fanatiği olduğu Kızılmaske’yi çizmekti. Kızılmaske editörü Ebbe Zetterstad Eralp’in amacını öğrendiğinde kahkahalarla gülmüştü. Ancak bir yıldan kısa bir süre sonra Eralp’in düşleri gerçekleşti. İşe önce, Fratelli Spada’dan elde edilen İtalyan öykülerini geliştirmek için extra paneller çizerek başladı. Kızılmaske için yaptığı ilk çalışma Fantomen No:2/1968’de basılan Germano Ferri imzalı bir öykü için yaptığı destek çizimler oldu. Bir kaç yıl sonra, Semic Press Kızılmaske hikayelerini çoğaltmaya karar verince, Eralp tamamı kendine ait ilk Kızılmaske hikayesini çizmek için fırsat buldu. Fantomen Nr:4/1970 sayısında yeralan The Treasure Seeker(Hazine Avcısı)’ın tamamı, Özcan Eralp tarafından yazılıp çizilmiştir. Yıllar boyunca Eralp, yazar ya da ortakyazar olarak Kızılmaske hikayeleri yazmaya da devam etti.

1970-72 yılları arasında yazdıklarının çoğu, eski Lee Falk hikayelerinin yeniden yazımı olarak çıkar karşımıza. Son dönemdekilerin aksine bu ilk dönem hikayeleri orijinale çok sadık kalınarak yazılmamıştır. Bunun nedeninin yepyeni hikayeler tasarlamak olduğu açıktır. Bu dönem boyunca Eralp, Charlton Phantom Magazine’de yayınlanmış üç kısa Kızılmaske hikayesini de yeniden çizdi.

Zamanla Fantomen’in editörü Ulf Granberg oldu ve İsveç’te Kızılmaske üretimi gerçek anlamda sona erdiğinde, Eralp çoktan memleketi Türkiye’ye(İstanbul’a) dönmüştü. Zamanın egzotik ortamında unutulmaz kovboy hikayelerini ve-elbette-Intrıgue In Istanbul(İstanbul’da Entrika!)’yı yarattı(Vahşi Batı’da geçen ve 17. Kızılmaske ile ilgili üç hikaye:Terror In the Desert(Çölde Dehşet), Wagon Master(Vagonlar Hakimi) ve The Indian Hater(Kızılderili Düşmanı).

1976’dan itibaren, Eralp ve tecrübeli İsveç’li sanatçı Bertil Wilhelmsson, kurşunkalem’de Wilhelmsson ve çinilemede Eralp olmak üzere birlikte çalışmaya başladılar. İkilinin birlikte çalışmasının tek başlarına gerçekleştirdiklerinden daha iyi oldukları söylenir. Bir kaç yıl sonra Wilhelmsson ayrılmadan önce ikili, Lethal Dose, The Tyrant in Tuang ve Grand Prix gibi unutulmaz eserlere imza attılar.

Semic Yayınevinin 1970’lerden 1980’lere kadar olan Kızılmaske maceralarının üretiminde Eralp çok önemli bir kilometre taşı olarak hatırlanır. Kendisinin de en beğendiği hikaylerden birisi, okuyucular arasında çok popüler olan 1985 tarihli Guran’s Secret(Guran’ın Sırrı) isimli maceradır. Guran, Eralp imzalı 1987 tarihli bir diğer macera, The Old Bandar(Yaşlı Bandar)’da da başroldedir.

Kızılmaske çalışmalarının yanısıra, Eralp çeşitli yerli dergiler için de renkli çizimler yaptı. 1980 başlarında çalıştığı dergi tarafından açılan bir yarışmaya baldızının adına katıldı. Tahmin edilebileceği gibi yarışmayı kolaylıkla kazandı. Bu başarı sonrası, roman yazması için teklifler aldığında baldızının oldukça kafası karışmıştı! 1980’lerin ortasında büyük bölümü kendi otobiyografisi olan ilk romanını tamamlamıştı. Bu romanın yayınlanıp yayınlanmadığı bilinmemektedir.

Eralp, herhangi bir Kızılmaske çalışmasına başladığında, önce küçük formatta karikatür tarzında kurşunkalemle altyapıyı oluşturur. Altyapı oluştuktan sonra, artık kurşun kalemle tüm kareyi (aşağı yukarı 460mm*350mm ölçülerinde) tamamlar ve maceranın başından sonuna doğru sırayla çinileme işlemini yapar. Kendi öykülerini olduğu kadar diğer sanatçıların eserlerini de çinilemekten büyk zevk alan usta, 1986-1988 arasında Bertil Wilhelmsson ile yeniden biraraya geldi (sanatçı Knut Westad Kızılmaske çalımalarını bırakmadan önce bir maceranın hazırlanmasında ikiliyle birlikte çalıştı).

Karikatürü çok sevdiğinden olsa gerek, Red Kit’in çizeri Morris’(Maurice de Bévere)’in Eralp’in, en çok etkilendiği sanatçılardan biri olmuştur. Bu yüzden santçının çalışmalarından bazı alıntılar yapmış olması pek sürpriz olmasa gerek. 1979 yılında Kopenhag’ta bir toplantı öncesi, Eralp kendi portresini koyarak Ulf Granberg’e gönderdi: Altındaki yazıda “Ben tıpkı böyle görünüyorum” diye yazıyordu. Eralp’in İsveççe’si çok iyiydi. Bu yüzden pek çok öyküyü İsveççe yazmıştır. 1989’da The Secret of the Volcano Valley(taslaklarını da kendisinin geliştirdiği Yanardağ Vadisi’inin Esrarı) isimli öyküde, bazı kareleri çinilemeden kurşunkalem olarak bıraktı. Sonuç gerçekten etkileyiciydi. Bir başka unutulmaz eseri 1984 yılında poster formatında basılmış olan ve devasa çizimlere sahip Map of Bengali(Bengali Haritası)’dır. Lee Falk tarafından kabul görmüş ve tüm Semic/Egmont hikayelerindeki Kızılmaske maceralarındaki Bengali haritaları için örnek teşkil etmiştir.

1991 yılında tek renkli çalışması olan son Kızılmaske öyküsü yayınlandı. 20 yılı aşkın bir süre sonra hayranlık uyandıracak miktarda çalışmalarıyla Özcan Eralp, Kızılmaske çalışamalarındaki üstün başarılarını kabul etmek gerekir, İsveç Kızılmaske üretiminin ayrılmaz bir parçası olarak kendini geliştirmiştir.
Kaynakça:Kızılmaske söyleşisi:24/1986

Özcan Eralp’in Kızılmaske Çalışmaları İndeksi
Eralp’in ilk çalışmaları, İtalya’da üretilen hikayeler için hazırladığı ek çalışmalar oldu. Hikayeler Janne Lundström ve Magnus Knutsson’un yaptığı gibi, genellikle geliştirmek ve uzatmak için büyük çapta yeniden yazılıyor ve bazan iki İtalyan macerası birleştiriliyordu. Eralp’in görevi, bu hikayelerin bölümlerini tamamiyle yeni sahneler de eklemek suretiyle orijinal çizimlerdeki mimiklere bağlı kalmak suretiyle yeniden çizmekti.

# Story Title Pages Fantomen Original Artist Source
1 Uppror i djungeln Rebellion in the Jungle 31 F 2/1968 Ferri Spada#?+Spada#?
2 Banditer på Fantomens ö Bandits on the Phantom's Island 31 F 10/1968 ? Spada#?+Spada#?
3 Järnhandens hämnd Revenge of the Iron Hand 24 F 11/1968 ? Spada#?
4 De gröna monstren The Green Monsters 24 F 12/1968 ? Spada#?
5 Striden i träsket The Battle in the Swamp 24 F 13/1968 ? Spada#?
6 Järnhandens borg The Castle of the Iron Hand 24 F 15/1968 ? Spada#?
7 Juvelkuppen The Jewel Theft 24 F 16/1968 ? Spada#?
8 Kidnapparligan The Kidnapper Gang 24 F 17/1968 ? Spada#?
9 Guldrövarna The Gold Thieves 24 F 18/1968 ? Spada#?
10 Tigerdalens hemlighet The Secret of the Tiger Valley 24 F 19/1968 ? Spada#?
11 Slavdrivarna The Slavers 24 F 20/1968 Ferri Spada#?
12 Fångar i djungeln Prisoners in the Jungle 24 F 22/1968 ? Spada#?
13 Nattens ryttare Riders of the Night 24 F 23/1968 ? Spada#?
14 Farlig gisslan Dangerous Hostage 24 F 24/1968 ? Spada#?
15 Clarence's läxa Clarence's Lesson 16 F 25/1968 Sciotti Spada#36
16 Eldprovet The Fire Test 24 F 26/1968 ? Spada#?
17 Hämndens testamente The Testament of Vengeance 24 F 1/1969 ? Spada#?
18 Sabotage 24 F 3/1969 ? Spada#?
19 Djungelspioner Jungle Spies 24 F 4/1969 ? Spada#?

Bundan sonra Eralp kendi özgün Kızılmaske hikayelerini çizmek çin fırsat buldu. Bazıları Amerikan öykülerine dayalı olsa da çizimler İtalyan maceralarından farklı olarak tamamıyle yeniydi.
#
Story Title Writer Artist Pages Source
1 Skattsökaren
The Treasure Seeker Eralp Eralp 25 F 4/1970
2 Den flygande hästen
The Flying Horse Falk (D75) Eralp 30 F 8/1970
3 Gladiatorerna
The Gladiators Eralp Eralp 24 F 10/1970
4 Diana kidnappad
Diana Kidnapped Falk (D?) Eralp 24 F 12/1970
5 Fäktmästaren
The Fencing Master Falk (D?) Eralp 16 F 16/1970
6 Djungelkungen
The Jungle King Falk (D?) Eralp 14 F 16/1970
7 Dödens gudinna
The Goddess of Death Falk (D?) Eralp 24 F 18/1970
8 Flickan utan minne
The Girl Without Memory Falk (D6) Eralp 24 F 22/1970
9 Kuppen i Volara
The Coup In Volara Falk (D?) Eralp 24 F 5/1971
10 Dödens ö
The Island of Death Falk (D?) Eralp 24 F 8/1971
11 Boxningsmysteriet
The Boxing Mystery Falk (D?) Eralp 24 F 10/1971
12 Djungelligans återkomst
Return of the Jungle League Falk (D?) Eralp 25 F 12/1971
13 Död eller levande
Dead or Alive Falk (D?) Eralp 24 F 18/1971
14 Drama i öknen
Drama in the Desert Falk (D?) Eralp 25 F 21/1971
15 Diamantkuppen
The Diamond Heist Falk (D?) Eralp 24 F 24/1971
16 Diamantmysteriet
The Diamond Mystery Falk (D?) Eralp 15 F 5/1972
17 Pygmé-rubinen
The Pygmy Ruby ? (Charlton #45?) Eralp 8 F 11/1972
18 Generalernas jakt
The Generals' Hunt Falk (D?) Eralp 24 F 16/1972
19 Mannen i träsket
The Man in the Swamp ? (Charlton #?) Eralp 9 F 18/1972
20 Det begravda vittnet
The Buried Witness Falk (D?) Eralp 16 F 21/1972
21 Konungarnas grotta
The Cave of Kings ? (Charlton #45) Eralp 7 F 21/1972
22 Ödesguldet
The Gold of Destiny Falk (D?) Eralp 23 F 26/1972
23 Den försvunna guldtransporten
The Missing Gold Transport Eralp Eralp 12 F 2/1973
24 Intrig i Istanbul
Intrigue in Istanbul Lundström Eralp 23 F 6/1973
25 Joomba försvunnen
Joomba Missing Eralp Eralp 9 F 19/1973
26 Djungeldemonen
The Jungle Demon Eralp Eralp 10 F 3/1974
27 Elefantkyrkogården
The Elephant's Graveyard Eralp Eralp 16 F 6/1974
28 Piratskatten
The Pirate Treasure Eralp Eralp 13 F 6/1974
29 Flykten
The Escape Eralp Eralp 10 F 11/1974
30 Terror i öknen
Terror in the Desert Lundström Eralp 10 F 17/1974
31 Nattens gäster
Guests of the Night Eralp Eralp 11 F 21/1974
32 Ondskans lustgård
The Guarden of Evil Eralp Eralp 15 F 21/1974
33 Kolgruvans hemlighet
The Secret of the Coal Mine Lundström Eralp 25 F 23/1974
34 Slavhandlarna
The Slavers Eralp/Lundström Eralp 19 F 3/1975
35 Diana gift
Diana Married Eralp/Lundström Eralp 18 F 6/1975
36 Wagon Master Granberg/Lundström Eralp 24 F 9/1975
37 Lauranns bröllop
Laurann's Wedding Granberg/Lundström Eralp 18 F 15/1975
38 Statyetternas gåta
The Secret of the Statues Lundström Eralp 17 F 21/1975
39 Indianhataren
The Indian Hater Lundström Eralp 19 F 24/1975
40 Luaga kidnappad
Luaga Kidnapped Wilhelmsson/Lundström Wilhelmsson/Eralp 28 F 16/1976
41 Häxan
The Witch Eralp/Granberg Eralp 20 F 19/1976
42 Förrädaren
The Traitor Eralp/Granberg Eralp 14 F 19/1976
43 Skräckens stad
The City of Horror Worker Wilhelmsson/Eralp 32 F 22/1976
44 Atomterror
Atomic Terror Eklund Wilhelmsson/Eralp 32 F 24/1976
45 Sista uppdraget
Last Mission Worker Wilhelmsson/Eralp 29 F 2/1977
46 Tyrannen i Tiang
The Tyrant in Tiang Worker Wilhelmsson/Eralp 31 F 9/1977
47 Dödens triangel
The Triangle of Death Eklund Wilhelmsson/Eralp 27 F 18/1977
48 Farlig seglats
Dangerous Cruise Worker Wilhelmsson/Eralp 31 F 20/1977
49 Dödlig dos
Fatal Dose Eklund Wilhelmsson/Eralp 31 F 26/1977
50 Den falske Fantomen
The False Phantom Worker Wilhelmsson/Eralp 31 F 8/1978
51 Den stora kapplöpningen
The Great Race Worker Wilhelmsson/Eralp 32 F 11/1978
52 Svindlande affärer
Dizzying Affairs Avenell Eralp 33 F 20/1978
53 Falskt spel
False Play Avenell Eralp 31 F 5/1979
54 Grand Prix Worker Wilhelmsson/Eralp 32 F 17/1979
55 De gåtfulla morden
The Mysterious Murders Avenell Eralp 32 F 12/1980
56 Månörten
The Moon Herb Avenell Eralp 34 F 23/1981
57 Död mans guld
Dead Man's Gold Worker Eralp 32 F 17/1983
58 Förbannelsen
The Curse Darell Eralp 22 F 12/1984
59 Poker med en vålnad
Poker with a Ghost Worker Eralp 34 F 20/1984
60 Yohimbas gåva eller
Gurans hemlighet
Yohimba's Gift or
Guran's Secret Kharelli Eralp 30 F 14/1985
61 Quabars hemlighet
Quabar's Secret Darell Eralp 26 F 6/1986
62 Dimöns demon
The Demon of Fog Island Tierres Westad/Eralp 34 F 11/1986
63 Fasornas träsk
The Swamp of Horrors Tierres Wilhelmsson/Eralp 30 F 23/1986
64 Den gamle bandaren
The Old Bandar Avenell Eralp 26 F 3/1987
65 Spökskeppet
The Ghost Ship Tierres Wilhelmsson/Eralp 34 F 7/1987
66 Elefantsekten
The Elephant Cult Tierres Wilhelmsson/Eralp 29 F 13/1987
67 Fasornas flod
The River of Horrors Tierres Wilhelmsson/Eralp 32 F 22/1987
68 Elixirmakaren
The Elixir Maker Tierres Wilhelmsson/Eralp 26 F 1/1988
69 Hamnråttorna
The Wharf Rats Tierres Wilhelmsson/Eralp 30 F 7/1988
70 Dödligt uppsåt
Deadly Intent Tierres Wilhelmsson/Eralp 29 F 22/1988
71 Vulkandalens hemlighet
Secret of the Volcano Valley Eralp/Tierres Eralp 34 F 18/1989
72 Oraklet
The Oracle Avenell Eralp 30 F 9/1990
73 Huggtandsrevets gåta
Mystery of the Reef Goodall Eralp 27 F 7/1991

sitesindeki Andreas Ericksson çalışmasından. Çeviri, Sn Ericksson'un izniyle Lami Tiryaki tarafından serbest olarak yapılmış ve aynı sitede yayınlanmıştır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Vay canına!..
Sevgili ve de Sayın "direnc11" Çizgi Diyarında 100 üye gücündeymiş..
Lami Tiryaki de destek verince ortaya nefis bir bilgi kaynağı çıkmış..
Teşekkürler dostlar..
Bundan sonra Kızılmaske'ye daha farklı bakacağıma emin olabilirsiniz..
Emin olacağınız bir şey daha var,
direnc11 yanımdan geçerken şöyle saygı ile ayağa kalkıp selamlayacağım..
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,336
hiçbiryerde :)
kızılmaske külliyatına çok ciddi katkısı olan
sanatçıyı tanımıyor olmak gerçekten
üzücü.Çok teşekkürler direnç11
ve tabii ki Lami Tiryaki...
 
Son düzenleme:

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
Özcan Eralp ve çizimleri

Özcan ERALP, (1935- )
eralpphotonon.jpg
,
eralpportrait2.jpg
art by Wilson McCoy,
eralp199002.jpg


27 Kasım 1935 tarihinde Akhisar, Manisa'da doğan Özcan Eralp, bir buçuk yaşındayken ailesi İzmir'e taşınmış ve bu nedenle lise eğitimini tamamlayıncaya dek bu kentte yaşamıştır. Eralp, henüz ortaokul ve lise dönemindeyken İzmir Ekspres ve Demokrat İzmir gazetelerinde balon yazıları (kaligrafi) ve tefrikaların logolarını çizerek profesyonel kariyerine başlamıştır. Bir lira karşılığı yaptığı bu işlerd,en sonra lise son sını öğrencisiyken İstanbul'da yayınlanan Hafta adlı dergide ilk karikatürleri basılmıştır.

Özcan Eralp, sonraki yıllarda resim yeteneğini Yelpaze, 20. Asır, Hafta, Akbaba gibi dergilerde karikatürleriyle, Cemil Cahit Cem'in Havadis ile Halil Lütfi Dördüncü'nün Tan Gazetesinde kaligrafi ve vinyetler çizerek geliştirmiştir. İlk kez 1955 yılında Tan sayfaları için Kalender Kaptan başlıklı bir çizgiroman çizen Eralp, ertesi yıl da Ceylan dergisine Şimal Ejderi adlı çizgiromanı hazırlamıştır. Askerlik dönüşü Sezgin Burak, Altan Erbulak, Yalçın Çetin, Erim Gözen, Mıstık, Nihat Bali, Oğuz Aral ve Tonguç Yaşar gibi çizerlerin çalıştığı istanbul Reklam Ajansı'nda animasyon filmleri gerçekleştirmiştir. 1963 yılında İstanbul Ekspres Gazetesi için Dedektif başlıklı polisiye bir bant çizen Eralp, Semra Künmat'ın senaristlik yaptığı Akdeniz Şahini başlıklı tarihi çizgiromanın iki macerasını 1 Mayıs 1967-15 Nisan 1968 tarihleri arasından yayınlanan Doğan Kardeş'in 27-77. sayılarına hazırlamıştır. 1967 yılından itibaren İsveç'de yaşayan kardeşinin yanına yerleşerek çizerlik kariyerine yurtdışında devam etmiş, burada tanıştığı Semic Press AB adlı yayın kuruluşu yetkililerinin talebi üzerine The Phantom/Kızılmaske bantlarını Fantomen adlı İsveç çizgiroman dergisinin sayfa formatına uyarlama işini üstlenmiştir. Eralp, 1969 yılından itibaren Fantomen için kapak illüstrasyonları ve stoklarının tükenmesinin yarattığı sıkıntıyı aşmak amacıyla üç yıl boyunca pek çok Kızılmaske macerası hazırlamıştır. Bu tarihten sonra ise eşinin ricasıyla Türkiye'ye geri dönen ressam, Kızılmaske maceralarını çizmeyi burada sürdürmüş ve İsveç'e göndermiştir. Tay Yayınları'nın sahibi Sezen Yalçıner ile sigorta primlerinin ödenmesi karşılığında Fantomen için çizdiği Kızılmaske öykülerinin bu yayınevinden çıkan seride basılmasına izin vermiştir. Eralp, bu dönemde ayrıca Hürriyet Gazetesinin Almanya baskılarına dini çizgiroman öyküleri ve Kelebek ilavesine de Ayşe başlıklı bir seri çizmiştir. Özcan Eralp'in bir robot karakteri işleyen karikatürize bantı Robi ise, 1982 yılında Ersin Burak'ın yönetiminde çıkan Günaydın Arkadaş dergisinde yayınlanmıştır. 1983 yılında Bulvar Gazetesi sayfalarında Sezgin Burak'ın ölümsüz Hun savaşçısı Tarkan'ın hem yarım kalmış 'Milano'ya Giden Yol' adlı macerasını tamamlamış, hem de yarım düzine yeni macerada bu tarihi kahramanı yaşatmıştır. Bu gazetenin Bulvar Dergi adlı ilavesinde de çizdiği Tarkan'ın bir macerası tekrarlanmış, başlık daha sonradan İsmet Kırdar'ın fırçasına devredilmiştir. Eralp, Gırgır/Fırt dergisi sayfalarında çizdiği Karakuşaklı Bekir adlı mizahi içerikli çizgiroman serisinde Osmanlı'nın harem hayatına esprili bir yaklaşımda bulunmuş, 1990'da birkaç kısa öyküyle Dıgıl'da. gözükmüş, 1995 yılında Kültür Bakanlığı tarafından çocuk kitapları serisinden yayınlanan ve senaryosunu Ahmet Yıldırım'ın yazdığı Osman Gazi adlı çizgiroman albümünü çizmiştir.

izgiromanansiklopedisi198.jpg
,
izgiromanansiklopedisi176.jpg


# Title Writer Artist Additional Team Fantomen artist
1 "Retaggio di vendetta ? Leonetti Eralp
2 "The Green Monsters" ? Silvestrini and Pedrazzi Eralp
3 "Il colpo della talpa" ? Pedrazzi Eralp
4 "The Atomic Expert" ? Pedrazzi Eralp
5 "The River Pirates" ? Pedrazzi Eralp
6 "Fine di un satrapo" ? Pedrazzi Eralp
7 "Riders of the Night" ? Silvestrini Eralp
8 "Shoot on Sight" ? Silvestrini Eralp
9 "The Education of Clarence Crucible" ? Sciotti Eralp
10 "The Recruit" ? Pratesi Eralp
11 "Ellen Booty" ? Silvestrini Eralp
12 "Maiden Voyage" ? Silvestrini and Pedrazzi Eralp
13 "The Movement Holiday" ? Pratesi Eralp
Team Fantomen stories
# Title Writer Artist
1 "The Treasure Seeker" Eralp Eralp ¤
2 "The Flying Horse" Falk Eralp ¤
3 "The Gladiators" Eralp Eralp ¤
4 "Diana Kidnapped" Falk Eralp ¤
5 "The Fencing Master" Falk Eralp ¤
6 "The Jungle King" Falk Eralp ¤
7 "The Goddess of Death" Falk Eralp ¤
8 "The Girl Without Memory" Falk Eralp ¤
9 "The Mystery of the Arrow Ring" Falk Eralp ¤
10 "The Coup in Volara" Falk Eralp ¤
11 "The Island of Death" Falk Eralp ¤
12 "The Boxing Mystery" Falk Eralp ¤
13 "Return of the Jungle League" Falk Eralp ¤
14 "Dead or Alive" Falk Eralp ¤
15 "Drama in the Desert" Falk Eralp ¤
16 "The Diamond Heist" Falk Eralp ¤
17 "The Diamond Mystery" Falk Eralp ¤
18 "The Treasure of the Singh Pirates" Lundström Eralp ¤
19 "The Pygmy Ruby" Gill Eralp ¤
20 "The Generals' Hunt" Falk Eralp ¤
21 "The Man in the Swamp" Gill Eralp ¤
22 "The Buried Witness" Falk Eralp ¤
23 "The Cave of Kings" Gill Eralp ¤
24 "The Gold of Destiny" Falk Eralp ¤
25 "The Missing Gold Transport" Eralp Eralp ¤
26 "Intrigue in Istanbul" Lundström Eralp ¤
27 "Joomba Missing" Eralp Eralp ¤
28 "The Jungle Demon" Eralp Eralp ¤
29 "The Elephant's Graveyard" Eralp Eralp ¤
30 "The Pirate Treasure" Eralp Eralp ¤
31 "The Escape" Eralp Eralp ¤
32 "Terror in the Desert" Lundström Eralp ¤
33 "Guests of the Night" Eralp Eralp ¤
34 "The Garden of Evil" Eralp Eralp ¤
35 "The Secret of the Coal Mine" Lundström Eralp ¤
36 "The Slavers" Lundström, Eralp Eralp ¤
37 "Diana Married" Lundström, Eralp Eralp ¤
38 "Wagon Master" Granberg, Lundström Eralp ¤
39 "Laurann's Wedding" Granberg, Lundström Eralp ¤
40 "Curse of the Medicine Men" Lundström Eralp ¤
41 "The Secret of the Statues" Lundström Eralp ¤
42 "The Indian Hater" Lundström Eralp ¤
43 "Kidnap the President" Lundström, Wilhelmsson Wilhelmsson, Eralp
44 "The Witch" Granberg, Eralp Eralp ¤
45 "The Traitor" Broberg, Eralp Eralp ¤
46 "The City of Horror" Bull Wilhelmsson, Eralp ¤
47 "Atomic Terror" Eklund Wilhelmsson, Eralp ¤
48 "The Last Assignment" Bull Wilhelmsson, Eralp
49 "The Tyrant in Tiang" Worker Wilhelmsson, Eralp ¤
50 "The Devil's Triangle" Eklund Wilhelmsson, Eralp
51 "A Dangerous Voyage" Worker Wilhelmsson, Eralp
52 "Fatal Dose" Eklund Wilhelmsson, Eralp
53 "The Impostor" Worker Wilhelmsson, Eralp
54 "The Great Race" Worker Wilhelmsson, Eralp
55 "Dizzying Affairs" Avenell Eralp ¤
56 "False Play" Avenell Eralp ¤
57 "Grand Prix" Worker Wilhelmsson, Eralp ¤
58 "Mahmoud and the Elixir of Life" Worker Eralp
59 "The Mysterious Murders" Avenell Eralp ¤
60 "The Moon Herb" Avenell Eralp ¤
61 "Dead Man's Gold" Worker Eralp ¤
62 "The Curse" Darell Eralp ¤
63 "Poker with a Ghost" Worker Eralp ¤
64 "Yohimba's Gift or Guran's Secret" Kharelli Eralp ¤
65 "Quabar's Secret" Darell Eralp
66 "The Demon of Fog Island" Tierres Westad, Eralp ¤
67 "The Swamp of Horrors" Tierres Wilhelmsson, Eralp
68 "The Old Bandar" Avenell Eralp
69 "The Ghost Ship" Tierres Wilhelmsson, Eralp ¤
70 "The Elephant Sect" Tierres Wilhelmsson, Eralp
71 "The River of Horrors" Tierres Wilhelmsson, Eralp ¤
72 "The Elixir Maker" Tierres Wilhelmsson, Eralp ¤
73 "The Harbour Rats" Tierres Wilhelmsson, Eralp ¤
74 "Deadly Intent" Tierres Wilhelmsson, Eralp ¤
75 "Secret of the Volcano Valley" Tierres Eralp ¤
76 "The Oracle" Avenell Eralp ¤
77 "Mystery of the Reef" Goodall Eralp ¤

f00641.jpg
,
f0080.jpg


f0080.jpg
,
f0083.jpg


f0411.jpg
,
197319.jpg
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
49816916-10156334741963878-4064539139473670144-n.jpg


Dünyaca ünlü çizerimiz Özcan ERALP 12.01.2019 günü vefat etmiştir.
Cenazesi bugün 13.01.2019 günü Kızıltoprak Camiinden kaldırılacaktır.
Ailesinin ve tüm çizgi dünyasının başı sağ olsun.
Çizgi roman tutkunlarının gönlünde yaşamaya devam edecektir.​
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,323
Merhuma Allahtan rahmet sevenlerine ve kederli ailesine sabırlar dilerim.Büyük bir kayıp çok üzüldüm.
 

akrep069

Süper Üye
14 Ara 2009
527
648
allah rahmet eylesin...
bence ozcan eralp ın kızılmaskeleri için baguımsız bır bolüm açmak daha mantıklı olur ..yine kızılmaske sayfası içinde alt bölüm olarak
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,781
15,130
Çok mütevazı bir insandı. Çok üzüldüm. Üstadımızın mekanı cennet olsun. Türk Çizgiromancılığının başı sağolsun, bir büyük ustamızı daha yitirdik maalesef...
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Allah rahmet eylesin.
Türk çizgi romancılığının başı sağ olsun.
Tarkan'a katkısı da yadsınamaz.
 
Üst