Martin'in Tarihçesi

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
975
Bu çok önemli bir konu ve ben bilmiyorum, lütfen bilen yaratıcısını, yayıncısını, hikayesini, yıllarını, bizdeki yayım macerasını v.s. anlatsın!

İşte nesi varsa yoksa... Naladınız siz onu! ;)
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
ansiklopedi bölümümüzde bakunin yazmıştı
öncelikle buna bir bakın

MARTIN MYSTERE


1982 yılında ilk kez yayınlanan Martin Mystère, Sergio Bonelli Editore'nin diğer şöhretli başlıklarından Zagor ve Mister No'nun önemli yazarlarından Alfredo Castelli ve son dönemin şöhretli çizeri Giancarlo Allessandrini tarafından yaratılmıştır.

Harvard mezunu bir arkeolog olan Martin Mystère karakteri, klasik çizgiroman öykü kalıplarının dışında, evrensel anlamda dünya kültürüyle ilgili değişik fikirlere aşinadır. Bu sayede de her sayısında tarihi, coğrafi motifleri kullanarak antropolojik ve sosyolojik izdüşümlerle zenginleştirilmiş konulara el atmıştır. Zira bu çizgiromana başlığını veren kahraman olan Martin Mystère, eğitim aldığı üniversitenin arkeoloji bölümünden mezun olmuştur, bununla birlikte bazı konularda da sonradan uzmanlaşmıştır. Arkeoloji, sanat tarihi, sibernetik, dünyanın gizemleri onun daima ilgisini çekmiş, ayrıca lokal kalmış yerel kültürlerle de ilgilenip, 'herşeyi bilen başbelası' konumunun içini her zaman doldurarak kendisiyle görüşenleri sürekli şaşırtmıştır. Ancak o, kesinlikle bilgiçlik taslayan ve kibirli bir akademisyen değildir. Esprili kişiliğiyle bilhassa kendi hatalarıyla ilgili şaka yapmayı ve kendisine takılmayı seven bir yapıya sahiptir. Ezoterik sırları ilk öğrendiği ve mistik 'üçüncü gözü' kazanmasına yardım eden hocası Bilge Kut Humi'nin eğitimine girerek Tibet'de bir manastırda bir süre yaşamıştır. Kendisini insan ırkının hakiki orijinlerini yeniden canlandırmak ve kaybolmuş uygarlıklann izini bulmaya adamıştır. Martin Mystère insanlığın sırlarla dolu geçmişinin yok olmuş bir medeniyet olan Atlantislilere dayandığını düşünmektedir.

izgiromanAnsiklopedisi400a.jpg


Türkiye'de yayınlanan ilk Martin Mystère sayısının kapağı.

Martin'in asistanı konumundaki Java, bir neanderthal insanıdır, yani dünya yüzünde akıllı davranışlara sahip bilinen ilk insan prototipine dahildir ve Himalayalar'daki keşfedilmemiş bir vadide saklı bulunan, gizemli 'Şeffaf Gölgeler Kenti'nde bulunup, sonradan velayetini de alan Martin Mystére tarafından kendisinin yaşadığı New York'a getirilmiştir. Java, çok fazla zorluk çekmeden, dostunun da yardımıyla içine karıştığı medeniyete adapte olmuştur. Aslında dilsiz olan Java, kendisini sağır ve dilsizlerin kullandığı özel dille ifade eder, güçlü olduğu kadar akıllı ve anlayışlıdır. Serideki diğer bir karakter de Mystére' nin sarışın, güzel, sosyal hizmet görevlisi olan uzatmalı nişanlısı Diana Lombard'dır. Diana, Martin Mystére maceralarının devamlı karakterlerindendir ve inatçı erkek arkadaşının parmağına evlilik yüzüğü geçireceği günü sabırla beklemektedir.

izgiromanAnsiklopedisi400c.jpg


Maceraperest Çizgiler'den çıkan Martin Mystére 'dev albüm'lerden bir sayısı.

Ellili yaşlarına yaklaşan arkeologu en tehlikeli ve amansız düşmanı eski arkadaşı ve meslektaşı Sergej Orloff'dur. Orloff, tam anlamıyla Martin'in zıttıdır, yani onun Doğu felsefesindeki iyi-kötü sembolü yin-yang'daki aksi gibidir. Tabii bir de can alıcı sahnelerde maceralara dahil olan dünyanın en eski gizli teşkilatı olan Kara Adamlar vardır. Bunlann amacı toplumu bilinen genelgeçer gerçeklere ve kabullere aykırı düşen yeni keşiflerin önüne geçmektir. Sistemli bir şekilde uzaylılara ve dünyanın geçmişinde gizli kayıp medeniyetler olan Atlantis ve Mu hakkındaki gerçekleri ve kanıtları da bu nedenle saklamaya çalışırlar.

izgiromanAnsiklopedisi400d.jpg


Lal Kitap'ın yayınladığı bir Martin Mystére sayısının kapağı.

Martin Mystére'in ilk çizeri olan Giancarlo Alessandrini serinin başlangıcından itibaren tüm kapak illüstrasyonlarını da hazırlamıştır. Henry, Deidda, Ricci, Chiarolla, Cesar, Cassaro bu popüler başlığa senaryo veren diğer belli başlı yazarlardır. Paolo Morales, Franco Devescovi, Lucio Filippuci, Lucio Arduini gibi bilinen italyan çizgiroman ressamları da güçlü çizgileriyle seriye katılım sağlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi402a.jpg


AD Yayıncılıktan çıkan ilk Martin Mystère sayısının kapağı.

Türkiye'de ilk kez 1984 yılında Tay Yayınları logosuyla yayınlanan Martin Mystére'e Atlantis başlığı uygun bulunmuş ve 31 sayı süren ilk serisine böylece kavuşmuştur. Yıllarca bu isimle anılan seri birkaç sene ara verdikten sonra, yeni maceralarla ve yine aynı yayınevi tarafından bu kez 72 sayılık ikinci serisiyle yeniden gündeme gelmistir. Bu iki seride yer alan maceraların bir bölümü 'büyük albüm' formatında yeniden okuyucularla buluşturulmuş olmasına rağmen başlığın yayını Tay'daki koleksiyonunu artık tamamlamıştır. 1996 senesinde AD Yayıncılık patentli ve bu kez Martin Mystère başlığının kullanıldığı bir diğer serisi ise 31 sayıda noktalanmış, akabinde iki yıl sonrasında Aksoy Yayınları portföyüne geçen başlık buradan da 15 sayılık bir diziyle yayınını kısa kesmek durumunda kalmıştır. 2002 yılından itibarense Lal Kitap bünyesinde yeniden yayına başlayan Martin Mystère, düzenli olarak yeniden aylık periyotta hayranlarının beğenilerini okşamayı sürdürmeye başlamıştır. Ayrıca İtalya'daki orijinal boyutlarındaki Albo Gigante/Dev Albüm serisi de Maceraperest Çizgiler tarafından 2000'den itibaren yayınlanmaya başlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi402.jpg


Aksoy Yayıncılıktan çıkan ilk Martin Mystère sayısı.
 
Üst