Conan'ın babası Robert E. Howard

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
220px-Robert_E_Howard_suit.jpg


Conan ayında bu kadar önemli bir kişilikten bahsedilmemesi bence büyük bir eksiklik olmuş, şahsen bir Conan fanı sayılmam tesadüfen Kull the Conquer'ın filmiyle ilgili bir video izlerken bir dip not dikkatimi çekti , bunun doğruluğunu araştırırken Robert Erwin Howard'ın ilginç yaşam öyküsünü okudum, forumda birçok Conan fanı olduğunu bildiğim için bu bilgileri paylaşmayı uygun gördüm. Şimdi Howard'ın eserlerine ve kişiliğine bir göz atalım.

220px-Weird_Tales_May_1934.jpg


Öncelikle Robert E. Howard 1906 da doğup 1936 da ölmüştür ilk Conan çizgiromanı ise 1970 yılında basılmıştır, buradan anlayacağınız gibi Conan'ın kökleri çok eskiye dayanır , Conan ilk defa 1932 yılında Weird Tales adlı fantastik kısa öyküler yayınlayan bir dergide ortaya çıkmıştır ve Howard'a ünü getirmiştir malesef çizgiromana uyarlandığını ve çok daha büyük bir başarı yakaladığını görememiştir. Genç yaşlarda Weird Tales'e öyküler gönderen Howard ilk başarısını 1929 yılında Kull adlı bir barbarın öyküsü ile yakamıştır,bu Kull karakteride baştada bahsettiğim karakterdir ve daha sonra aynı şekilde çizgiromana uyarlanmıştır yani hem Conan hemde Kull aynı kişi tarafından yaratılmıştır bu yüzden Kull'a Conan'ın abiside diyebiliriz yani Conan'dan esinlenmiş bir karakter değildir ( Burada Vakanuvis Ümit Abimin kulaklarını çınlatıyorum :D), işin esas ilginç tarafı Conan'ın ilk öyküsü olan "The Phoenix on the Sword" aslında yayınlanmamış bir Kull öyküsü olan "By This Axe I Rule"un yeniden yazılmış halidir. Ayrıca Howard bir başka kült karakter Solomon Kane'in de yaratıcısıdır Kull'dan önce 1928 yılında basılan Solomon Kane basılmış ilk Sword and Sorcery (Kılıç ve büyü) örneği kabul edilir türün önemine en sonda değineceğim.

Howard 1933 yılında yavaş yavaş Conan'a olan ilgisi azalmaya başlayınca farklı türleri denemeye başlar,özellikle western türüne ilgi duyan Howard "The Horror from Mound" adlı öykü ile yepyeni bir tür olan Weird Western türünü yaratmış olur. Bir aralar Dedektif öyküleri yazmaya çalışsada gizem ve esrarengiz öyküleri okumayı sevmediğinden başaramaz ama western türünde çok daha başarılı olur özellikle 33-34 yıllarında yarattığı karakterler ve western öyküleri ile yaşamı boyunca en büyük ilgiyi ve başarıyı elde eder.

Kimileri için tartışmalı bir yeteneği olsada kendine has bir başarı yakalayan Howard'ın özel yaşamı ise çokta iyi gitmemektedir, aşk hayatındaki hayal kırıklığı ve iş yaşamındaki sıkıntılar Howard'ı bunalıma sokar en büyük darbeyi ise annesini ölümcül hastalığa yakalanması ile yer, bu olaylar onun çalışmalarınıda etkilediği için depresyona giren Howard sona doğru yaklaşır. Annesinin komaya girdiği gün hemşireye bilincinin geri gelip gelmeyeceğini soran Howard olumsuz yanıtı alınca arabasına doğru ilerler , bir hafta önce bir arkadaşından ödünç aldığı tabancayı başına dayayıp intihar eder.İntihar notunda şu kelimeler yazar:


"Herkez gitti, herşey bitti,böylece beni cenazemi yakmak için hazırlanan ateşe atın; Eğlence sona erdi ve ışıkların vadesi doldu."

Kişiliği

Çocukluğundan beri zor bir hayat yaşayan Howard , yazılarında arkaplan olarak yaşadığı ve hayatını etkileyen yer Teksas'ı kullanmıştır ve irlandalı köklerinden herzaman gurur duymuştur, Kull ve Conan'ı da irlandalıların ataları olan keltlerden uyarlamıştır. Biraz ırkçı olduğuda söyleniyor yaşadığı yer ve zamanı düşünürsek fazla yargılama yapamayız fakat yaşı ilerledikçe dahada ılımlılaşmıştır , hikayelerinde ise kültür savaşlarını konu alır.Howard ayrıca kadın haklarına oldukça saygılı biri olarak bilinir yine yaşadığı dönemi düşünürsek önemli bir özellik.Hikayelerinde sadece zayıf kurtarılmaya muhtaç rutin kadın karakterlere yer vermez, güçlü ve bağımsız kadın karekterler hikayelerinde yer alır.The Isle of Pirates' Doom adlı 1928 yılında yarattığı kadın korsan Helen Tavrel ve daha sonradan Conan hikayelerinde geçen Belit ve Valeria bunlara örnek olarak gösterilebilir ama bence içlerinde en ilginci "The Shadow of the Vulture" adlı kısa öyküde geçen Rogatino'lu Red Sonya'dır .Bu hikaye 16. yy'da Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mohaç savaşı sonrası Viyana kuşatması zamanında geçer. Bir Ukraynalı paralı asker olan Red Sonya erkeklerle omuz omuza Türklere karşı Viyana savunmasında yer alır , peki bu kızıl dilberin Sultan Süleyman'a garezi nedir, cevap ise kız kardeşi Roxelana kaçırılıp Sultanın haremine satılmıştır, peki Rolexana kim oluyor derseniz şimdilerde populerliği iyice artan Hürrem Sultandan başkası değildir (Vay anasını dediğinizi duyar gibiyim :D).Daha sonra çizgiroman sayfalarında Conan'ın yaşadığı çağda karşımıza çıkanRed Sonya büyük ölçüde Rogatino'lu Red Sonya'dan uyarlanmıştır.

Mirası

Yarattığı muhteşem karakterlerin dışında Howard çok önemli bir tür olan Kılıç ve Büyü türünün yaratıcısı sayılır, bu fantastik dünya birçok öyküye, çizgiromana , film ve animasyona konu olmuştur , bunların dışında oynadığımız birçok bilgisayar oyunuda Kılıç ve Büyü temasını konu alır.Ayrıca Weird Western adı verilen türününde yaratıcısı kabul edilir , Çizgiromanda Jonah Hex gibi televizyonda Bonanza , Wild wild West gibi yapımlar Weird Wester türü sayılır.Çok genç bir yaşta (30) yaşamına son veren Robert Erwin Howard yarattığı fantastik dünyalarda yaşamaya devam ediyor.
 

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Genç yaşlarda Weird Tales'e öyküler gönderen Howard ilk başarısını 1929 yılında Kull adlı bir barbarın öyküsü ile yakamıştır,bu Kull karakteride baştada bahsettiğim karakterdir ve daha sonra aynı şekilde çizgiromana uyarlanmıştır yani hem Conan hemde Kull aynı kişi tarafından yaratılmıştır bu yüzden Kull'a Conan'ın abiside diyebiliriz yani Conan'dan esinlenmiş bir karakter değildir ( Burada Vakanuvis Ümit Abimin kulaklarını çınlatıyorum :D), [/COLOR][/SIZE]​

;)

Cobra selam ve teşekkür ederim güzel yazı için.

Benim o gönderme yaptığın yazım çizgi romana uyarlamalarda izlenen sıraları konu alıyordu yaklaşık olarak. 1970 yılında Conan'ın başarılı olması üzerine Sword & Sorcery öyküleri türünde birçok karakter yaratılırken Kull da 1971 yılında basılmış. Bu yani, çizgiye uyarlanma sırası süreci...

Yoksa, tamam, Kull abidir hatta benim de abim sayılır, severim sayarım kendisini :d ama çizgi romanda kardeşinin altında ezilmiştir ama şimdi :)
 
Üst