Martin Amca'nın doğum günü yaklaşıyor

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,088
36,755
İstanbul
Bu kez ayın kahramanı seçimimizin zamanlaması çok iyi. Kahramanızın yaratıcısı Alfredo Castelli, Martin Amca'mızın doğum tarihini 26 Haziran 1942 olarak açıklıyor. Yani kahramanımız kısa bir süre sonra tam yetmiş yaşında olacak. Epey yaşlanmış değil mi? Bakın Castelli, Martin Mystere ile ilgili sık sorulan sorulardan birine nasıl cevap veriyor;

"MARTİN MYSTERE'NİN 'BİR DOĞUM TARİHİ' VAR VE ŞU ANDA 'OLGUN' DENEBİLECEK BİR DÖNEMİNDE. SAHİDEN YAŞLANDIĞINDA NE OLACAK?"*

Okurlarla yüz yüze geldiğimizde Martin Mystere'nin yazarlarının kaçınılmaz olarak karşılaştıkları, sıklıkla sorulan ikinci soru bu.**

Birinci sayının yayımlanmasıyla başlayan seride Martin Mystere'nin bir doğum tarihi var, 26 Haziran 1942; buna göre ilk sayının yayımlandığı 1982 yılında Martin kırk yaşındaydı, şu sıralar altmışına yaklaşıyor olmalı. Ama elli yaşına yaklaşırken dahi endişeler vardı: genç okurların pek çoğu için ellili yaşlar çaptan düşülen ve artık sahiden yaşlı olunan yıllardı ve bu okurlar gelecekte Martin'in ne durumda olacağından endişe ediyorlardı. Sık sorulan bu soruya, sık olarak verdiğimiz cevaplar aşağıda: Bunlardan birini, ikisini hatta üçünü birden seçebilirsiniz.

A- Gizemli fizyolojik nedenlerle çizgi roman karakterleri gerçek hayatta olduğundan daha yavaş yaşlanırlar-ne şanslılar değil mi?- Durum iyi kalpli Martin Amca için de bundan farklı değil. Örneğin pek çok insan kırklı yaşlarda ihtiyaç duymaya başlarken, o ellili yaşlarına kadar okuma gözlüğü kullanmaya başlamadı.

B- 'Affari di Famiglia(Aile İşleri)' adlı öyküde Martin, uzun ömürlü amcası Paul'den bir hediye alır: Bu yaşlanmayı yavaşlatan bir yerli iksiridir. Belli ki hemen onu kulanmaya başlamıştır.

C- Martin, Java ve Diana çok çok yaşlandıklarında seri - hala varlığını sürdürüyorsa - stil değiştirecek ve benzeri bir çeşit pembe diziye dönüşecek"

Aslında Castelli'nin yerinde olsaydım ben bu soruya yine Martin Mystere'nin kendi öykülerinden biriyle yanıt verirdim:

D- Martin Mystere Tay Yayınları Büyük Albüm 38 ve 39 sayılarında yer alan 'Geriye Sayma' öyküsündeki gibi Martin'in saçlarını boyatırdım ve 'nde olduğu gibi Martin için zamanı terse çalıştırır ve onu gençleştirirdim.

Hangi seçeneği seçersek seçelim sahiden kahramanlarımızın yaşlanmaması ne iyi değil mi? Aslında biz de hiç yaşlanmıyoruz. İlk çizgi romanı elime aldığımda ne hissediyorsam aynı şeyleri şimdi de hissediyorum. Bir de bedenlerin yaşlanmasına engel olabilsek :)




* Muhtemelen bu soru ve cevap yaklaşık 10 yıl öncesine ait
** En sık karşılatıkları soru Mystere'nin Diana ile olan ilişkilerine dair olmuş
 
Son düzenleme:

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
587
3,700
istanbul
bir ara bende kahramanların yaşlarına kafayı takmıştım. şöyle bir teori geliştirmiştim:
nasıl olsa elimizde bazı çr lerin tam serileri mevcut. her bir hikayenin sürelerini toplayıp kahramanın yaşını hesaplamayı düşünmüştüm örneğin,
- kahramanlarımız 3 günlük bir yolculuktan sonra falan yere vardı + 2 gün oyalandılar + savaştılar ( 1 gün ) + kaçtılar ( bir hafta 7 gün ) + kaleye vardılar ve 3 gün geçirdiler + baskın oldu direndiler 5 gün + vs vs gibi. tabi arada geçen mevsimler aylar falanda var bazı hikayelerde. sanırım bu şekilde toplamayı başarırsak bazı kahramanlar 200 - 300 yaşında falan çıkar gibi geliyor bana :)
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,007
denize sıfır
bu yüzden onlara kahraman diyoruz.:)güzel bir yazıydı martin'in öldüğünü biz görmeyiz panik yok.:)
teşekkürler muhterem..
 
Üst